UN MILIARD DE EURO, deficit la bugetul de stat in primele sase luni. Guvernul A TAIAT BANI de la toate capitolele, cu exceptia cheltuielilor de personal

T.d. | 29.07.2014

Pe aceeași temă

Ministerul de Finante a confirmat, marti, o diferenta de aproximativ un milliard de euro  dintre veniturile anticipate si incasarile propriu-zise la bugetul statului. In ciuda majorarii unor taxe, a introducerii taxei pe “stalp” sau a accizei suplimentare de sapte eurocenti pe litru la carburant, incasarile au fost cu circa 4,5 miliarde lei mai mici decat cifrele anticipate de Guvern, conform Gandul.

În prima jumătate a acestui an, veniturile de la buget au fost cu 4,5 miliarde de lei, echivalentul a un miliard de euro, mai mici decât cele pe care se baza Guvernul, reiese din datele publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Pe de altă parte, cheltuielile au fost cu 9,4 miliarde de lei mai mici decât cele cuprinse în programul pe anul în curs, document pe baza căruia a fost întocmit bugetul pe 2014.

Pe partea de venituri, încasări mai slabe decât cele anticipate s-au înregistrat la capitolele impozit pe salarii şi venit, unde s-au colectat 11,4 miliarde de lei, faţă de 11,8 miliarde, cât se anticipa.

„Efectivul de salariaţi la sfârşitul lunii aprilie 2014, conform datelor operative, a fost de 4.415,7 mii persoane, mai mare cu 48,1 mii persoane faţă de perioada corespunzătoare din anul 2013”, se arată în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2014.

La TVA, colectarea a fost de asemenea sub aşteptări, încările reprezentând circa 94,3% din program, respectiv 24,6 miliarde de lei, faţă de estimarea de 26,1 miliarde de lei.

Mai mult, nici încasările din accize nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor executivului. Astfel, în primele şase luni s-au colectat 11 miliarde de lei din această taxă, cu 300 de milioane de lei mai puţin decât suma din program.

Încasările din „taxa pe stâlp” s-au dovedit, după cum au precizat şi autorităţile, mai mari decât cele estimate la finele anului trecut. Statul a încasat 115% din program la acest capitol, respectiv 3,6 miliarde de lei din impozite şi taxe pe proprietate.

Decontările de la Comisia Europeană au fost la jumătatea aşteptărilor. Astfel, în prima jumătate a acestui an, sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţate au fost de 2,7 miliarde de lei, faţă de 5,5 miliarde, estimarea iniţială.

La cheltuieli, Guvernul a ”ajustat” bugetul prin reducerea banilor de la investiţii. Astfel, sumele cheltuite pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au fost de 4,5 miliarde de lei, cu 4,3 miliarde de lei mai puţin decât se anticipase.

Totodată, cheltuielile de capital ale statului, respectiv cele destinate tot investiţiilor, au fost în primele şase luni de 4,8 miliarde de lei, faţă de 6,9 miliarde, suma pe care executivul o anticipa.

Cu excepţia cheltuielilor de personal, care au fost ceva mai mari decât cele din program, din execuţie reiese că de la toate celelalte capitole s-au tăiat bani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22