VIDEO PNL, dupa consultarile de la Cotroceni: BLAGA: Trebuie REDUS semnificativ numarul de parlamentari. GORGHIU: Parlament sa URGENTEZE procedurile de ridicare a imunitatii

P.c. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Vasile Blaga, co-presedintele PNL, a declarat, in urma consultarilor de la Cotroceni cu Klaus Iohannis, ca PNL este de acord cu modificarea codul electoral pentru ca romanii sa poata vota oriunde s-ar afla in ziua votului.  Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat ca PNL sustine urgentarea de catre Parlament a procedurilor de ridicare a imunitatii, de a se aproba perchezitii sau de incepere a urmaririi penale, relateaza Hotnews.

 

Declaratiile lui Vasile Blaga: 


Legislatia care tine de codul electoral si de activitatea partidelor politice - cetatenii romani, indiferent unde sunt in ziua votului, trebuie sa isi poata exercita dreptul sa voteze. 

Trebuie sa si eliminam posibilitatea turismului electoral, a votului multiplu. 

Am trimis sute de plangeri catre Autoritatea Electorala Permanenta dand exemple foarte clare de cetateni care au votat de mai multe ori, vom primi raspunsul abia peste 6 luni.

Trebuie redus semnificativ numarul de parlamentari. Militam pentru doua camere si sistem de vot mixt care, atentie, sa nu faca posibila cresterea numarului de parlamentari.

Am discutat despre o noua lege a finantarii partidelor politice. Se impun urgent doua masuri: transparenta totala a chelturii banilor in campania electorala, dar pe de alta parte sa si limitam cheltuielile dintr-o campanie electorala, partidele putand sa faca astfel de cheltuieli doar pentru informarea cetatenilor, fara celebrele pixuri, stilouri ai alte cheltuieli. 

 

 


 

Declaratiile Alinei Gorghiu: 


Procedura de urgenta a aprobarii solicitarilor venite de la Parchete - sa urgentam aceste proceduri parlamentare. Ultima decizie a CCR - 319 de anul trecut - spune ca Parlamentul de fiecare data cand a fost vorba de cereri de ridicare a imunitatii, de a se aproba perchezitii sau inceperea urmaririi penale, a analizat probatoriu. CCR spune ca atunci cand analizezi probatoriu se incalca principiul separatiei puterilor in stat. E un moment decisiv pentru recredibilizarea Parlamentului Romaniei, acest proiect este mai mult decat necesar. 

Expertii Comisiei Europene subliniaza inca o data ca Parlamentul are o problema si este trecut la bile negre tocmai pentru ca Parlamentul se pronunta greoi pe astfel de solicitari. 
 

Cele doua mil de romani se afla nereprezentati in administratia publica - vorbesc despre alegerile partiale. Demersul nostru de a organiza partiale va fi concretizat, daca Guvernul nu doreste acest lucru, printr-o actiune in contencios administrativ.
 

S-a mai discutat despre OUG 55 (ordonanta care a permis migratia alesilor locali, declarata neconstitutionala de CCR - n.red.). Mai devreme sau mai tarziu - noi am dat termenul de 16 februarie in Parlament pentru a se decide ca alesii locali care au migrat sa isi piarda mandatul. Altfel inseamna ca PSD nu a inteles nimic din decizia CCR. Prin acea OUG 55 a fost viciata vointa de la urne a electoratului.
 

Speram ca acest pachet de reforme pe care le are Presedintia in vedere sa se intample in cel mai scurt termen. 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22