Victor Ponta: Scoaterea procurorilor din categoria magistratilor ar avea sustinere parlamentara. Nu orice fel de procuror poate ancheta senatorii

T.d. | 20.04.2015

Pe aceeași temă

Nu orice fel de procuror poate ancheta senatorii, a afirmat luni premierul Victor Ponta. Liderul PSD a subliniat ca, desi initial s-a opus propunerii ca procurorii sa iasa din categoria magistratilor, o asemenea propunere ar beneficia de sustinere parlamentara, in acest moment.

Premierul a subliniat, la inceputul Biroului Permanent National (BPN) al PSD, ca in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni a avut o discutie “mai putin formala”  cu presedintele Iohannis cu privire la realitatea constitutionala din Romania.

Intrebat de presa despre convorbirea cu seful statului, Ponta a facut referire la realitatea celor trei puteri constitutionale – Juridica, Legislativa si Executiva, acestea trei fiind obligate sa se respecte, cu asigurarea independentei.

CITESTE SI: Ponta, despre procedura prin care DNA a cerut inscrisuri din Parlament: Senatorii nu sunt angajatii unui procuror

Ponta a subliniat ca intre cele trei puteri trebuie sa existe un anumit tip de comunicare, sustinand ca orice membru al Guvernului se adreseaza Parlamentului prin prim-ministru, care semneaza inclusiv raspunsuri interpelari, si in mod asemenator presedintele tarii se adreseaza direct Parlamentului si nu prin intermediari.

"Asa incat, relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, eventual ministrul Justitiei. Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt",a declarat Ponta, potrivit HotNews.

In ce priveste propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistratilor, premierul a spus ca ar fi exista sustinere in acest sens.

"A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL, isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL'', a mai spus liderul PSD.

Premierul declarase anterior ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei cu privire la cererea “unui procuror DNA” catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv Dan Sova. Victor Ponta spunea in acel context ca cererea incalca procedura si respectul intre institutii.
 

Solicitarile DNA la modificarea Constitutiei

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a trimis astazi Comisiei de revizuire a Constituției din Parlamentul Romaniei, punctul de vedere al DNA in privinta revizuirii actualei Constitutii.

Solicitarile DNA sunt legate de imunitatea parlamentara, de perioada retinerii unor inculpati si de urmarirea penala a ministrilor.

CITESTE SI: DNA, noua cerere catre Senat pentru documente legate de cazul Sova

DNA solicita o modificare a perioadei de reținere de la 24 de ore la 72 de ore din cauza complexitatii unor infractiunii. In cerere se precizeaza ca mai multe state ale UE au o perioada de retinere de 48 sau 72 de ore. 

O alta solicitare a DNA este legata de imunitatea parlamentarilor, aceasta trebuind pastrata doar pentru declarațiile politice ale acestora.

În cererea de modificare a Constituției, DNA solicită de asemenea simplificarea procedurii de urmarire penala a miniștrilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22