VIDEO Klaus Iohannis si Victor Ponta au participat la ceremonia dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane: Sa redescoperim RESPONSABILITATEA in decizii si actiuni

T.d. | 24.01.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Iohannis, premierul Ponta, alaturi de mai multi oficiali de stat au participat, sambata dimineata, la Iasi, la ceremonia dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane. Sefii statului si al executivului au sustinut un discurs in fata celor aproximativ 6000 de oameni prezenti.

Klaus Iohannis a ajuns in Piata Unirii din Iasi in jurul orei 10.00, fiind intampinat cu onoruri militare. Seful statului a salutat garda de onoare, dupa care a urcat pe scena amplasata in Piata Unirii, potrivit Hotnews.

El a declarat ca in spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile poporului roman.

"Asa cum s-a intamplat acum un secol, si clasa politica de astazi trebuie sa se ridice la inaltimea idealurilor pe care natiunea romana le nutreste. In spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia dintre noi, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile acestui popor", a spus Iohannis, in discursul.

"Responsabilitatea este un cuvant pe care va trebui sa-l redescoperim nu numai in vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii si actiuni", a adaugat Iohannis.

Preşedintele a arătat că a venit la Iaşi în această zi importantă pentru naţiune "cu gândul la momentul istoric săvârşit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti", citeaza Mediafax.

Iohannis a apreciat că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este "puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional".

"Au existat atunci voci, şi nu puţine ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte. Dar o naţiune puternică de cetăţeni nu se poate hrăni doar cu momentele sale emblematice din trecut. O naţiune conştientă de misiunea sa istorică este datoare să lucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 şi 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, în aceeaşi măsură, aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă succese foarte importante ale generaţiilor recente. Învăţătura pe care au oferit-o moldovenii şi muntenii la 1859 este una importantă pentru zilele noastre", a continuat şeful statului.

Premierul Ponta a indemnat, la randul sau, la dialog politic pentru dezvoltarea in profunzime a tarii.

"Faptul ca pentru prima data ziua de 24 ianuarie a fost recunoscuta prin lege ca sarbatoare nationala este doar una din reparatiile morale pe care Iasiul si Moldova le merita. Cred ca datoria Bucurestiului pentru Moldova mai are foarte mult de a fi achitata", a spus Ponta.

In momentul in care acesta a fost invitat la microfon pentru discursul de Ziua Unirii, din multimea adunata in Piata Unirii s-au auzit pret de cateva secunde huiduieli, potrivit B1.

De asemenea, la ceremonie au participat primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, mai multi reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si parlamentari si lideri politici.

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan va oficia o slujba religioasa, apoi vor avea loc discursuri ale oficialitatilor, precum si o parada militara si hora Unirii.


Pe 24 ianuarie se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Deputaţilor, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22