USL mai pregateste o lovitura. Cele 4 strategii ale USL de validare a referendumului

Prezenta la vot de doar 46,7%, cu toata mobilizarea si tehnica de frauda activata in ziua referendumului, a spulberat sperantele USL ca se va depasi cvorumul. Esecul, sustinut de taisul cifrelor, i-a adus pe liderii USL in pragul disperarii, asa incit acum cauta solutii si stratageme pentru a obtine validarea referendumului si a impiedica reintoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Andreea Pora 31.07.2012

De același autor

Prezenta la vot de doar 46,7%, cu toata mobilizarea si tehnica de frauda activata in ziua referendumului, a spulberat sperantele USL ca se va depasi cvorumul. Esecul, sustinut de taisul cifrelor, i-a adus pe liderii USL in pragul disperarii, asa incit acum cauta solutii si stratageme pentru a obtine validarea referendumului si a impiedica reintoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Declaratiile de luni au fost clare si merg intr-o singura directie: Curtea Constitutionala trebuie fortata sa valideze referendumul. Pentru asta USL este dispusa sa incalce legile in vigoare, netinind cont de recentele avertismentele ale Uniunii Europene. Altfel spus, USL pregateste un nou "puci juridic". Pentru asta se folosesc mai multe strategii si variante de lucru.


1. Institutul National de Statistica va scoate date care vor modifica cvorumul

USL vrea sa faca abstractie de cifra oficiala de 18,292 milioane de alegatori cu drept de vot inscrisi pe listele electorale, cifra pronuntata public de insusi ministrul de Interne, Ioan Rus, si sa se raporteze la noi cifre rezultate din recensamint ce urmeaza a fi oferite de Institutul National de Statistica. Evident, aceste cifre sint mai mici, undeva in jur de 16 milioane.

Pentru schimbarea bazei de raportare a cvorumului, care ar duce la validarea referendumului, s-au pronuntat toti liderii de marca ai USL, in cap cu Ion Iliescu si Victor Ponta.

La actiune a trecut insa Dan Sova, care la Antena 3 a prezentat un asa zis document trimis, in 26 iulie de INS, la cererea lui Liviu Dragnea. Documentul arata ca, din datele recensamintului, populatia stabila in Romania (fara diaspora) este de 19.042.936, iar numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.527.971. Astfel cvorumul necesar validarii referendumului ar fi de 8.283. 981 si nu de 9.146.257. Cum la vot, conform datelor BEC, au participat  8.455.336 de cetateni, referendumul e valid.

Folosirea datelor de la recensamint este insa extrem de discutabila, in primul rind pentru ca, asa cum recunosc chiar liderii USL, cifrele sint partiale. In al doilea rind, ele trebuie corelate cu datele de la Evidenta Populatiei de la Ministerul de Interne. Si, in al treilea rind, este vorba despre schimbarea regulii in timpul jocului.

Teoria schimbarii cvorumului e, paractic, sustinuta la unison.

Ion Iliescu a trimis o scrisoare Curtii Constitutionale in care pledeaza exact pentru asta:

"In România, nu mai există 18 milioane de votanţi. Numărul lor a scăzut cu aproximativ 200.000 pe an, iar în străinătate trăiesc între două şi trei milioane de români. Aşa încât, cetăţenii cu drept de vot din ţară nu sunt mai mulţi de 14, cel mult 15 milioane, iar cele nouă milioane participante l-au demis pe Băsescu legal şi constituţional. Curtea Constitutionala trebuie sa valideze referendumul in aceste conditii".

Victor Ponta

”Ce pot să vă spun: inainte de a se lua decizia CCR, fiecare dintre părţi – preşedintele suspendat si Parlamentul- îşi va spune punctul e vedere. Parlamentul va spune: CCR a stabilit un barem extrem de inalt, care nu mai există in Europa, in realitatea a existat boicot, nu suntem 18 milioane de cetăţeni. In România, astăzi, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, locuiesc 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot”.

Varujan Vosganian

Mă întreb ce se va întâmpla când Institutul Naţional de Statistică va anunţa rezultatele finale ale recensământului. Dacă populaţia stabilă va fi de 19,2 milioane de locuitori, aşa cum o arată rezultatele parţiale, cum se va mai putea explica acea gogoriţă cu 18,4 mlioane de votanţi pe listele permanente? Ce-ar trebui să facem atunci? Să cerem Curţii Constituţionale reevaluarea referendumului din 29 iulie? Căci va fi limpede, atunci, că votanţii de pe listele permanente nu puteau fi mai mulţi de 15 milioane la 29 iulie".

Liviu Dragnea

"In mod real au fost doar 15 milioane de romani cu drept de vot, ceea ce inseamna ca peste 60% dintre romanii cu drept de vot au fost la referendum".


 2. Liberalii vor sa se aplice OUG 41 care nu prevedea cvorumul

Liberalii, prin vocea lui Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justitiei, merg pe strategia aplicarii legii în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus1. In acest sens se va depune o contestatie la Curtea Constitutionala.

PNL sustine ca procedura declansarii referendumului s-a facut in baza acestei ordonante si ca noile prevederi din ordonanta modificata pot dispune numai pentru viitor.

Cu toate ca referendumul s-a desfăşurat după programul de vot prevăzut în OUG modificată, care a fost votata de parlament, promulgata de Crin Antonescu si publicata in Monitorul Oficial, argumentul lui Chiuariu este ca acestea sunt detalii tehnice, de organizare şi nu afectează esenţa legii.

OUG 41 este cea de la care a plecat scandalul suspendarii, deoarece modifica legea aflata in vigoare, schimba cvorumul necesar referendumului si nu respecta decizia Curtii Constitutionale care spunea ca referendumul este valid doar daca la vot se prezinta 50%+1 din cetatenii inscrisi pe listele electorale. Liderii europeni si Comisia Europeana i-au cerut Victor Ponta sa retraga ordonanta si sa respecte decizia Curtii.

Tudor Chiuariu

''Procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv. Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile".

Eugen Nicolescu


"Un grup de juristi din cadrul USL lucreaza la un document care sa explice foarte bine situatia pe care noi o consideram ca fiind corecta, constitutionala si legala de validare a referendumului. Este vorba de o explicatie pe care vrem sa o dam in plus CCR, ca sa aiba o baza suplimentara atunci cand va face evaluarea dosarului si va putea sa judece in cunostinta de cauza. Noi credem ca este o mana intinsa CCR din punct de vedere profesional, intelectual si legal".

3. Reclamarea boicotului facut de PDL

O alta stratagema a USL prin care incearca sa conteste rezultatul referendumului este contestarea la Curtea Constitutionala a boicotului facut de PDL si Traian Basescu.

Ideea apartine PSD si a fost transmisa de Valeriu Zgonea, care sustine ca actiunea boicotului a fost nedemocratica si a ingradit dreptul la vot.

Valeriu Zgonea

"Reprezentantii USL iau in calcul sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala privind boicotului organizat de catre PDL fata de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.Luam in calcul si o cerere pentru invalidarea rezultatului referendumului pentru ca este pentru prima data cand un presedinte al unui stat european care apara interesele Romaniei nu mai este reprezentat de popor. In acest moment, presedintele nu mai are legitimitate".

4. Ultima solutie: daca referendumul e invalidat, parlamentul decide calea de urmat

Daca in ciuda tuturor acestor presiuni, Curtea Constitutionala ramine pe pozitie si valideaza totusi referendumul, USL poate apela la solutia oferita de Hotarirea parlamentului din 6 iulie, care revede la articolul 3 ca in situatia in care "Curtea Constitutionala invalideaza referendumul, Parlamentul decide procedura de urmat".

Ideea nu este noua, fiind vehiculata intens inainte de referendum, dar este reluata acum indirect.

Victor Ponta

"Parlamentul va spune: CCR a stabilit un barem extrem de inalt, care nu mai există in Europa, in realitatea a existat boicot, nu suntem 18 milioane de cetăţeni".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22