Universitatile NU ACCEPTA inscrierea absolventilor de liceu FARA BAC. REACTII la publicarea in Monitorul Oficial a METODOLOGIEI care face posibila inscrierea acestora

P.c. | 12.09.2014

Pe aceeași temă

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial, acum cateva zile, metodologia de care universitatile mai aveau nevoie pentru a inscrie la cursuri absolventi de liceu fara diploma de Bacalaureat. Elaborarea acestei metodologii are la baza ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta care aducea zeci de modificari Legii Educatiei Nationale. Contrazicand informatiile care au aparut in presa, ministrul Remus Pricopie a afirmat, ieri, ca nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat, precizand ca sintagma de 'colegiu', care apare în OUG, are același sens cu acela de 'școală postliceală', cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități. Instituțiile de învățământ superior cu vechime din România, dar și profesori sau cercetători dezaprobă insa decizia Executivului de a permite universităților să primească elevi fără bacalaureat. Potrivit acestora, măsura de înființare a colegiilor unde poți intra fără a fi absolvit 12 clase nu încurajează studiul și reprezintă o sursă de venit amorală pentru instituțiile de învățământ superior sub cupola cărora vor funcționa colegiile, relateaza Romania Libera.

 

Reactia Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca:
 

Referitor la Ordinul privind aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ca universitate de referinta, de traditie, de prestigiu international si de cercetare avansata din Romania, isi exprima dezacordul deplin cu privire la proiectul de act normativ sus-mentionat. De asemenea, nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens.


Rezultatul ar fi integrarea in universitatile, ale caror indicatori de calitate sunt indoielnici, a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat. Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula 'cursanti' fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student.

 

Universitatea Babes-Bolyai se exprima, inca o data, in contra organizarii colegiilor de formare profesionala in cadrul universitatilor si, implicit, in contra asimilarii acestora cu studiile universitare. Consideram ca, in masura compatibilitatii art.44 OUG nr.49/2014 cu prevederile Legii nr.1/2011 si cu cele constitutionale, organizarea invatamantului profesional nu trebuie realizata in universitati in maniera propusa in proiectul de Ordin al ministrului.  Comunicatul Universitatii a fost publicat de Hotnews.

 

Universitatea București : Nu vom organiza astfel de colegii

 

Dacă unele universități private se pregătesc deja să își deschidă porțile pentru cei care nu au trecut bacalaureatul, reacțiile negative au venit din partea instituțiilor de învățământ superior de tradiție. Universitatea București a anunțat că nu va organiza astfel de colegii, după cum ne-a precizat Flavius Baias, decanul Facultății de Drept.

 

Flavius Baias, decanul Facultății de Drept: Modificarea este o greșeală majoră care ar trebui îndreptată.

 

Profesorul nu susține acestă modificare adusă Legii Educației. „Modificarea este o greșeală majoră care ar trebui îndreptată. Prin această măsură elevii nu sunt încurajați să se pregătească temeinic pentru a promova examenul de bacalaureat. Nu e normal și nu susțin ideea ca la aceste colegii sau școli postliceale să se intre fără bacalaureat. Această posibilitate de a urma studii postliceale în cadrul unor universități cred că ne face unici în Europa“.

Profesorul Baias consideră că unele universități au acceptat să înființeze aceste școli postliceale după ce în ultimii ani s-au confruntat cu o scădere a numărului de studenți ca urmare a faptului că sunt tot mai puțini elevi care iau bacalaureatul.

 

Ecaterina Andronescu: Elevii care nu au obținut diploma de bacalaureat nu vor putea deveni studenți

 

Ecaterina Andronescu, care a ocupat în mai multe rânduri portofoliul Educației ne-a declarat că „elevii care nu au obținut diploma de bacalaureat nu vor putea deveni studenți. Aceste colegii vor fi organizate într-o structură distinctă față de universitate“.

 

Andronescu, care este președintelele Senatului Universității Politehnice București, ne-a precizat că instituția pe care o reprezintă nu va organiza colegii pentru elevii care nu au luat bacalaureatul. Lucru surprinzător, ținând cont de faptul că în septembrie 2011, ea însăși a sprijinit un proiect care are puncte comune cu cel care a intrat în vigoare săptămâna aceasta. Proiectul prevedea că absolvenții învățământului liceal cu diplomă de absolvire și media de absolvire cel puțin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul să urmeze în universități un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licență, organizate legal în universitate, și programei de bacalaureat.

 

CITITI SI: UNIVERSITATILE incep inscrierea absolventilor de liceu FARA BAC, pe baza metodologiei publicate ieri, in MONITORUL OFICIAL, de MINISTERUL EDUCATIEI

 

Comunitatea oamenilor de știință: Se urmărește distrugerea sistemului de educație

 

Comunitatea oamenilor de știință din România a avut o reacție fără echivoc împotriva modificării aduse Legii Educației de către Guvernul Ponta.

 

Răzvan Florian, membru fondator al asociației Ad-Astra

 

Răzvan Florian, membru fondator al asociației Ad-Astra, cea mai importantă comunitate a oamenilor de știință din România, ne-a declarat că recentele reglementări adoptate de Guvern reprezintă de fapt un sprijin financiar pentru universități, plătit de părinții neinformați ai unor elevi slabi.

Aceste reglementări reprezintă și recunoașterea oficială a faptului că în unele universități românești, în special în cele private, nivelul educației furnizate este mai mult unul potrivit pentru o școală postliceală. Părinții acestor elevi ar trebui să înțeleagă că banii pe care îi cheltuie pe taxe plătite unor universități de calitate foarte slabă sunt bani irosiți, și că diplomele emise de aceste universități nu vor ajuta copiii lor atunci când aceștia vor trebui să-și găsească un loc de muncă. În economia reală, o diplomă emisă de Universitatea Spiru Haret, de exemplu, nu reprezintă un avantaj, ci un dezavantaj pentru cel care o are. Pe de altă parte, niște abilități în domenii tehnice au o valoare reală, indiferent că ele sunt sau nu confirmate de o diplomă“, ne-a explicat Răzvan Florian, care activează la Institutul Român de Știință și Tehnologie.

 

Liviu Giosan, cercetator la Woods Oceanographic Institution: Prin noile măsuri guvernul PSD continuă distrugerea sistemului de educație din Romania

 

Un alt membru al comunității mai sus amintite, Liviu Giosan, cercetator la Woods Oceanographic Institution, ne-a precizat că „prin noile măsuri guvernul PSD continuă distrugerea sistemului de educație din Romania bucată cu bucată. Aceste măsuri sunt aparent populare pentru că permit accesul extins la educație. Dar fără a impune condiții de calitate date de un bacalaureat serios, asemenea idei năstrușnice precum noile colegii sunt extrem de periculoase. Dar ele sunt în principal măsuri clientelare dedicate fabricilor de diplome care sprijină corupția din Guvern. Încă o dovadă că cine fură azi un ou mâine va fura un bou! Mă refer bineînțeles la domnul Ponta care de la plagiat a trecut cu concursul Ministerului Educație, la distrugerea viitorului țării.“

 

Daniel Funeriu : O lege mutilată

 

Daniel Funeriu este ministrul în al cărui mandat a fost elaborată Legea Educației Naționale și cel care a prăbușit numărul celor care au trecut bacalaureatul o dată cu introducerea camerelor video în timpul examenelor.

 

Funeriu crede că mutilarea Legii elaborate în mandatul său îl are ca vinovat pe premierul Ponta. „Universitățile care vor accepta aceste programe își vor recunoaște statutul de școală postliceală. Este o modalitate de a hrăni universitățile slabe ale României, rămase fără clienți în urma bacalaureatului cinstit pe care l-am introdus. Soluția corectă pentru acești copii este învățământul profesional, nu trimiterea lor la universitate. Elevii care au luat bacalaureatul vor fi colegi cu cei care nu au reușit acest examen. Sună bine, nu? În guvernarea Ponta învățământul din România devine o amenințare la adresa copiilor, nicidecum o oportunitate.“

 

CITITI SI: Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: NIMENI nu se poate înscrie la FACULTATE și nu poate dobândi statutul de student, FARA DIPLOMA DE BACALAUREAT

 

Îngrijorare. Tot mai puțini plătitori de taxe

 

În ultimii ani, numărul celor care au luat bacalaureatul s-a prăbușit vertiginos. În 2001, promovabilitatea a fost de 86%, apoi în 2004 și 2005 a atins cifra de 84%, iar în 2009 – 81%. Primul șoc postdecembrist la examenul de bacalaureat s-a produs în 2010, când procentul de promovabilitate s-a prăbușit la 67%. Această cifră a fost legată și de decizia ministrului Educației, Daniel Funeriu, de a introduce camere video în sălile de clasă. Procentele au continuat să scadă. La sesiunea din vara acestui an au promovat doar 59% din elevi, în 2013 procentul a fost de 55%, după ce în 2012 am vorbit de 43% candidați promovați. Primirea în facultăți a tinerilor care nu au trecut bacul are menirea de a compensa procentele tot mai mici ale celor care absolv 12 clase. Astfel, universitățile care organizează colegii pentru cei fără bac se trezesc cu o infuzie financiară (din taxe) nesperată și amoral.

 

Cadrul legal care permite inscrierea absolventilor de liceu fara BAC
 

Universitatile fara Bacalaureat sunt efectul ordonantei de urgenta 49/2014 prin care Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educatiei Nationale. Ordonanta a schimbat 97 de prevederi ale legii si a introdus, printre altele, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de Bacalaureat si infiintarea de colegii - in universitati - pentru absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul si pentru cei care nu s-au dus la examen. 

 

Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC si pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii. Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile.

 

Care sunt prevederile din OUG 49/2014 care dau nastere colegiilor pentru tineri fara BAC:
 
 

4. La articolul 44, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3 1) si (3 2), cu urmatorul cuprins:
(3 1) Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate
(3 2) Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

5. La articolul 44, alineatul (7) se modica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat se aproba prin hotarare a Guvernului. Prin exceptie, cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat finantat integral de catre solicitanti, persoane fizice sau  juridice, se aproba, prin decizii, de inspectoratele scolare ori, prin hotarari, de senatele universitare si se comunica Ministerului Educatiei Nationale. 

6. La articolul 44, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (7 1) si (7 2), cu urmatorul cuprins:
(7 1) Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar nantat integral de catre solicitanti.
(7 2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar. 

 

10. La articolul 78, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
(12) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

 

Până în 20 octombrie, universitățile trebuie să stabilească programa acestor cursuri și cât va fi taxa de școlarizare. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal, iar dacă vor reuși ca în anul următor să ia bacul, se vor putea înscrie în anul doi de facultate. Trebuie precizat că deși normele metodologice au fost aprobate de numai două zile, cel puțin două universități private au intenția de a deschide colegii pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul. Taxele se ridică la câteva mii de lei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22