VIDEO Traian Basescu: DNA ar putea fi o divizie penala a SRI. Se duce o lupta intre institutii pentru cine e tatal anticoruptiei

P.c. | 01.05.2015

Pe aceeași temă

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat, la B1 Tv, ca intre DNA si SRI s-ar da o lupta pentru preeminenta in lupta anticoruptie. Basescu a comentat astfel interviul acordat de seful Directiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbrava, in care acesta a declarat ca, in ultimul timp, SRI urmareste un dosar de coruptie pana la o sentinta definitiva, nelimitandu-se la sesizarea DNA, relateaza ziare.com


"Interviul domnului Dumbrava e un semnal foarte clar. SRI e implicat. Ce imi pare rau e ca pare a fi implicat mai mult decat am stiut eu. Ca domnul Dumbrava spune ca urmaresc dosarul in derularea lui si de aici vine si confirma sustinerea maestrului Cristoiu ca DNA ar putea fi o divize penala a SRI. Afirmatiile de acolo nu sunt usoare. Exista multe semne de intrebare cu privire la atributiile SRI-ului", a spus Traian Basescu.

 


Fostul presedinte considera ca protocolul de cooperare intre SRI si DNA "trebuie sa ramana in lege, nu sa exceada legea si sa dea atributiuni mai mari si sa diminueze importanta in cercetarea procurorului".

 

 Basescu crede ca "se duce o lupta intre institutii pentru cine e tatal anticoruptiei: Cred ca se intampla urmatorul fenomen: daca ati observat, pana acum cateva luni, DNA dadea comunicate, aceasta arestare a fost posibila si cu sprijinul SRI. De cateva luni a disparut chestiunea asta, pentru ca DNA a gasit o alta sursa: denuntul. SRI se simte umilit pentru ca nu mai e parte a atentiei publice majore, pana acum era DNA si SRI si dintr-odata a ramas doar DNA stapanul anticoruptiei.


DNA se si manifesta altfel de cand nu mai scrie in comunicate ca a fost ajutat de SRI, probabil parteneriatul cu SRI genera si un element de sobrietate in atitudinea DNA. In momentul de fata, DNA are perspectiva de a se afirma mediatic ca a fi singura institutie care lupta impotriva coruptiei, lucru care i-a deranjat pe cei de la SRI si au simtit nevoia sa se manifeste discret, in stilul lor, pe un blog care se adreseaza Justitiei. E si nedrept sa ii iei SRI-ul meritele in lupta anticoruptie", a explicat Basescu.
 

Fostul presedinte s-a declarat surprins de faptul ca SRI urmareste dosarele pana la sentinta definitiva."Mi se pare surprinzator, nu vreau sa etichetez afirmatia lui Dumbrava. Nu cred ca SRI are atributiuni sa supravegheze dosarul pana la sentinta, pentru ca atunci cu usurinta putem trage concluzia ca il si influenteaza", a acuzat Basescu.
 

Generalul SRI Dumitru Dumbrava: Ne mentinem interesul pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze


Generalul SRI Dumitru Dumbrava a declarat, intr-un amplu interviu acordat site-ul juridice.ro, ca SRI se ocupa in ultimul timp mai serios de lupta anti-coruptie, in special de combaterea coruptiei din randul magistratilor.

"Fenomenul coruptiei, ca amenintare la adresa securitatii nationale, a intrat relativ recent in portofoliul SRI. Incercam sa ne convingem ca este doar o etapa, determinata de persistenta acestui fenomen social si, mai ales, de consecintele grave pe care le genereaza, data fiind amploarea sa deosebita, cu forme variate si complexe manifestate la toate nivelurile societatii.

Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze.

Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare, a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, in opinia mea, ca sistemul judiciar isi dezvolta anticorpii necesari vindecarii acestei patologii
", a declarat generalul Dumbrava in interviul citat. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22