Uniunea Europeana si Elvetia semneaza un acord pentru eliminarea secretului bancar

T.d. | 27.05.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana si Elvetia vor putea face schimb de informatii despre conturile rezidentilor, dupa ce un acord privind transparenta in domeniul fiscal a fost semnat miercuri de cele doua parti. Acordul va intra in vigoare incepand din 2018 si are ca scop imbunatatirea luptei cu evaziunea.

Potrivit unui comunicat al Comisie Europene (CE), citat de Mediafax, acordul incheie practica secretului bancar pentru rezidentii UE si va fi o piedica in incercarea ascunderii fondurilor nedeclarate, in conturi din sistemul bancar elvetian.

Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a vorbit in context despre „o noua lovitura data evazionistilor, un nou pas spre fiscalitate corecta in Europa”.

UE a deschis calea catre schimbul automat de informatii, in speranta ca si alti parteneri internationali o vor urma. Acest acord este dovada ca ambitia si determinarea UE pot da rezultate”, a spus Moscovici.

Acordul a fost semnat de Pierre Moscovici si Janis Reirs, ministrul leton al Finantelor (Letonia detine presedintia prin rotatie a UE), pe de o parte si de secretarul de stat pentru Finante Internationale din Elvetia, Jacques de Watteville, de cealalta parte.

Documentul este perceptul drept unui dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, prin faptul ca ofera autoritatilor informatii esentiale despre veniturile din strainatate ale persoanelor, astfel incat sa fie facuta o evaluare si colectare corecta de taxe.

Astfel, UE si Elvetia au decis ca statele membre sa primeasca anual numele, adresele, datele de indentificare fiscala si datele de nastere ale persoanelor cu conturi in sistemul bancar elvetian, alaturi de alte date cu privire la situatia financiara.

Acorduri similare ar urma sa fie semnate de Bruxelles cu Andora, Liechtenstein, Monaco si San Marino

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22