Victor Ponta: TVA va fi REDUS la 9%, de la 1 iunie, la alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica. Posibila SCADERE a TVA general la 20%, de la 1 ianuarie 2016

P.c. | 07.04.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, prim ministrul Romaniei, a anuntat astazi ca guvernul va scadea TVA la 9%, prin ordonanta de urgenta, de la 1 iunie 2015, la alimente, bauturi nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica. Ponta a mai precizat ca, de la 1 ianuarie 2016, guvernul intentioneaza sa scada TVA general la 20%, de la 24% cat este in prezent.


"Am introdus (in proiectul de OUG - n.red.) ca aceasta cota de 9% sa se aplice si la toate serviciile de alimentatie publica, pentru ca nu se poate sa cumperi carnea cu TVa de 9% si apoi sa o vinzi la restaurant cu TVA de 24%", a mai spus Victor Ponta, conform Hotnews.

 

CITITI SI: Victor Ponta: Reducem TVA-ul din luna APRILIE la 20% sau 9% la alimente. Ministerul Finantelor il CONTRAZICE


Premierul a mai spus ca, dupa primul trimestru, veniturile colectate au fost de 53 miliarde lei, cu 3 miliarde lei mai mult decat programarea si cu 5 miliarde de lei mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Cheltuielile au ramas in limita anului trecut, desi erau proiectate cheltuieli mai mari, a mai spus premierul.
 

Prin aplicarea cotei de 9% la toate alimentele, cota medie de TVA in Romania va ajunge la 17,5%, a spus Victor Ponta.

 

CITITI SI: Victor Ponta: Incasari de peste 3 miliarde de euro la bugetul de stat datorate luptei impotriva evaziunii fiscale

 

Excedentul bugetar, baza reducerii TVA

 

Premierul Victor Ponta a declarat ca TVA-ul poate fi scazut inca din acest an deoarece datele aferente primului trimestru al acestui an indica o colectare peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de programul de incasari: "Dupa primul trimestru, avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, cam in jur de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de ceea ce era prevazut ca program, si cheltuieli mai mici, iar aceasta situatie dupa primul trimestru ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA chiar inainte de intrarea in vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie", a spus Ponta.


Acum cateva zile Ponta afirma ca exista un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei. Premierul a aratat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA.


Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22