Victor Ponta ii raspunde lui Isarescu: Toata lumea a fost de acord cu noul Cod Fiscal, iar ulterior s-a razgandit

T.d. | 27.07.2015

Pe aceeași temă

Inainte de adoptarea Codului Fiscal nimeni nu si-a manifestat dezacordul fata de acesta, sustine premierul Victor Ponta, pentru ca ulterior lucrurile sa se schimbe. Sunt binecunoscute criticile aduse noului Cod de presedintele Iohannis si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Cred ca e foarte bine ca se discuta acum despre Codul Fiscal, dupa ce a fost aprobat, ideal ar fi fost sa se discute sau cei care aveau pareri negative sa le spuna inainte. De multe ori am discutat cu guvernatorul (inainte de a se adopta Codul Fiscal - n.r.), nu a zis nimeni ca nu e de acord cu Codul, toata lumea a fost de acord, dupa aia s-au razgandit", a spus Victor Ponta cu privire la declaratia lui Isarescu potrivit caruia Codul Fiscal nu e aplicabil din punct de vedere economic, potrivit Ziare.com.
 

Isarescu respinge noul Cod Fiscal

Saptamana trecuta, Mugur Isarescu a iesit public si a criticat noul Cod Fiscal promovat de Executivul Victor Ponta.

Noile masuri care vor fi introduse in eventualitatea intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal, in special scaderile majore de taxe si impozite, pot provoca eventuale fluctuatii si crize in fata carora democratia romaneasca nu ar rezista, a atras atentia guvernatorul Bancii Centrale.

Isarescu a mai spus ca "ar fi dramatic" ca Romania sa treaca in 2016 printr-o situatie similara cu crizele provocate de modificarile radicale din 2005 (cind cota unica a fost stabilita la 16% in loc de optimul de 19%) si 2008 (cresterile majore de pensii si salarii).

Isarescu s-a referit si la declaratiile despre un eventual amestec extern, facute de premierul Victor Ponta si ministrii sai, fara a-i nominaliza insa.

"E obsesia noastra ca cineva din exterior ne impiedica sa crestem", a spus guvernatorul adaugand ca Romania trebuie sa evite "derapajele si scaderile". "Cresterea economica fara stabilitate nu e sustenabila", a mai spus seful BNR.
 

Presedintele cere reexaminarea actului normativ

Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal, cerand Parlamentului sa-l reexamineze. Iohannis avertizeaza ca masurile cuprinse in noul Cod vor avea consecinte importante la nivelul mentinerii consolidarii fiscale si ca e nevoie de o atitudine echilibrata care sa nu genereze disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ. 

In replica, premierul Ponta a declarat ca respingerea noului Cod Fiscal este fie o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost, fie o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc.

De altfel, o sesiune extraordinara a Parlamentului ar urma sa aiba loc intre 24 si 26 august in vederea dezbaterii cererii de reexaminare a Codului Fiscal, actiune solicitata de presedintele Iohannis.

In acest sens, Biroul Permanent National al PSD a decis sa ceara sesiune extraordinara, discutiile urmand a fi sustinute pe 24 august in Senat, iar pe 25-26 la Camera Deputatilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22