Victor Ciorbea, membrilor CE veniti la Bucuresti in cadrul MCV: Avocatul Poporului trebuie sa fie IMPARTIAL si OBIECTIV, fara a se angaja ca ARBITRU in diferendele cu nuanta POLITICA

P.c. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, le-a spus membrilor delegatiei Comisiei Europene, veniti la Bucuresti in cadrul MCV, ca nu a sesizat CCR in cazul unor ordonante discutabile ale Guvernul Ponta deoarece a considerat ca institutia pe care o conduce trebuie sa aiba o pozitie obiectiva si sa nu se amestece in disputele politice, relateaza ziare.com


Avocatul Poporului le-a prezentat partenerilor de dialog care sunt atributiile institutiei si a explicat ca a purtat mai multe discutii cu societatea civila si membrii organizatiilor neguvernamentale pe tema numarului mare de ordonante de urgenta.
 

"Acestea din urma au atras atentia ca, desi in 2014 media emiterii ordonantelor de urgenta a scazut, numarul acestora ramane foarte mare in continuare", precizeaza un comunicat de presa remis de Avocatul Poporului.
 

Conform sursei citate, "membrii delegatiei Comisiei Europene s-au aratat interesati cu privire la ordonantele de urgenta si legile atacate in contencios constitutional de catre Avocatul Poporului", iar Victor Ciorbea a precizat ca a sesizat CCR cu privire la legea privind OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice si cu legea 216/2008 referitoare la transferarea cu titlu gratuit a unui pachet de actiuni detinute de stat in Portul Constanta, catre Consiliul Local.
 

In schimb, Victor Ciorbea nu a sesizat CCR cu privire la cele doua ordonante care au generat ample dezbateri publice, cea legata de alegerea presedintelui si cea privind migratia alesilor locali.
 

"Cu privire la ordonantele de urgenta ale Guvernului in materie electorala, domnul Victor Ciorbea a precizat ca, de-a lungul anilor, Avocatul Poporului a avut o pozitie constanta in a nu interveni in sensul sesizarii Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate directa a acestora, date fiind circumstantele in care acestea erau emise de executiv.

 

CITITI SI: Avocatul Poporului, despre modificarile aduse Legii Educatiei: NU SE IMPUNE sesizarea Curtii Constitutionale


Domnia sa a remarcat faptul ca Avocatul Poporului trebuie sa fie impartial si obiectiv, fara a se angaja ca arbitru in diferendele cu nuanta politica dintre institutiile statului", se arata in comunicatul remis de Avocatul Poporului.
 

In plus, Victor Ciorbea a tinut sa reaminteasca faptul ca "Avocatul Poporului nu poate fi obligat sau impiedicat de nicio autoritate publica sa ridice o atare exceptie de neconstitutionalitate".



Din delegatia Comisiei Europene au facut parte, printre altii, William Sleath si Julien Mousnier de la Secretariatul General al Comisiei Europene, si Joze Strus de la Directia Generala Justitie.
 

De la preluarea functiei de Avocat al Poporului, Victor Ciorbea a fost acuzat de mai multe ori ca nu isi exercita atributiile, protejand interesele majoritatii parlamentare conduse de premierul Ponta, care l-a numit. Avocatul Poporului este singurul in masura sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul ordonantelor de urgenta.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22