Victor Ponta este in VIZORUL Inspectiei Judiciare pentru acuzatiile aduse procurorilor in cazul Bolintineanu

F.m. | 11.07.2013

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, joi, Inspectia Judiciara sa verifice daca independenta justitiei a fost afectata in urma declaratiilor premierului Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de coruptie si frauda la bacalaureatul sustinut la Liceul "Bolintineanu" din Capitala.

 



Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a dispus transmiterea catre Inspectia Judiciara a scrisorii semnate de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu, referitoare la declaratiile premierului Victor Ponta privind ancheta in cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Oana Schmidt-Haineala a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in ceea ce priveste apararea independentei justitiei, a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.
 

Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu au trimis, marti, o scrisoare presedintelui CSM in care cereau sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind ancheta in cazul de la Liceul "Bolintineanu".
 

Semnatarii scrisorii i-au solicitat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa exprime o pozitie publica a CSM cu privire la declaratiile premierului Victor Ponta facute in cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de coruptie si frauda la bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", precum si sa analizeze "impactul asupra independentei justitiei al acestor declaratii, care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane si modificari ale strategiei in ancheta penala".

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a prezentat pe blogul sau continutul acestei scrisori, in care arata ca, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat in ianuarie 2013, independenta justitiei in Romania a devenit o tema de ingrijorare profunda la nivelul Comisiei incepand cu vara lui 2012.

"Comisia atrage atentia in mod explicit ca 'una dintre preocuparile majore a fost dovada clara a exercitarii de presiuni asupra institutiilor judiciare si a lipsei de respect pentru independenta sistemului judiciar' si ca, in ciuda recomandarilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, 'atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat'", se precizeaza in scrisoare.
 

Semnatarii considera ca sesizarea Inspectiei Judiciare si asumarea unei pozitii publice a Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu afirmatiile si actiunile premierului "sunt necesare pentru a apara separatia puterilor in stat si a consolida independenta si eficienta justitiei".

"Credem ca declaratiile primului ministru au urmarit incalcarea independentei magistratilor si discreditarea unei interventii legitime a statului in ceea ce pare a fi un caz grav de coruptie in invatamant", au aratat Macovei, Baconschi, Papahagi, Popescu, Preda si Voinescu in scrisoare.
 

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.

Sursa: ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22