Victor PONTA: Mentinerea actualei MAJORITATI parlamentare este SIGURA. Iohannis trebuie sa MEDIEZE intre SRI si CCR, pe tema legilor BIG BROTHER

P.c. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat ca presedintele Klaus Iohannis nu va incerca sa schimbe majoritatea existenta in Parlament si ca declaratia pe care a facut-o legata de faptul ca ar lucra mai bine cu un guvern PNL a fost o "declaratie institutionala". Ponta a mai afirmat ca in sedinta Biroului Permanent National al PSD de luni se va decide mandatul cu care social-democratii vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni legate de modificarea legilor electorale. Premierul considera ca Iohannis ar trebui sa medieze intre Curtea Constitutionala si SRI in privinta neintelegerilor legate de legile Big Brother, relateaza Hotnews.


Intrebat la Antena 3 cat de sigur este pe o scala de la unu la zece de mentinerea actualei majoritati parlamentare, Ponta a raspuns: "Este o apreciere subiectiva pana la urma. Eu zic ca noua".

"Pana acum, intr-o luna de eforturi mediatice si politice importante, s-au strans domnul Vanghelie cu domnul Geoana, pe care oricum nu prea e numarat la noi, ca sa fiu foarte sincer, stiu ca nici nu au votat vreunul dintre ei direct sau prin reprezentanti in 15 decembrie. Pe 15 decembrie am cerut un vot de incredere, am primit 377 de voturi, impotriva au fost 143 si dincolo de cateva foarte mici permutari cred ca e o majoritate solida care va guverna pana la alegerile parlamentare", a spus Ponta, intr-o interventie telefonica la Antena 3, potrivit Agerpres.

 

CITITI SI: Presedintele Klaus Iohannis: Este posibil sa se SCHIMBE MAJORITATEA. Nu le dirijez eu, dar sunt MISCARI IN PARLAMENT


Referitor la afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul ca isi doreste un nou prim-ministru si un guvern PNL, Ponta a sustinut ca presedintele a facut 'o declaratie institutionala'. "Eu am vazut ce a declarat dl Iohannis si mai departe... ce isi doresc unii jurnalisti care il intervievau nu are nicio legatura cu declaratiile. A facut o declaratie institutionala, foarte clara. A zis: nu e treaba presedintelui sa schimbe majoritati si slava Domnului ca a zis acest lucru", a precizat premierul.

 

Victor Ponta: Klaus Iohannis trebuie sa medieze intre SRI si CCR

 

Premierul Victor Ponta a afirmat, duminica seara, ca este rolul presedintelui Klaus Iohannis sa medieze eventuale neintelegeri intre institutii precum Serviciul Roman de Informatii si Curtea Constitutionala. Primul ministru a negat informatia potrivit careia ar fi avut o discutie cu fostul presedinte Traian Basescu inainte de numirea lui Toni Grebla ca judecator la CCR si a refuzat sa se pronunte daca acesta din urma ar trebui sa demisioneze din functie, ca urmare a anchetei DNA, relateaza Hotnews.
 

Intrebat la B1TV care e punctul sau de vedere in privinta conflictului iscat in ultimele zile intre SRI si Curtea Constitutionala, Ponta a raspuns: "Nu as vrea sa uzurp vreo atributie a presedintelui. Medierea intre puterile statului este o atributie exclusiva a presedintelui. (...) Chiar daca nu am avut un presedinte mediator in ultimii zece ani, acum avem si sigur ca presedintele va reusi sa medieze si pe aceasta problema si pe alte probeleme, ca totusi au aparut destule in viata de zi cu zi intre diverse institutii sau intre institutii publice si societatea civila", a spus Ponta, potrivit Agerpres.
 

Directorul SRI, George Maior, a declarat, sambata, ca exista o raspundere morala "undeva in stat" in legatura cu securitatea cetatenilor si va sti catre cine sa arate cu degetul in cazul unei catastrofe. Maior a facut aceste afirmatii in contextul in care a facut referire la unele comentarii din spatiul public impotriva legilor cunoscute sub numele de "Big Brother".  

 

CITITI SI: VIDEO George Maior, seful SRI, critica Curtea Constitutionala: La momentul în care se va întâmpla o CATASTROFĂ voi şti spre cine să arăt cu degetul

 

El a precizat ca este de fapt vorba de trei legi - Legea retentiei datelor, Legea cartelelor prepay si Legea securitatii cibernetice - dar cineva ar introduce in mod intentionat "un element de confuzie cu legea Big Brother". "Eu vreau sa avertizez foarte serios ca exista o raspundere si morala undeva, in stat, in legatura cu securitatea nationala a cetatenilor Romaniei - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - si ca la momentul in care se va intampla o catastrofa voi sti spre cine sa arat cu degetul. Nu ma incalzeste deloc sa arat cu degetul, dar e datoria mea sa spun ca cineva se joaca cu lucruri foarte mari pe care fie nu le intelege, fie, dintr-o rea credinta, le abordeaza in acest fel", a adaugat George Maior. 
 

In ceea ce priveste Legea cartelelor prepay, el a aratat ca aceasta ofera "o capacitate analitica absolut vitala" pentru a investiga anumite situatii de securitate nationala. "Daca, de exemplu, un terorist patrunde in tara, il poti localiza mai bine, poti opera listinguri pentru a vedea cu cine se intalneste si il poti accesa in baza de date pe ultimele sase luni (...) in ceea ce priveste relationarea sa cu alte persoane. Deci, imediat ai o imagine clara in ceea ce priveste posibilitatile sale de actiune", a explicat Maior. 
 

Acesta a declarat ca decizia Curtii Constitutionale de a respinge in totalitate aceasta lege a creat un vid legislativ. "Eu sper ca nu se opune SRI-ului Curtea Constitutionala, ci ea a considerat ca exista anumite elemente de neconstitutionalitate in aceasta lege. Din pacate, legea a fost respinsa in totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic in istoria de 25 de ani a Romaniei post-decembrie si acum operam pur si simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispozitie", a sustinut Maior. 

 

Ponta: Luni avem o discutie in BPN pentru a sti exact mandatul cu care mergem la Cotroceni


Premierul a mai anuntat ca in sedinta Biroului Permanent National (BPN) de luni se va decide mandatul cu care social-democratii vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema prioritatilor legislative. 
 

"Maine avem o discutie in BPN pentru a sti exact mandatul cu care mergem la Cotroceni, dar sa zic ca responsabilul din partea PSD pe legile electorale este domnul Zgonea. (...) Ceea ce a declarat azi domnul Zgonea nu era de capul lui, asa, fara sa se consulte (in PSD - n.r.) si merge putin inaintea a ceea ce probabil ca vom discuta maine in BPN. De principiu, o reducere a numarului de parlamentari, un sistem mixt sau proportional", a spus premierul Victor Ponta, duminica seara, la postul B1Tv, potrivit Agerpres.
 

Premierul a adaugat ca si-ar fi dorit ca inainte de consultarile de la Palatul Cotroceni sa fi avut loc o discutie intre partidele politice.  "Daca noi ne ducem miercuri si spunem: Ori faceti ca noi, ori daca nu, nu, inseamna ca ne blocam. Tocmai de asta eu vedeam dialogul intre partide inainte de a merge la Cotroceni. Eu cred ca domnul Iohannis, ca presedinte al Romaniei, in baza prevederilor constitutionale, poate sa medieze, insa, mai departe, votul este in Parlament", a precizat Ponta. 
 

Presedintele Klaus Iohannis a invitat miercuri, la Palatul Cotroceni, partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlament in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare, informeaza Administratia Prezidentiala.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22