Un nou Guvern la Chisinau. Cabinetul condus de Valeriu Strelet a primit votul de incredere al Parlamentului moldovenesc

T.d. | 30.07.2015

Pe aceeași temă

Republica Moldova are un nou Guvern, dupa ce Cabinetul condus de Valeriu Strelet a fost votat astazi de Parlamentul de la Chisinau. Strelet a atras votul a 52 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana 3 (PLDM, PD si PL), potrivit presei de la Chisinau.

In urma unei dezbateri purtate in Legislativul moldovenesc privind programul de activitate si lista membrilor, Guvernul Strelet isi intra in drepturi dupa ce a primit votul de incredere din partea parlamentarilor.

Acum, presedintele Timofti urmeaza sa numeasca noul Guvern, pentru ca in cel mult trei zile membrii Executivului sa depuna juramantul de credinta si sa isi preia portofoliile, potrivit Constitutiei din tara vecina.

Astfel, dupa cum arata timpul.md, planul de guvernare al lui Valeriu Strelet puncteaza si retragerea armatei ruse din Transnistria ca obiectiv. Premierul a aratat ca Moldova urmeaza sa colaboreze cu Uniunea Europeana si Ucraina.

Politica externa a Cabinetului Strelet ar urma sa aiba in vedere aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania in vederea integrarii europene a Chisinaului. In aceeasi nota, relatiile strategice cu Ucraina ar urma sa fie consolidate, cu accent pe integrarea europeana.

Programul de guvernare al Executivului Strelet puncteaza si avansarea dialogului strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de o dinamizare a dialogului politic cu Moscova in vederea normalizarii relatiilor bilaterale.

Numele lui Valeriu Strelet a reprezentat a doua optiune a Aliantei pentru Integrare Europeana 3, dupa cel al fostului ministru al Educatiei Maia Sandu, ea nefiind agreata de toate partidele din alianta.

In Parlamentul de la Chisinau, comunistii lui Vladimir Voronin au anuntat ca nu-l vor sustine pe Valeriu Strelet la conducerea Guvernului. O pozitie asemanatoare au avut-o si socialistii lui Igor Dodon. Cele doua formatiuni sunt cunoscute pentru orientarea lor politica pro-Moscova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22