VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 7,9 in Nepal. Bilantul mortilor a ajuns la 1000

P.c. | 25.04.2015

Pe aceeași temă

Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 a avut loc astazi in Nepal, epicentrul fiind localizat la 80 de km de Kathmandu, capitala acestei tari, conform unor informatii furnizate de Institutul geologic al SUA. Numarul victimelor a ajuns la 1000, existand zeci de cladiri prabusite si oameni prinsi inca sub daramaturi. Este cel mai puternic cutremur inregistrat in aceasta regiune a lumii din 1934.

 

 

UPDATE: MAE: nu au fost primite solicitari de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată

 

MAE a transmis, intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei, ca Ambasada României la New Delhi a cerut autorităţilor nepaleze informaţii privind posibila existenţă a unor persoane de cetăţenie română in zonele afectate.


MAE transmite ca "incă de la momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada  României la New Delhi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime, a unor persoane de cetăţenie  română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi.

 

Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată.

 

Până la acest moment misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime," a transmis MAE.

 

Cutremur in Nepal: 1000 de morti, zeci de cladiri prabusite

 

Ultimul bilant prezentat de autoritatile nepaleze a ajuns la 1000 de morti.

 

 

Cutremurul a fost simtit si in nordul Indiei, in Pakistan si in Bangladesh. "Bilantul mortilor in urma cutremurului a sarit la 876, inclusiv 524 din Valea Kathmandu. Eforturile de salvare sunt in curs de desfasurare. Ne temem ca bilantul poate creste pe masura ce sapam in gramezile de moloz", a aratat un reprezentant al politiei, Kamal Singh Bam, potrivit ABC, citat de ziare.com.



Krishna Prasad Dhakal, un diplomat nepalez a atras atentia ca bilantul final poate fi ridicat: "Am primit rapoarte ca au avut loc multe pierderi materiale si umane in Nepal. Probabil sute de persoane au murit in mai multe parti ale tarii, in special in Kathmandu si Pokhara", a aratat acesta.

Cel putin zece cadavre au fost recuperate pana acum din ruinele turnului istoric Dharahara, o constructie de secol XIX care era simbolul capitalei Kathmandu si care a suferit distrugeri insemnate in urma cutremurului.

Turnul Dharahara a fost construit in 1832 si a fost deschis vizitarii in ultimii zece ani. Se crede ca la momentul prabusirii in turn se aflau aproximativ 400 de persoane.

Si in nordul Indiei ar fi vorba despre peste 20 de morti si zeci de raniti.
 

CNN transmite ca s-au prabusit cladiri in capitala Katmandu si s-au surpat drumuri. Valea Kathmandu are aproape 2,5 milioane de locuitori, iar casele sunt de proasta calitate, sute de cladiri prabusindu-se.

 

Potrivit unor martori, numeroase clădiri din capitala Kathmandu au fost afectate, dar și din orașe mai îndepărtate din nordul Indiei, precum New Delhi, Kolkata sau Gauharti Patna, relatează Xinhua și Reuters, conform Agerpres.

 

Un ofițer de poliție din statul indian Bihar a declarat că liniile telefonice au fost inundate de apeluri de la oameni din toate zonele populate, pentru moment nu se cunosc date despre pagubele înregistrate, scrie Reuters.

 

Potrivit corespondentului Reuters la Kathmandu mai multe clădiri și pereții multor locuințe s-au prăbușit. În New Delhi cutremurul a durat timp de un minut sau poate chiar puțin peste un minut, transmit televiziunea indiană NDTV și agenția DPA.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22