Uniunea Consiliilor Judetene, condusa de Marian Oprisan, sare in apararea sefului CJ Constanta: Demersul DNA de a cere arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu este criminal: Este absolut INUMAN

D.g. | 19.06.2014

Pe aceeași temă

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, structura condusa de baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan, condamna cererea procurorilor DNA privind arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, seful CJ Constanta, calificand-o drept "criminala".

Preşedinţii de Consilii Judeţene spun că Nicuşor Constantinescu a fost supus, în SUA, unei prostatectomii radicale asistată robotic şi susţin că demersul DNA de a cere arestarea acestuia ”este de-a dreptul criminal”, ei trimiţând presei scrisoarea medicală şi imagini cu şeful CJ Constanţa în spital, informeaza Mediafax.

Într-un comunicat de presă transmis joi, preşedinţii Consiliilor Judeţene din România, membri ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), condamnă demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicusor Constantinescu.

Aceştia susţin că ”este absolut inuman” să ceri arestarea preventivă a unui cetăţean al României, fie el şi preşedinte al unui consiliu judeţean, care a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi care acum se află în convalescenţă.

Conform sursei citate, demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu ”este de-a dreptul criminal şi are darul să afecteze grav imaginea unui act de justiţie conform cu drepturile omului şi normele europene”.

 

CITITI SI: Avocatul lui Nicusor CONSTANTINESCU: Starea fizica a presedintelui CJ Constanta face IMPOSIBILA intoarcerea lui in Romania. Am depus la dosar documentele care demonstreaza asta

 

”O astfel de solicitare a DNA pune între paranteze/suspendă drepturile de care un cetăţean ar trebui să se bucure în România, iar atunci când procurorii solicită arestarea preventivă a unui convalescent, ne punem întrebarea dacă acelei persoane i se mai respectă dreptul la viaţă sau, de fapt, acea persoană este condamnată la moarte?”, se precizează în documentul citat.

Membrii UNCJR mai spun că această atitudine a procurorilor anticorupţie arată ”gradul de opacitate cu care aceştia au ajuns să trateze cauzele penale, la fel cum o făceau anchetatorii stalinişti din anii ’50!”, considerând că ”în secolul XXI România nu mai are voie să genereze un nou caz «Vişinescu» aflat, de această dată, în simbria DNA”.

De asemenea, ei solicită ca procurorii să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor acestei ţări, ”atât timp cât a fi bolnav nu a devenit încă o infracţiune legiferată de Codul Penal!”

”UNCJR consideră existenţa DNA benefică, dar condamnă o astfel de abordare a procurorilor care, în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, anchetează persoana Nicuşor Constantinescu şi nu fapte penale…”, mai arată sursa citată.

Conform sursei citate, Nicuşor Constantinescu a suferit, în 12 aprilie, o prostatectomie radicală asistată robotic Da Vinci cu limfadenectomie pelvină, în timpul operaţiei fiindu-i scoase prostata, veziculele seminale şi ganglionii limfatici pelvini.

În comunicat este prezentată o scrisoare medicală semnată de medicul care l-a operat pe Nicuşor Constantinescu şi în care se precizează că, după intervenţia chirurgicală, şeful CJ Constanţa va fi supus radioterapiei.

”Dată fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. (...) Se recomandă ca dânsul să aştepte o perioadă înainte de radioterapie pentru a se permite vindecarea ţesuturilor înainte de expunerea la radiaţii. (…) Tratamentul pe bază de radiaţii este intensiv şi va avea o durată de circa 6-8 săptămâni. (….) O întrerupere în acest moment al îngrijirii medicale a lui Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate şi poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa şi a stadiului oncologic”, se arată în scrisoarea semnată de către medical Mohamad E. Allaf, director Chirurgie Robotică şi Profesor Asociat Urologie, Oncologie şi Inginerie Biomedicală la Spitalul ”Johns Hopkins” din Baltimore, cel care l-a operat pe Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, sunt prezentate imagini cu şeful CJ Constanţa pe patul de spital.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea ca măsura controlului judiciar să fie înlocuită cu arestarea preventivă, pentru că Nicuşor Constantinescu nu a revenit în ţară până în 11 iunie, aşa cum dispusese instanţa, din SUA, unde se află pentru a urma un tratament medical.

Preşedintele CJ Constanţa arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazare şi alte 35 de persoane.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22