Vicepremierul Ungariei: Fiecare parte a natiunii maghiare trebuie sa isi elaboreze un concept de autonomie

T.d. | 25.07.2014

Pe aceeași temă

Fiecare comunitate de maghiari trebuie sa-si elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveste, sustine vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Oficialul maghiar participa la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, conform Hotnews.

"Cert este faptul ca fiecare parte a natiunii trebuie sa isi elaboreze un concept de autonomie care sa i se muleze perfect si Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de natiunea respectiva. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arata pilda in Uniunea Europeana si putem spune ca exista deja exemple in UE pentru un anumit concept de autonomie si, daca exista precedent, se poate si pentru noi", a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, in cadrul dezbaterilor Universitatii de Vara Tusvanyos ce au avut ca tema "Partile si intregul - Masa rotunda a politicii nationale".

Vicepremierul ungar a spus ca aceasta chestiune a autonomiei reprezinta "punctul nevralgic in ceea ce priveste tarile urmase, succesoare" si a sustinut ca autonomia nu este o descoperire maghiara sau o cerere extrema, ci un drept uman, chiar "regina drepturilor omului".

"Este important sa spunem ca Ungaria niciodata nu a cerut, niciodata nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care sa nu existe precedent in UE. Asadar, autonomia nu este o descoperire maghiara, nu este o solicitare maghiara extrema, asa cum se spune in politica interna romaneasca, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunitatii. Se spune ca este regina drepturilor omului", a spus Semjen Zsolt.

La fel ca si in anii precedenti, el a sustinut ca in tarile in care se infaptuieste autonomia "acest lucru este spre binele natiunii minoritare si majoritare laolalta" si a adaugat ca maghiarii nu sunt cetateni de gradul doi si trebuie sa spuna ca autonomia li se cuvine, asa cum li se cuvine si altor cetateni ai UE.

"Iar noi, daca putem sa acceptam, si este important sa vedem acest lucru si sa facem recunoscut si cu tarile succesoare, daca acceptam faptul ca exista un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar noua nu, atunci am accepta ca suntem mai prejos decat ceilalti, si din moment ce nu suntem mai prejos decat nicio alta natiune, nu suntem cetateni ai UE de rang doi, nu suntem oameni de rangul doi, motiv pentru care ceea ce se poate pentru altii se poate si pentru noi, ceea ce se cuvine altora, ni se cuvine si noua", a sustinut Semjen Zsolt.

El a adaugat ca nu de la Budapesta trebuie sa se spuna ce concepte de autonomie trebuie sa existe si ca fiecare natiune trebuie sa-si elaboreze propriile concepte, care vor fi sustinute de Ungaria.

"Fiecare natiune, ea insasi, trebuie sa isi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatica trebuie sa procedeze la fel, ardelenii la fel - autonomie teritoriala pentru maghiarii in bloc in secuime si autonomie culturala pentru Partium si pentru celelalte comunitati de maghiari in diaspora", a afirmat vicepremierul Ungariei, conform sursei citate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22