UE: 15 persoane si 18 entitati comerciale rusesti noi, pe lista sanctiunilor. Masura se vrea a fi un raspuns la doborarea avionului MH17 si la escaladarea crizei ucrainene

T.d. | 25.07.2014

Pe aceeași temă

15 personalități ruse sau ucrainene pro-ruse și 18 entități comerciale noi au fost adaugate, vineri, pe lista celor sanctionate de catre UE, a anuntat Consiliului Uniunii Europene. Decizia vine dupa escaladarea crizei din estul Ucrainei, unde un avion de linie al Malaezia Airlines cu 298 de oameni la bord a fost doborat, pe 17 iulie, de o racheta de provenienta ruseasca, iar Moscova ar avea o implicare, dupa toate datele, informeaza Agerpres.

Aceste persoane și entități, considerate responsabile de acțiuni împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, au fost adăugate pe lista celor care fac obiectul înghețării averilor și au primit interdicția de a primi viză de intrare în țările blocului comunitar.

Decizia de vineri dă valoare juridică acordului convenit joi la nivelul ambasadorilor statelor celor 28 de state membre, în urma summitului din 16 iulie de la Bruxelles.

Astfel, numărul celor vizați de sancțiunile Uniunii Europene se ridică în prezent la 87, în timp ce numărul entităților comerciale este de 20.

Tot vineri, Consiliul a extins criteriile juridice pentru aprobarea unor noi sancțiuni la adresa Rusiei. Acestea vizează, de asemenea, înghețarea activelor și interdicții de viză pentru persoane și entități care sprijină în mod activ sau sunt în legătură cu factorii de decizie ruși responsabili pentru anexarea Crimeii sau destabilizarea estului Ucrainei. Sancțiunile intră în vigoare în aceeași zi, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În urma prăbușirii unui avion civil malaezian în estul Ucrainei, doborât, potrivit Statelor Unite, de o rachetă sol-aer lansată de separatiști, miniștrii de externe ai celor 28 de state ale Uniunii Europene s-au reunit marți pentru a lua în discuție o înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv posibila instituire a fazei a treia a sancțiunilor, cu caracter economic.

Singura decizie pe care au luat-o însă a fost să ceară Comisiei Europene și Serviciului European pentru Acțiune Externă să prezinte până joi propuneri de sancțiuni, mai arata sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22