Veronica Cirstoiu, fosta judecatoare a Curtii de Apel Bucuresti, condamnata la cinci ani de inchisoare cu EXECUTARE. Decizia NU este definitiva

P.c. | 27.03.2015

Pe aceeași temă

Veronica Cirstoiu, fosta judecatoare a Curtii de Apel Bucuresti, a fost condamnata de Curtea de Apel Constanta la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, trafic de influenta si inselaciune. Florin Cergan, fiul sau, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Decizia Curtii de Apel Constanta nu este definitiva. DNA a aratat ca in februarie 2012 judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunta o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de acesta in dosarul in care fusese condamnat la sapte ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, relateaza Hotnews.

 

Curtea de Apel Constanta a contopit sase pedepse pentru care fusese condamnata Veronica Cirstoiu, aplicand in cele din urma pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de inchisoare si doi ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor. Judecatoarea fusese condamnata la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, trei ani de inchisoare pentru inselaciune, cate un an de inchisoare pentru doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si la doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dinel Staicu i-a dat judecatoarei Cirstoiu 630.000 de euro mita

 

Florin Cergan, fiul Veronicai Cirstoiu, condamnat la doi ani de inchisoare
 

Florin Cergan, fiul fostei judecatoare, a primit o condamnare de doi ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta. Cei doi raman in continuare sub control judiciar.
 

Alte condamnari in dosar

 

Avocatul Lucian Bagia a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si la un an de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Cele doua pedepse au fost contopite, instanta aplicand pedeapsa cea mai grea, de doi ani de inchisoare.

 

Marilena Cucianu, celalalt inculpat din acest dosar, a primit trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune, doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Instanta a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepse, stabilind un termen de incercare de cinci ani.



Condamnatii, obligati la plata unor despagubiri catre Curtea de Apel Bucuresti
 

Instanta le-a obligat pe Veronica Cirstoiu si Marilena Cucianu la plata in solidar a sumei de 156.351 lei despagubiri civile catre Curtea de Apel Bucuresti.
 

Veronica Cirstoiu a fost obligata la plata sumei de 120.000 de euro obiectul luarii de mita sau echivalentul in lei la data platii, instanta luand act de faptul ca suma de 50.000 de euro, obiect al infractiunii de trafic de influenta, comisa de Veronica Cirstoiu si Florin Cergan, a fost restituita DNA.

 

CITITI SI: Inalta Curte il condamna definitiv pe Dinel Staicu la cinci ani de inchisoare

 

Avocatul Lucian Bagia este obligat sa plateasca suma de 350.000 de euro sau echivalentul acesteia in lei la data platii, a mai decis instanta, care a hotarat sa mentina masurile asiguratorii dispuse fata de Lucian Bagia si Veronica Cirstoiu pana la recuperarea sumelor de mai sus.
 

De asemenea, Veronica Cirstoiu este obligata sa mai achite suma de 25.000 de lei, Florin Cergan - 20.000 de lei, Lucian Bagia - 15.0000 de lei si Marilena Cucianu - 12.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.


Decizia de joi a Curtii de Apel Constanta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.

 

Rechizitoriul DNA

 

Procurorii DNA au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca, in cursul lunii februarie 2012, judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascalu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunta, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti, o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de Dinel Staicu, in dosarul in care acesta fusese condamnat la sapte ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor.
 

"Banii au fost primiti prin medierea lui Staicu Marian si a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii in documentul citat.
 

In 22 februarie 2012, completul din care a facut parte Veronica Cirstoiu a decis inlaturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primita in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor."In scopul mentionat, anterior pronuntarii deciziei, Dascalu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuata ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro si, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinsi, Dascalu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat impreuna cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", au aratat procurorii in actul de sesizare a instantei.
 

CITITI SI: ICCJ: Veronica Cârstoiu, judecătoarea suspendată de la Curtea de Apel Bucureşti, va fi judecată sub control judiciar

 

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul in care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecatoarea Cirstoiu "a determinat-o pe sora sa sa schimbe o parte din banii primiti sub forma de mita (prin cumparare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament in Bucuresti, la pretul de 636.642,8 lei)".

 

DNA dispune confiscare extinsa



Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus confiscarea extinsa, in 20 noiembrie 2013, in cazul judecatoarei Veronica Cirstoiu, precum si in cazul fiului sau, Florin Cergan, trimis in judecata pentru complicitate la trafic de influenta.
 

"In acest sens, s-a avut in vedere ca veniturile totale realizate de inculpata Cirstoiu Veronica, in perioada 2007 - 2013, au fost in suma de 925.071 lei (reprezentand 717.353 lei - venituri salariale si 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vanzarea unui imobil) si ca valoarea bunurilor dobandite de inculpata, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei", au aratat procurorii.
 

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obtinute si a averii dobandite de catre Cirstoiu, reiese o diferenta de 641.968,08 lei, adica aproximativ 144.000 de euro."In ceea ce il priveste pe inculpatul Cergan Florin, s-a retinut ca veniturile totale realizate de catre acesta, in perioada 2008 - 2013, au fost in suma de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobandite, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)", au precizat procurorii.
 

DNA a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi si confiscarea speciala a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cirstoiu i-ar fi primit sub forma de mita, si de 156.351 de lei, cuantum pe care il cere Curtea de Apel Bucuresti, care s-a constituit parte civila in proces, ca daune de la judecatoarea Cirstoiu.

 

ICCJ : Dinel Staicu condamnat la cinci ani de inchisoare pentru ca a mituit-o pe Cirstoiu

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe omul de afaceri Dinel Staicu la cinci ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat ca a mituit-o pe Veronica Cirstoiu, judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Decizia este definitiva.

 

Initial, in luna mai, Dinel Staicu a fost condamnat de judecatorii de la Curtea de Apel Constanta la 3 ani si 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si cumparare de influenta, insa ICCJ a admis joi apelul DNA si a majorat pedeapsa aplicata lui Dinel Staicu la 5 ani inchisoare.

In acelasi dosar, Carmen Ioana Popescu a fost condamnata la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare iar Giorgel Zgabei la 2 ani inchisoare cu suspendare.

Instanta suprema a mentinut celelalte condamnari date de Curtea de Apel Constanta, pentru Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu) si Adriana Dascalu - 3 ani inchisoare cu suspendare.

Pe latura civila, Adriana Dascalu a fost obligata la plata sumei de 110.000 lei iar Marian Staicu, la plata sumei de 500.000 euro.
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22