UE reactioneaza la initiativa premierului maghiar privind pedeapsa cu moartea: O barbarie

T.d. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce a relansat, marti, o dezbatere privind reintroducerea pedepsei cu moartea in Ungaria, Uniunea Europeana ii reaminteste premierului maghiar Viktor Orban ca masura este interzisa pe teritoriul sau.

Potrivit unei surse comunitare citata de AFP, daca Ungaria decide sa reintroduce pedeapsa capitala, va fi declansata o procedura ce poate duce la sanctiuni precum suspendarea drepturilor de vot ale tarii in Consiliul European, transmite Agerpres.

“Abolirea pedepsei cu moartea este o conditie necesara pentru aderarea la UE”, a spus un purtator de cuvant al Comisiei.

Si comisarul european Dimitris Avramopoulos a subliniat ca “pentru Uniunea Europeana, pedeapsa cu moartea nu este un raspuns”.

La randul sau, eurodeputatul austriac socialist Jorg Leichtfried a spus ca “o astfel de masura ar reprezenta o incalcare a legislatiei europene, este o barbarie”.

Premierul Ungariei a relansat, marti, o dezbatere privind reintroducerea pedepsei cu moartea, desi masura este interzisa de dreptul european.

"Problema pedepsei cu moartea trebuie sa fie repusa pe agenda in Ungaria", a declarat Orban, subliniind faptul ca desi este una dintre cele mai dure din Europa, legislatia ungara nu este suficient de descurajanta.

Abolita in Ungaria in 1990, dupa revenirea la democratie, pedeapsa capitala nu poate fi reintrodusa in virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, organizatie la care tara a aderat in 2004.

Fost reprezentant al opozitiei liberale in timpul regimului comunist, Viktor Orban a fost constant criticat pentru tendintele autocratice dupa revenirea sa la putere, in 2010, dupa ce mai ocupase fotoliul de prim-ministru al Ungariei intre 1998-2002.

Vineri, guvernul de la Budapesta si-a anuntat intentia de a organiza un referendum cu privire la oportunitatea inaspririi legislatiei privind refugiatii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22