Vanghelie "care este" si PSD care nu mai este

Rasvan Popescu 21.04.2006

De același autor

Ce chip ciudat ia "revolutia binelui" în PSD! Sa-l debarci pe Dan Ioan Popescu, împovarat de averi în cercetare, si sa-l înlocuiesti cu popularul Sorin Oprescu înteleg. Dar sa-l dublezi pe doctorul Oprescu la sefia organizatiei Bucuresti cu Vanghelie, primarul "care este", nu mai înteleg. Sa proclami "generatia 2008" si din toti pesedistii din oras sa ungi presedinte "executiv" pe singurul incapabil sa conjuge verbul "a fi"! In aceeasi sedinta este suspendat din functia de vicepresedinte Madalin Voicu, bonom si cult, cu usi deschise în studiourile de televiziune, si e transformat în vector de imagine un individ rudimentar, agresiv, agramat si cu un vocabular drastic limitat. Chiar si despre Geoana a spus ca e "un maimutoi implementat". Geoana nu se supara, zice "eh, cate am spus si eu". Despre Iliescu, de pilda, a zis ca e în acel moment al vietii cand nu mai stie ce vorbeste. Iliescu tocmai îl facuse "prostanac". Dar nu e bine sa ramanem agatati de trecut. Astazi, lui Vanghelie, Geoana îi spune, cu duiosie, "Daniel" si îi gaseste foarte multe calitati, între care, culmea, "un foarte bun vorbitor".

Geoana marturiseste ca si el a avut "multe prejudecati", dar i-au trecut, Daniel este un om remarcabil, cu o putere de munca deosebita. Iar Sorin Oprescu a adaugat ca Vanghelie este "un om foarte placut de colegi", din moment ce a luat 117 voturi pentru, 2 abtineri si nici unul contra. Cu toate ca nici la capitolul "dosare", la moda în PSD, Vanghelie nu e fara pata. DNA îl cerceteaza pentru modul în care a repartizat lucrarile de modernizare pentru unele scoli. In paranteza fie spus, este felul lui Vanghelie de a para reprosul ca n-are destula scoala; ei bine, asta nu-l împiedica sa le repare. Doar Parchetul îl banuieste ca împarte lucrarile preferential. De altfel, relatia lui cu anchetatorii e mai veche, de la privatizarea magazinului Bucur, la organizarea unor revelioane, dar sub vechii sefi ai parchetelor nu s-a concretizat nimic. Totusi, Vanghelie se plange ca însusi Nastase a vrut sa-l aresteze. "Ma ciupeam si nu-mi venea sa cred", zice el cu obida.

Intre noi fie vorba, nici lui Ciuvica nu i-a venit. Tocmai scria ceva despre averea lui Nastase pe Net si s-a trezit pe prici.

Dar sa revenim la noua stea a reformei în PSD, la Vanghelie. Ascensiunea sa stupefianta lasa loc la mai multe interpretari. Una este aceea a rasplatei. Geoana s-a achitat de Vanghelie, care a jucat un rol important în înlaturarea lui Dan Ioan Popescu, care îl promovase, si cel putin unul vocal în debarcarea lui Nastase. Victorios, Vanghelie i-a multumit d-lui Geoana ca "a schimbat ceva în PSD" si s-a angajat sa-si aduca aportul la îndepartarea "îngamfarii" reziduale.

A doua varianta este ca Geoana nici n-avea de ales, Vanghelie controland organizatia Bucuresti printr-o serie de afaceristi si rubedenii, "implementati" în puncte cheie: la tineret, la studenti, la organizatia de femei, la celelalte sectoare si chiar în biroul executiv. Este ceea ce adversarii sai numesc "vanghelizarea" PSD.

Ca de obicei, cei mai pagubiti din aceste manevre ies tinerii. Inca cincisprezece tesedisti se adauga la cei care plecasera deja de cand steaua lui Vanghelie a început sa urce. "Doar ce reusisem sa facem în asa fel încat sa se auda sunetul muzicii lui Mozart si ne-am trezit, fara voia noastra, în mijlocul unui spectacol cu manele. PSD a ajuns la cel mai de jos nivel", spun ei si se grabesc catre Partidul Conservator. Sondajele par sa le dea dreptate. PSD stagneaza la 20%, cel mai scazut nivel pe care l-a atins vreodata, un fel de prag istoric. Promovarea lui Vanghelie în varful organizatiei Bucuresti este ca si cum ar spune: stim ca n-o sa castigam în veci Capitala. Dar macar în Ferentari...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22