VIDEO Mihai Razvan Ungureanu preia sefia Serviciului de Informatii Externe. PNL si UNPR au facut o alta MAJORITATE parlamentara, in pofida boicotului PSD

T.d. | 30.06.2015

Pe aceeași temă

UPDATE: Mihai Razvan Ungureanu este noul sef al Serviciului de Informatii Externe, transmite Digi24. El a atras astazi destule voturi in Plenul Parlamentului pentru a prelua directoratul SIE, in ciuda boicotului PSD. De altfel, UNPR a participat la cvorum si la vot, fapt ce pune serioase semne de intrebare privind functionarea Coalitiei de guvernare.
 


 

220 afisari | Nu exista comentarii

Cu 278 de voturi “pentru”, sase “impotriva” si cinci abtineri, Mihai Razvan Ungureanu a primit marti seara votul de investitura al Parlamentului pentru sefia Serviciului de Informatii Externe.
 


 

Romanii asteapta ca toate institutiile din zona securitatii sa colaboreze perfect pe combaterea coruptiei, consolidarea statului de drept, amenintari transfrontaliere, consolidarea democratiei. In aceasta noua calitate va multumesc pentru increderea acordata azi. Multumesc din nou presedintelui Iohannis pentru nominalizarea facuta”, a fost prima reactie a noului director al SIE.

Mihai Razvan Ungureanu a avut cuvinte de bine si pentru UNPR-istii vicepremierului/premierului interimar Gabriel Oprea, prezenti la vot in conditiile in care partenerii lor de Coalitie de la PSD au boicotat sedinta de Plen.

Multumesc colegilor de la UNPR care au inteles sa faca distinctia intre politica de partid si politica nationala”, a aratat M. R. Ungureanu.


Votul a fost privit drept un succes de liberali, mai ales in conditiile in care astazi au reusit sa creeze majoritate parlamentara pentru a trece numirea lui MRU la SIE.

Cu toții știm ce urmează, doar că Ponta nu vrea să creadă sau să înțeleagă”, a fost reactia co-presedintelui PNL Alina Gorghiu:

Mă așteptam ca PSD să nu poată să asiste la încă o înfrângere în Parlamentul României. Și e chiar haios că liderul de grup al PSD a invocat discursurile altora, mai puțin discursul cordial al lui Ponta la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu din 2012.

Ce-i drept, au avut o serie de eșecuri pe bandă: săptămâna trecută, o majoritate pentru Strategia Națională pentru Apărare, acum tot majoritate pentru numirea directorului SIE...cu toții știm ce urmează, doar că Ponta nu vrea să creadă sau să înțeleagă.

Iar acum mă gândesc, că, după ce și-a obligat parlamentarii la un boicot perpetuu, se poate întoarce acasă. Mai ales că s-a terminat sesiunea parlamentară. Dar vorba aia, e loc oricând de o sesiune extraordinară.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei parlamentari, care prin prezența și votul lor, au facut acest succes posibil”, transmite Gorghiu intr-un mesaj postat pe Facebook.


Si vicele liberalilor Raluca Turcan vorbeste despre o noua majoritate in Parlament.

"La revedere, guvernare PSD! PNL are o coalitie cu care poate guverna. Victor Ponta a devenit premier ilegitim. Toata legitimitatea sa statea in majoritatea parlamentara care-l sustinea", afirma Turcan, citata de HotNews.

Potrivit ei, "demisia lui Victor Ponta ar fi consecinta fireasca a unui asemenea moment. Victor Ponta mai poate ramane premier doar daca se leaga de scaun. Votul de astazi l-a scos in afara Palatului Victoria. Victor Ponta mai poate ramane premier doar la PSD pentru ca de astazi nu mai este premier al Guvernului Romaniei".


In alta ordine de idei, liderului UDMR Kelemen Hunor nu i-a fost usor sa stea alaturi de Victor Ponta. Cel putin asa a declarat astazi in Plenul reunit al Legislativului.

Declaratia lui Hunor a venit ca un raspuns pentru liderul deputatilor social-democrati Marian Neacsu.

"Il pot intelege pe domnul Kelemen Hunor care a venit tocmai de la Budapesta astazi pentru a-l reinscauna pe domnul Mihai-Razvan Ungureanu, cel care a facut cadou statului maghiar mostenirea Gojdu", a afirmat Marian Neacsu in plenul Parlamentului, la dezbaterile privind validarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

In replica, Kelemen Hunor i-a raspuns ca nu i-a fost usor sa stea alaturi de Ponta.

"Ma bucur ca dl lider al grupului PSD ma intelege. Ma bucur ca a ajuns la aceasta intelepciune. Eu am stat alaturi de Victor Ponta si nu mi-a fost usor. Nu din cauza lui Victor Ponta, din cauza unor colegi ai dvs, dl Neacsu. Nu mi-a fost usor, dar mi-am respectat cuvantul si voi veni la serviciu si de la Miercurea Ciuc ,si de la Cluj, si voi veni si de pe Luna pentru oameni care si-au respectat cuvantul fata de mine, fata de noi", a spus liderul UDMR.

 

Pe langa parlamentarii PNL si UNPR au participat parlamentari de la UDMR, PSRo (partidul lui Mircea Geoana), grupul democrat-popular (PMP) si minoritatile nationale. Au fost prezenti la sedinta si cel putin patru membri PSD: Valeriu Zgonea (presedintele Camerei Deputatilor), Marian Neacsu (liderul deputatilor PSD), Vasile Popeanga si  Nicolae Florian - care au sfidat ordinul de partid.

De asemenea, la sedinta au luat parte si trei membri ai partidului lui Calin Popescu Tariceanu, dintre care doar unul ar fi votat.

PSD i-a pus probleme astazi lui Mihai Razvan Ungureanu, in procesul de numire la sefia SIE. Cu doar cateva ore inaintea votului in Plen, social-democratii au decis sa boicoteze audierea din Comisia pentru controlul SIE.

Situatia nu e o surpriza, PSD anuntand de cateva zile ca nu sustine propunerea presedintelui Iohannis pentru sefia Serviciului. Mai mult, ieri, social-democratii anuntau ca au decis chiar sa boicoteze votul din plen, de astazi.

UPDATE: Plenul reunit al Parlamentului se pregateste sa inceapa votul pentru nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE. Potrivit Digi24, exista cvorum: 287 de parlamentari sunt prezenti, inclusiv doi social-democrati au semnat prezenta, desi PSD a anuntat ca boicoteaza sedinta.

MRU are nevoie de 144 de voturi pentru a prelua sefia SIE, potrivit Digi24.

 

  • Desfasurarea evenimentelor in Plenul Parlamentului (preluare HotNews):

19.22: Declaratii MR Ungureanu:

E un vot care obliga, pentru ca a fost o majoritate clara, cu voturi de la foarte multe grupuri politice.
Urmaresc schimbarea cadrului legislativ, legile au nevoie de modernizare. Legile SIE si SRI sunt dinainte de intrarea in NATO. Impreuna cu colegii din SRI trebuie sa le punem la punct. SIE sigur are o performanta foarte buna.


19.21: Vasile Blaga: Am demonstrat capacitatea PNL de a coagula numarul de voturi cand sunt chestiuni importante

19.19: Alina Gorghiu: Victor Ponta e un las, nu si-a lasat colegii sa voteze. Ii este foarte greu sa accepte o infringere. Avem o noua majoritate, cu acest numar de voturi pica orice guvern

19.09. Declaratii MRU: Romanii asteapta ca toate institutiile din zona securitatii sa colaboreze perfect pe combaterea coruptiei, consolidarea statului de drept, amenintari transfrontaliere, consolidarea democratiei

  • In aceasta noua calitate va multumesc pentru increderea acordata azi. Multumesc din nou presedintelui Iohannis pentru nominalizarea facuta
  • Este o misiune care ma onoreaza, pe care cred ca am stiinta sa o fac, sa o duc la bun sfarsit. Nu voi precupeti nici un efort
  • Multumesc parlamentarilor PNL pentru felul cum au sustinut aceasta nominalizare
  • Multumesc colegilor de la UNPR care au inteles sa faca distinctia intre politica de partid si politica nationala
  • Le multumesc colegilor de la UDMR pentru sprijinul acordat si seriozitate
  • Multumesc colegilor de la grupul Democrat si Popular, celor de la Partidul Socialist din Romania, tuturor deputatilor minoritatilor nationale, colegilor neafilitati politic
  • Domeniul informatiilor e unul al specialistilor. Nu trebuie contaminat politic. Profesionistii sunt cei care pun in aplicare interesul nostru startegic. Ii apreciez pe liderii politici care s-au tinut deoparte de orice abordare emotionala
  • Stiu ce inseamna aceasta validare prin vot pentru ca am trecut prin experiente electorale variate. Nu pute, desparti interesul strategic al Romaniei de nevoia noastra de securitate, de stabilitate, de prosperitate
  • Sunt validat de o clasa politica care, dupa mandatele la MAE, la SIE, de premier, imi ofera iar posibilitatea de a fi iar de folos natiunii. Cred in viitorul nostru politic. E semnul triumfului statului de drept
  • As vrea ca noul meu mandat, mai mult decat in cel anterior, sa-mi conving colegii ca doar impreuna putem schimba perceptia paguboasa ce planeaza asupra serviciilor speciale, ca nu dau socoteala nimanui
  • E nevoie de un nou cadru legislativ
  • Voi veni catre dvs. cu rugamintea de a ajuta la reconstituirea pe baza de modernitate a legilor din pachetul sigurantei nationale
  • Primesc nu doar o incuviintare a mandatului, ci un mandat social al SIE. Ati demonstrat prin vot ca exista o ratiune sociala a acestei numiri: vremurile sunt grele, norii sunt negri, incerci sa ai o comunitate de informatii cat mai buna
  • Romanii asteapta ca toate institutiile din zona securitatii sa colaboreze perfect pe combaterea coruptiei, consolidarea statului de drept, amenintari transfrontaliere, consolidarea democratiei
  • Sper sa ramaneti mereu sensibili ca parlamentari fata de aceasta problematica
  • Va multumesc, sa ne-ajute Dumnezeu

19.07: MR Ungureanu depune in acest moment juramantul ca sef SIE

19.03: Mihai Razvan Ungureanu e oficial sef al SIE. Rezultatul oficial al votului: 278 voturi pentru MRU, 6 impotriva, 5 parlamentari nu au votat.

18.50: Rectificare: La sedinta au fost prezenti 289 parlamentari, peste cvorumul necesar de 278. Cvorumul a fost asigurat si e aproape sigur ca Ungureanu a obtinut mai mult de jumatate plus unul din voturile exprimate. Vom reveni cu rezulatul votului

18.43: Votul s-a incheiat. Urmeaza numaratoarea

18.42: Marian Neacsu si Valeriu Zgonea (ambii PSD) fac o numaratoare paralela a voturilor si a celor prezenti intr-o banca din primul rand

18.37: MR Ungureanu a plecat din plen dupa ce s-a terminat votul senatorilor. Ungureanu s-a intors intre timp

18.33: Deputatul PSD Vasile Popeanga, unul dintre "spargatorii" boicotului cerut de partid, a fost aplaudat de liberali cand a votat

18.31: In Parlament continua procesul de vot, mai sunt cateva zeci de deputati.

18.12: Rectificare oficiala: La Senat prezenta este de 85, nu 86, pentru ca Tariceanu a fost trecut prezent, insa acesta plecase imediat dupa discurs

18.11: Votul la deputati se desfasoara in continuare, Valeriu Zgonea a convocat insa la prezidiu comitetul liderilor de grup din Senat intrucat s-a constatat o eroare la numararea voturilor senatorilor

18.07: Incepe votul la deputati

18.06: Se numara buletinele ramase nevotate la senatori. Dupa mai multe momente de balbaiala, au iesit la numaratoare 86 de senatori prezenti (rectificare ulterioara: 85)

17.58: S-a incheiat votul senatorilor. Tariceanu este trecut prezent, insa nu si-a exercitat votul

17.52: Votul a inceput cu senatorii, care sunt strigati in ordine alfabetica. Acestia primesc buletine de vot pe care le introduc intr-o urna. Valeriu Zgonea a atras atentia ca trebuie urmarit cu atentie procesul pentru a se stabili corect cvorumul de vot.

17.45 Incepe votul privind numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE

17.34: Ia cuvantul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului

  • Sigur ca fiecare, cel putin, simtim nevoia in astfel de moment sa ne exprimam un pct de vedere politic. Pentru ca in ultima perioada, as spune de aproape un an de zile, am ascultat nu o data, foarte des, o teorie cu mult miez. Este de evitat in Romania ca cineva sa detina monopolul puterii. Am vazut cu totii perioada 2009 - 2012, Traian Basescu si PDL-ul la guvernare
  • Presedintele Iohannis nu s-a mai consultat cu partidele parlamentare
  • Seful unui serviciu de informatii trebuie sa fie o persoana echilibrata. Or, l-ati vazut cu totii cat de patimas a fost in campania electorala. Ne arata cat de neadecvata e propunerea pentru sefia unui serviciu de informatii, unde trebuie sa fie o persoana mai discreta. L-am urmarit pe dl Ungureanu mai cu seama pe parcurusul campaniei prezidentiale. Un singur lucru, m-a frapat cat de patimas poate sa fie.
  • ALDE voteaza impotriva nominalizarii dlui MR Ungureanu la sefia SIE



17.32: Rectificare: PSD-istii care au sfidat ordinul partidului si participa la sedinta sunt Vasile Popeanga si  Nicolae Florian. Alti doi parlamentari care au semnat pe lista de prezenta ca fiind din partea PSD, Cristian Sefer si Mario Ernest Caloianu, apar pe site-ul Camerei Deputatilor ca fiind de fapt membri UNPR. Pe langa acestia mai participa Valeriu Zgonea (care prezideaza sedinta, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor) si Marian Neacsu (seful grupului PSD din Camera Deputatilor)

17.29: Liderul grupului deputatilor PSD, Marian Neacsu, atacuri dure la adresa lui Mihai Razvan Ungureanu: "Sunt surprins sa constat puterea de metamorfozare a colegului MRU. Nu stiu daca este o pierdere sau un castig pentru mine, dar atata vreme cat sunt interesat de viata publica, sunt ineresat si de cei care o populeaza. Am vazut un Ministru de Externe care a imbracat haina arogantei si a dublului limbaj. Am vazut un pic in iarna si primavara anului 2012 probabil cel mai slab, orgolios si ineficient prim-ministru pe care l-a avut Romania in perioada post Dascalescu. Am vazut un politician de rand motivat cu cheita sau cu telefonul, cu iesiri isterice. Avem in fata un produs expirat politic pe care contestatarii sai cei mai vehementi de acum 3 ani ni-l prezinta ca un produs nou. Il inteleg pe dl Hunor care a venit de la Budapesta special pentru a il inscauna pe MRU".

17.27: Presedintele Comisiei SIE, Mihaita Calimente, prezinta procesul verbal al sedintei comisiei care nu s-a mai tinut in aceasta dimineata din cauza lipsei celor trei psd-isti, neasigurand cvorumul.

17.25: S-a aprobat ordinea de zi cu 278 voturi pentru si 3 voturi impotriva. Ordinea de zi contine un singur punct, numirea directorului SIE. Votul este secret si se efectueaza  prin buletine de vot.

17.19: Valeriu Zgonea a anuntat ca si-au inscris prezenta 286 de parlamentari (peste numarul necesar de 278). Sedinta a fost deschisa la ora 17.17

17.17: Gabriel Oprea s-a tinut de cuvant fata de Klaus Iohannis: a avut sedinta de partid inainte de vot si a reusit sa aduca la vot 53 din cei 57 de parlamentari ai UNPR

17.16: In acest moment, 4 PSD-isti participa la sedinta.

17.15: Incepe sedinta, prezidata de Tariceanu si Zgonea (PSD). Zgonea a spus "Credeati ca scapati de mine?" si sala plina de PNL-isti si UNPR-isti l-a aplaudat

 

---

Toata situatia parea sa se desfasoare in acest sens, in conditiile in care presa scria inca de saptamana trecuta de mutarile facute de PSD in Parlament.

Astfel, potrivit cotidianului Romania Libera, raportul de forte din Comisia pentru controlul SIE s-a schimbat recent. Social-democratii detin majoritatea in Comisie dupa ce, in 16 iunie, a fost schimbata componenta printr-o hotarare a Parlamentului. Liberalul Cornel Samartinean a fost schimbat atunci cu deputatul Dorel Caprar, de la PSD.

PSD detine acum majoritatea in Comisie, cu trei din cei cinci membri.

Iar astazi, social-democratii au decis sa profite de aceasta situatie printr-un boicot in Comisie.

Social-democratii nu au venit la Comisia SIE care urma sa il audieze pe Mihai Razvan Ungureanu. Desi au zis ca vin, acum au boicotat”, a spus senatorul liberal Mihaita Calimente, potrivit RL.

Astfel, la sedinta de astazi au participat doar cei doi liberali – Calimente, care e si presedintele Comisiei, si senatorul Marius Obreja -, in timp ce pesedistii Ilie Sarbu, Mihai Weber si Dorel Caprar au absentat.

Toata situatia isi va gasi o finalitate astazi, incepand cu ora 17, in Plenul reunit al Parlamentului.
 

Ponta critica numirea lui MRU. Pe Facebook

Aflat in Turcia, acolo unde se recupereaza dupa o operatie la picior, premierul Victor Ponta a tinut sa isi exprime punctele de vedere privind nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe. Si a facut-o pe Facebook, acolo unde a postat doua mesaje, in mai putin de 24 de ore.

Initial, Ponta a punctat ca”imi e rusine de rusinea” care ar trebuie sa le fie liberalilor:

“Fapte:
- 9 Februarie 2012 - guvernul Mihai Razvan Ungureanu este investit cu votul a 237 parlamentari apartinand PDL, UDMR, UNPR si Grupul Minoritatilor Nationale;
- 27 Aprilie 2012 - guvernul Mihai Razvan Ungureanu este demis cu votul a 235 parlamentari apartinand PSD, PC si PNL;
- 9 Decembrie 2012 - PNL obtine cel mai mare numar de parlamentari dupa 1989 (candidand in cadrul USL si fiind la guvernare dupa demiterea guvernului Ungureanu);
- 30 iunie 2015 - PNL voteaza pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de Director SIE.

 

 

Fapte: - 9 Februarie 2012 - guvernul Mihai Razvan Ungureanu este investit cu votul a 237 parlamentari apartinand PDL,...

Posted by Victor Ponta on Monday, June 29, 2015

 

CINE SUNT TRADATORII? CINE A MINTIT IN 2012? CINE SUNT CEI CARE AU FOST ALESI PARLAMENTARI SPUNAND CA LUPTA IMPOTRIVA LUI MRU SI A OAMENILOR LUI BASESCU?

Acum raspunsul este foarte clar si simplu! Orice alt comentariu e inutil! Imi este mie rusine de rusinea care ar trebui sa le fie lor!”.


La mai putin de 24 de ore distanta, premierul si liderul PSD a revenit cu un nou mesaj pe reteaua de socializare:

Va rog să citiți și să decideți singuri dacă este de râs sau de plâns - ce spunea Mihai Răzvan Ungureanu despre PNL pe 27 Aprilie anul acesta:

"În urmă cu trei ani, ați trisat și ați câștigat. Ați mizat pe foamea de putere, ați speculat nemulțumirea românilor, ați negociat cu lașii, i-ați cumpărat pe cei mai slabi și ați câștigat marele premiu: accesul la resursele statului. Din care apoi v-ați înfruptat lacom, așa cum ați învățat în toate guvernările din urmă.

 

 

Va rog să citiți și să decideți singuri dacă este de râs sau de plâns - ce spunea Mihai Răzvan Ungureanu despre PNL pe...

Posted by Victor Ponta on Tuesday, June 30, 2015

 

Celor curioși și dornici să știe de mine le răspund astfel: n-am dispărut nicăieri. Am doar răbdare" - contul de Facebook al lui MRU, pe 27 aprilie”, precizeaza premierul urmarit penal de DNA.
 

Dupa SRI, Iohannis nominalizeaza si la SIE

Dupa ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig pentru sefia Serviciului Roman de Informatii, acum Klaus Iohannis s-a decis si in privinta directoratului Serviciului de Informatii Externe.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe domnul Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, domnul Președinte Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, transmitea Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat din 24 iunie.

In prezent, conducerea SIE este asigurata in interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, dupa ce Teodor Melescanu si-a dat demisia in data de 22 septembrie 2014, cand si-a anuntat inscrierea in cursa electorala la alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut.
 

PSD: Numirea e ilegala. Nu-l votam pe MRU

La aflarea informatiei, social-democratii au reactionat. Prin vocea liderului senatorilor PSD Ilie Sarbu: partidul nu va vota pentru numirea lui Ungureau la sefia SIE, a spus Sarbu. El a acuzat faptul ca procedura aplicata de presedintele Iohannia ar fi ilegala.

"Eu nu discut despre persoane, discut despre lege, numirea este ilegala. In lege scrie ca presedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT", a acuzat liderul senatorilor PSD.

Sarbu a spus ca a discutat cu Victor Ponta dupa nominalizarea lui Ungureanu, premierul spunandu-i ca nu a fost informat: "Nu stie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota pentru".

De cealalta, parte, M. R. Ungureanu a declarat ca este un obicei ca sefii de servicii sa fie dati de Opozitie: "Este o onoare pentru mine. Votul in Parlament e sacru, vom vedea care e rezultatul. Cutuma e ca sefii de servicii sa fie din Opozitie, PNL e acum in Opozitie", a spus el.

Totodata, ieri, social-democratii au decis sa boicoteze sedinta de astazi a Parlamentului, cand va fi supusa la vot numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe.

Potrivit presedintelui interimar al PSD, Rovana Plumb, parlamentarii formatiunii nu vor fi prezenti la votul de marti din Legislativ.

"Nu susținem nominalizarea făcut de președinte și nu vom participa la vot", a declarat ieri Plumb.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22