VIDEO Presedintele Iohannis s-a intalnit cu secretarul general al NATO. Stoltenberg: NATO nu cauta sa aiba confruntari cu nimeni, dar vom face tot ce e necesar pentru ca tarile noastre sa fie in siguranta

P.c. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit astazi, la palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au sustinut o declaratie de presa comuna. Stoltenberg a declarat ca Romania poate fi data ca exemplu celorlalti aliati deoarece a fost capabila sa aiba o politica fiscala responsabila si sa creasca bugetul apararii, demonstrand astfel ca acest lucru este posibil. Stolteberg a mai spus ca NATO isi creste capacitatea de reactie la peste 40 de mii de militari si deschide 6 noi unitati, dintre care una se afla in Romania. Presedintele Iohannis a declarat ca vizita secretarului general al NATO in Romania vine in contextul aprobarii de catre Parlament a noii Strategiii de Aparare a tarii. Iohannis a subliniat de asemenea faptul ca tara noastra trebuie sa fie nu doar un beneficiar ci si un furnizor de securitate in cadrul NATO.

 

CITITI declaratiile lui Jens Stoltenberg: (conform ziare.com)


- Romania este un aliat foarte hotarat, NATO se bazeaza pe Romania, Romania se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul continuu, contribuiti la sustinerea partenerilor Moldova, Ucraina, Georgia. Contribuiti la securitatea la Marea Neagra.

 



- Ati luat decizii dificile care au redus deficitul si au permis cresterea economica, permitand cresterea cheltuielilor pentru aparare.

- Voi folosi Romania ca un exemplu pentru ceilalti aliati. Romania a fost capabila sa aiba o politica fiscala responsabila si sa creasca bugetul apararii. E posibil.


- Toate contributiile Romaniei la alianta NATO fac ca alianta sa fie puternica.

- Avem nevoie de un NATO puternic si o solidaritate puternica. Vedem o Rusie tot mai agresiva, care incearca sa schimbe cu forta granitele.

- Vedem cresterea extremismului si provocari care nu cunosc granite, cum ar fi atacurile cibernetice si restrictiile de energie.

- Crestem capacitatea de reactie a NATO la peste 40 de mii de militari.

- NATO deschide 6 noi unitati, una in Romania.

- Aceste masuri sunt defensive. NATO nu cauta sa aiba confruntari cu nimeni, dar vom face tot ce e necesar pentru ca tarile noastre sa fie in siguranta si ii vom apara pe toti aliatii de amenintarile de la est si sud. Am discutat despre adaptarea NATO.

- Va multumesc pentru angajamentul personal fata de NATO.
 

CITITI cele mai importante declaratii ale presedintelui Iohannis: (conform ziare.com)


Romania a aprobat foarte recent o noua strategie de aparare, in care NATO e privita ca principal garant al securitatii.

- Am discutat despre cooperarea noastra si activitatea Romaniei.

- Romania isi propune sa nu fie doar un beneficiar de securitate ci si un furnizor de securitate intr-un context foarte complicat, alaturi de partenerii sai.

 



- Am avut un schimb de opinii il legatura cu vecinatatea estica, ne confruntam cu atacuri teroriste sangeroase in nordul Africii. In perspectiva summit-ului de la Varsovia, ne obliga la o adaptare strategica cu privire la amenintarile care vin si din est si din sud. Romania va fi puternic angajata in acest demers colectiv.

 

CITITI SI: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, soseste astazi la Bucuresti. Va avea intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu alti oficiali de rang inalt



- Am tinut sa apreciez atentia sporita a NATO acordata Romaniei.

- Am discutat despre cresterea capacitatii operationale a Aliantei. Romania este puternica intr-o alianta puternica.

- Azi vom vizita impreuna unitatea de integrare a fortelor. Ma bucur ca acest lucru se intampla la doar cateva luni de la luarea deciziei.

- Baza de la Deveselu va deveni functionala pana la sfarsitul acestui an.

- Am discutat despre continuarea politicii portilor deschise in NATO. Am reconfirmat contributia semnificativa a Romaniei la continuarea si adaptarea misiunii NATO in Afganistan.

- Reafirm ca demersul si politica aliantei vizeaza consolidarea securitatii in spatiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o cursa a inarmarilor.

- Nu este in interesul niciunui stat sa urmareasca escaladarea unui conflict pe care nu il poate castiga nici economic, nici militar.
 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, efectueaza astazi o vizita la Bucuresti unde va avea o serie de intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Apararii, cu ministrul de Externe si cu premierul interimar Gabriel Oprea.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22