VIDEO Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, suspectata de PLAGIAT. Universitatea din Bucuresti cere o analiza a Consiliului National de Etica

T.d. | 19.12.2014

Pe aceeași temă

Universitatea din Bucuresti (UB) suspecteaza un nou caz de plagiat. UB cere o analiza a Consiliului National de Etica, in privinta tezei de doctorat a primarului Craiovei, Olguta Vasilescu, potrivit Hotnews.

Sustinuta in 2007, la Facultatea de Sociologie, teza de doctorat a Olgutei Vasilescu este suspectata de plagiat, deoarece mai multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al saptelea ar fi preluat integral, potrivit Mediafax.

Astfel, președintele Comisiei de Etică din cadrul Universității din București solicita Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice să examineze dacă teza de doctorat a primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, reprezintă un plagiat, potrivit Romania Libera.

Comisia de Etică a UB arată că lucrarea ”Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susținută de Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie din cadrul UB, are cel puțin un capitol copiat integral de pe Internet, fără sursă (capitolul 7), iar în întrega lucrare se găsesc pasaje neatribuite conform normelor academice, arată o analiză a conf.dr.univ. Cosima Rughiniș, de la Facultatea de Sociologie.

De asemenea, Comisia de Etică arată că, potrivit Ordonanței 28/2011, instituțiile nu au dreptul să examineze suspiciunile de abateri de la conduita științifică și de cercetare produse de persoanele cu funcție de demnitate publică, ci numai Consiliul Național de Etică poate face acest lucru.

Totodată, Comisia de Etică a informat-o pe Olguța Vasilescu că s-a autosesizat în ceea ce privește teza ei de doctorat.

Marți, premierul Victor Ponta, a cărui teză de doctorat a fost vizată de acuzații de plagiat, a cerut public Universității din București să îi retragă titul de Doctor în Drept. Joi, UB a cerut Ministerului Educației să ia măsurile necesare pentru retragerea titlului.
 

Scrisoarea Comisiei de Etica

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a transmis pe 18 decembrie urmatoarea adresa catre Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei:

In atentia,
Domnului presedinte Paul DOBRESCU,

Stimate domnule presedinte,

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va instiinteaza prin prezenta ca s-a autosesizat in cazul tezei de doctorat “Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne” sustinuta de doamna Olguta Vasilescu, in 2007, in cadrul Facultatii de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se pronunte.

Comisia a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de catre dna conf. univ.dr. Cosima Rughinis de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de catre autoarea tezei. Totodata, un capitol intreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor.

Intrucat o prevedere speciala a unei Ordonante a Guvernului cu nr. 28 din 2011 se refera (art.4.3) la faptul ca institutiile nu au dreptul sa examineze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare produse de persoanele cu functii de demnitate publica, ci numai Consiliul National de Etica poate face acest lucru, va solicitam sa examinati suspiciunea de plagiat si alte derogari de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul tezei de doctorat a doamnei Olguta Vasilescu, primar al municipiului Craiova.

Universitatea din Bucuresti isi exprima speranta ca Consiliul National de Etica va da curs acestei solicitari si va lua act de referatul de expertiza anexat.

Cu cele mai bune ganduri,

Prof. dr. Marian Popescu
Presedintele Comisiei de Etica a UB

 

Cine este Olguta Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, ulterior, până la preluarea funcţiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 2009 - 2012.

Olguţa Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările ştiinţifice "Cultura - factor de securitate naţională" şi "Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne" şi a tradus din italiană în română "Tratatul de sociologie generală", de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22