VIDEO UPDATE Klaus Iohannis cere urgentarea adoptarii legislatiei privind votul in Diaspora

P.c. | 21.05.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis a cerut urgentarea adoptarii legislatiei privind votul in Diaspora. Seful statului s-a intalnit astazi cu parlamentarii pentru Diaspora.

Temele de discuție au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din afara granițelor, îmbunătățirea comunicării cu reprezentanții comunităților de români și a calității serviciilor consulare, precum și dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora”, transmite Administratia Prezidentiala.

Liderul de la Palatul Cotroceni a reiterat nevoia urgentarii adoptarii legislatiei privind votul in Diaspora.

În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara graniţelor ţării”, mai arata Palatul Cotroceni.

---

Acum cateva zile, in timpul vizitei sale în Italia, Iohannis s-a declarat nemulţumit de modul in care evolueaza lucrurile in privinta legii pentru votul prin corespondenţă.

 

Alte problemele discutate au vizat reprezentarea consulară în Orientul Mijlociu, Golf, Africa (Israel, Emirate, Qatar, Egipt) şi implicarea reală a Departamentului Românilor de Pretutindeni şi ICR în problemele comunităţilor românilor de peste hotare.

 

CITITI SI: Eugen Tomac: PMP va sesiza Comisia Europeana in privinta cadrului juridic ce reglementeaza votul romanilor din diaspora

 

In urma unor discuţii care au avut loc ieri între liderii partidelor parlamentare, s-a stabilit că în viitorul parlament Diaspora va fi reprezentată de 4 deputaţi şi 2 senatori.

 

 

Prevederi ale proiectului de vot prin corespondenta:

 

Comisia de Cod electoral a discutat in marite proiectul votului prin corespondenta, elaborat de liberali. Votul prin corespondenta va putea fi utilizat in cazul alegerilor prezidentiale, parlamentare, a celor pentru Parlamentul European si in orice referendum national. Potrivit acestui proiectul de lege votul prin corespondenta poate fi exercitat de cetatenii romani cu drept de vot in conditiile legislatiei romane care au domiciliul sau resedinta in strainatate si au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv,

 

"Optiunea de a isi exprima votul prin corespondenta se poate manifesta dupa anuntarea datei de organizare a scrutinului, dar nu mai tarziu de 45 de zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 20 de zile in cazul referendumului national.
 

Pentru fecare scrutin in parte, Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului de Interne si a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei, intocmeste un registru electoral al alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta.
 

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere catre Autoritatea Electorala Permanenta. Cererea poate fi depusa sau trimisa prin posta la sediul Autoritatii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau al oficiului consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta care au obligatia de a trimite cererile catre Autoritatea Electorala Permanenta in termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin (2)

 

CITITI SI: Comisia de COD ELECTORAL: 25 de principii de bază ale LEGILOR ELECTORALE, printre care VOTUL PRIN CORESPONDENTA, trebuie adoptate cu DOUA TREIMI din voturi


Dupa ramanerea definitiva a Registrului alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului de Interne, va proceda la radierea din listele electorale permanente a cetatenilor cuprinsi in Registru, acolo unde este cazul. 
 

Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, ce atesta faptul ca cetateanul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Modelul si continutul certificatului de alegator sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national.

 

Documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta



(1) In vederea exercitarii votului prin corespondenta sunt necesare urmatoarele documente: 
a) buletinul de vot;
b) certificatul de alegator;
c) un plic alb, neinscriptionat, in care va fi introdus buletinul de vot, aceasta fiind astfel secretizat;
d) declaratie pe proprie raspundere a alegatorului ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat;
e) un sigiliu autocolant care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia; 
f) un timbru autocolant, cu elemente de securizare, pe care este imprimat cuvantul "VOTAT"
g) instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta;
h) plic pentru returnarea corespondentei, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa Biroului Electoral al circumscriptiei electorale pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate;

 

CITITI SI: Liberalii sustin votul prin corespondenta pentru diaspora si introducerea sistemului de vot mixt


Modelul elementelor prevazute la lit. d), e), f) si g) sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national.

(2) Autoritatea Electorala Permanenta  va transmite fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta si plicul prevazut la litera g), cu cel putin 15 zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 7 zile in cazul referendumului national.

(3) Autoritatea Electorala Permanenta va contracta, in vederea operatiunilor prevazute la alin (2), unul sau mai multi operatori postali care sa indeplineasca cel putin urmatoarele conditii
a) expedierea catre alegator sa se faca cu confirmare de primire
b) plicul prevazut la alin (1) lith) sa fie pretimbrat sau sa asigure returnarea gratuita a corespondentei de catre alegator, recomandata cu confirmare de primire de catre alegator.
c) sa asigure un timp de livrare care sa se incadreze in termenele prevazute de prezenta Lege
Procedura de selectie se face prin derogare de la prevederile Legii nr... privind achizitiile publice

(4)  Un plic nu poate contine decat documentele unui singur alegator.

(5)  Costurile aferente expedierii catre alegator a documentelor necesare exercitarii votului prin corespondenta de catre cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt suportate din bugetul Autoritatii Electorale Permanente destinat procesului de votare in strainatate.

(6) Guvernul va asigura prin alocatie bugetara, finantarea operatiunilor desfasurate de Autoritatea Electorala Permanenta, in conformitate cu prevederile prezentei legi.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22