VIDEO CSM sesizeaza CSAT pentru verificarea existentei unor ofiteri sub acoperire in randul magistratilor

T.d. | 13.05.2015

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru verificarea posibilitatii de a exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati. In acest sens, toate declaratiile autentice date de judecatori si procurori au fost trimise la CSAT.

Plenul CSM a luat in discutie, miercuri, solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) pentru a fi facute demersuri in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, profund ingrijorata fata de recentele declaratii publice potrivit carora in randul magistratilor ar exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, precum si ca instantele de judecata au devenit <> al serviciilor de informatii, a solicitat azi, 11 mai 2015, CSM, garantul independentei justitiei, sa verifice daca toti procurorii si judecatorii respecta interdictia de a nu fi lucratori de orice fel ai serviciilor de informatii, iar rezultatul sa fie facut public, pentru restabilirea increderii in Justitie”, se arata in comunicatul UNJR, citat de Agerpres.

Uniunea a solcitat, de asemenea, ca CSM sa ceara clarificari pe aceasta tema din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI).

UNJR sustine ca prima solicitare vine ca urmare a afirmatiilor facute de fostul presedinte Traian Basescu.

Aceste declaratii ale unui fost presedinte sunt zguduitoare, deoarece afirma ca pana in 2004 se stie ca au existat persoane in randul magistratilor care au incalcat legea sistematic, fiind in conflict de interese. Acelasi fost sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii afirma ca dupa 2004 a cerut serviciilor sa ii retraga pe cei acoperiti din Justitie, insa nu stie daca acest lucru s-a intamplat”, se mai arata in comunicat.

Cea de-a doua solicitare, explica UNJR, vine in contextul unor declaratii facute de directorul Directiei Juridice a Serviciului Roman de Informatii, care a vorbit despre existenta unui “camp tactic” de operatiuni al serviciilor in instantele de judecata

Uniunea subliniaza ca Legea magistratilor – aflata in vigoare de mai bine de zece ani – obliga judecatorii si procurorii sad ea declaratii anuale pe proprie raspundere ca nu sunt lucratori de niciun fel ai serviciilor de informatii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22