Victor PONTA, despre Legea INSOLVENTEI PERSONALE: Parlamentul sa instituie, prin lege, un sistem de PROTECTIE a persoanelor in fata CRIZELOR FINANCIARE

P.c. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a sfatuit deputatii PSD sa voteze pentru adoptarea Legea insolventei personale, declarand ca, prin aceasta masura, Parlamentul va instituie un sistem de protectie a persoanelor in fata crizelor financiare. FMI a trimis astazi o scrisoare Parlamentului Romaniei, exprimandu-si ingrijorarea legata de adoptarea legii falimentului personal, in absenta unui studiu al impactului pe care o astfel de masura ar putea sa il aiba asupra stabilitatii financiare a tarii, relateaza Hotnews.

 

"Am mai vorbit, de asemenea, despre pozitia pe care deputatii nostri o vor avea in ceea ce priveste Legea insolventei personale. Este foarte clar si ne dorim ca un sistem de protectie al persoanelor in fata crizelor financiare sa fie instituit prin lege de catre Parlament. Aceasta lege insa trebuie, evident, sa se dovedeasca posibil de a fi aplicata in practica si sa fie in asa fel adoptata incat sa nu constituie discriminari si sa protejeze fiecare persoana in fata unor crize financiare care, din pacate, apar pe plan european si international destul de des", a declarat premierul dupa sedinta BPN.

 

CITITI SI: FMI: Legea INSOLVENTEI persoanelor fizice si CONVERSIA din moneda straina in lei a imprumuturilor pot afecta STABILITATEA financiara a tarii

 

FMI s-a declarat ingrijorat de masurile care urmeaza sa fie luate de autoritatile romane in cazul crizei francului elvetian, intr-o scrisoare oficiala trimisa Parlamentului Romaniei. Principala ingrijorare a FMI este legata de posibilul impact negativ al legii insolventei persoanelor fizice, lege pentru care nu s-a facut un studiu de impact, relateaza Hotnews.

 

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, si citata de Agerpres.

 

CITITI SI: BNR: CONVERSIA creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda ar putea FALIMENTA bancile

 

"Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta tarilor, mai ales a tarilor din zona UE. Dorim sa ne exprimam temerea cu privirea la initiativele legislative discutate de parlament care urmaresc conversia din moneda straina in lei a imprumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului", se precizeaza in scrisoarea FMI. 
 

Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, si se afla acum in analiza comisiilor din Camera Deputatilor, inainte de votul final. Proiectul legii, promovat de 151 de de parlamentari, prevede conditiile in care o persoana poate intra in insolventa daca are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, iar Guvernul a adus o seama de obiectii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22