ULTIMA ORA: Adrian Nastase poate fi ELIBERAT CONDITIONAT. Decizia nu este definitiva

T.d. | 23.07.2014

Pe aceeași temă

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 au decis ca fostul premier Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat. Decizia nu este definitiva si nici executorie, procurorii DNA putand interveni cu recurs, informeaza televiziunile de stiri.

Membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit, în 3 iulie, că Adrian Năstase poate fi propus pentru eliberare condiţionată, întrucât îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. Iniţial, cererea a fost programată pentru a fi judecată pentru 9 septembrie, dar avocaţii lui Năstase au cerut un termen mai scurt, conform Gandul.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat miercuri, in fata instantei, ca nu va recunoaste acuzatiile pe care i le-a adus DNA nici daca procurorii vor cere 10 ani de inchisoare, conform Hotnews. Declaratia a fost facuta la Judecatoria Sectorului 4, unde s-a dezbatut cererea lui Nastase de eliberare conditionata din inchisoare.

"Reeducarea, in ceea ce ma priveste, daca inseamna ca trebuie sa vin in fata DNA si sa zic ca acuzatiile au fost corecte, nu o voi face niciodata. Poate DNA sa ceara 10 ani de detentie. De altfel, am facut si demersuri la CEDO pentru a ataca sentintele primite", a spus Nastase.

Declaratia lui Nastase a fost o replica la sustinerile reprezentantului DNA, care a spus ca, in cazul fostului premier, nu exista dovezi temeinice de indreptare, pe timpul detentiei la Penitenciarul Jilava.

In plus, procurorul de sedinta a mai spus ca Adrian Nastase nu trebuie eliberat automat doar pe motiv ca a executat o treime din totalul pedepsei, iar caracterizarile primite din partea Comisiei de la Penitenciarul Jilava sunt formale.

De cealalta parte, avocatii lui Nastase au aratat ca acesta a executat pana in prezent 576 de zile, din care 105 zile primite pentru redactarea a trei lucrari stiintifice, indeplinind fractia de o treime din cei 4 ani si sase luni inchisoare, nu a fost sanctionat niciodata in penitenciar, a avut un comportament disciplinat, a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme si la manifestari artistice.

"Domnului Adrian Nastase ii va fi mai greu in afara decat in penitenciar. Pedeapsa il va urmari mereu", a declarat avocatul Ion Cazacu.

La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca la cei patru ani de inchisoare primiti de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii" sa se adauge sase luni ca spor de pedeapsa, astfel incat acesta va executa in final patru ani si sase luni de inchisoare.

Adrian Nastase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost acuzat ca a primit de la fostul sef al ISC Irina Jianu, in perioada 2002-2004, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 600.000 de euro, constand in bunuri importate din China si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si Bucuresti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22