Un eventual faliment al Astra Asigurari va necesita cheltuirea unei mari parti din rezervele de 900 milioane lei din Fondul de Garantare, sustine presedintele ASF

T.d. | 28.04.2015

Pe aceeași temă

Mare parte din Fondul de Garantare de 900 de milioane de lei va trebui cheltuita daca Astra Asigurari intra in faliment, ca urmare a esecului planului de administrare speciala, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

Drept urmare, autoritatea a propus un proiect de lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor care ar permite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata.

Presedintele ASF se asteapta ca acest proiect de lege sa fie adoptat cel mai tarziu la sfarsitul acestui an, potrivit HotNews.

In cazul legislatiei curente, autoritatea nu poate interveni. Dupa cum stiti avem doua cazuri unul este de supraveghere speciala (Astra Asigurari), celalalt de plan de redresare (Carpatica Asigurari). In ambele cazuri ASF nu poate interveni direct sau sa faca ceva decat sa ceara actionarilor sau Consiliului de Administratie sa intreprinda actiunile pentru redresarea societatilor. In cazul in care am avea aceasta legislatie in vigoare, am putea sa intervenim noi", a precizat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF.

El a mai spus ca Astra Asigurari are in prezent conturile deblocate, ca urmare a unei decizii in instanta privind suspendarea procedurii de executare pana la o decizie de fond.

Vizata de o procedura de executare silita, compania de asigurari Astra ar urma sa plateasca esalonat datoria de aproximativ 95 milioane lei catre CNADNR. Potrivit unui anunt al administratorului special al Astra, KPMG Advisory, masura ar permite societatii sa-si continue activitatea si sa plateasca datoriile.

Astra trebuie sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. In plus, Astra mai are de platit si cheltuieli de judecata, astfel ca datoria totala catre CNADNR se ridica la aproximstiv 95 milioane de lei.

Astra Asigurari se afla pe locul trei in piata asigurarilor din Romania, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig VIG, cu venituri de 777,2 milioane lei in 2014.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22