Victor Ponta sustine ca nu are informatii despre gestul de bunavointa facut de Ion Iliescu privind existenta unui centru CIA in Romania

T.d. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

In cei trei ani de cand conduce Guvernul, sustine premierul Victor Ponta, nu a avut niciodata informatii privind existenta unor centre CIA in Romania. De asemenea, arata seful Executivului, nu are cunostinta despre ce s-a intamplat in perioada anterioara, dat fiind ca nu dispunea de responsabilitati inalte in stat.

Reactia premierului vine dupa ce fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu, a declarat intr-un interviu pentru revista germane Der Spiegel ca a pus la dispozitia CIA un sediu pe teritoriul Romaniei, dar ca nu stia ce se intampla acolo.

In trei ani nu am avut niciodata informatii legate de existenta unor inchisori sau facilitati. Daca au fost sau nu au fost inainte, nu stiu”, a afirmat Victor Ponta, in acest context, potrivit Romania Libera.

De altfel, mai arata fostul sef de stat, Romania si SUA luptau ca aliati in Afganistan si Orientul Mijlociu, astfel ca o cerere de acest tip i s-a parut o chestiune minora in acea perioada.

Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. Iliescu a aprobat cererea, de detalii ocupandu-se fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

Iliescu neaga insa ca ar fi stiut ca acolo functioneaza o inchisoare secreta: Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATONoi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”, a spus fostul presedinte.

Declaratiile lui Ion Iliescu au fost contrazise, insa, chiar de fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI). George Maior sustine ca nu au existat astfel de centre CIA in Romania, atrangand atentia asupra consecintelor pe care astfel de declaratii pot sa le provoace.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22