UDMR se pregateste sa IASA de la GUVERNARE. Motivul: MAE a intervenit de partea COMISIEI EUROPENE in respingerea Initiativei pentru protectia minoritatilor nationale

P.c. | 05.07.2014

Pe aceeași temă

UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare dupa ce Ministerul Afacerilor Europene a intervenit, de partea Comisiei Europene, intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg in care UDMR a contestat respingerea de catre CE a Initiativei Cetatenesti Europene pentru protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, scrie Gandul. Liderul formatiunii Kelemen Hunor a admis indirect pentru sursa citata, intrebat daca UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, in conditiile in care aceasta nu va fi retrasa, ca acesta este o varianta de lucru, relateaza Hotnews.
 

"Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul, de la el astept un raspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!", a spus Kelemen Hunor, pentru sursa citata. Totodata, Kelemen Hunor a mai declarat ca nu a existat o consultare in coalitie pe tema acestui subiect.

 

Potrivit Mediafax, Initiativa prin care se solicita aprobarea de catre Uniunea Europeana a unor reglementari mai clare privind minoritatile pe sase tematici - "Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitate culturala", "Politica de dezvoltare regionala", "Participarea si implicarea societatii civile", "Egalitate si anti-discriminare", "Media audio-vizuala si continutul digital" si "Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale" - a fost respinsa de Comisie pe motiv ca "in mod evident, este in afara limitelor prerogativelor UE sa prezinte o propunere urmarind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".
 

CITITI SI: Ministerul AFACERILOR EXTERNE REFUZA cererea UNGARIEI de a deschide doua noi CONSULATE pe teritoriul ROMANIEI

 

"Decizia a fost una politica", a comentat la vremea respectiva Kelemen Hunor, anuntand contestarea sa la Curtea Europeana de Justitie. Gandul relateaza de asemenea ca Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cerere de interventie care a si fost acceptata, termenul limita de depunere a argumentatiei fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Conform sursei citate, MAE a sustinut aceeasi pozitie cu Comisia Europeana.

 

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi avut o discutie cu premierul Victor Ponta, in care i-ar fi cerut acestuia retragerea interventiei transmise de MAE. Potrivit unor surse din Coalitie, citate de publicatie, seful guvernului a vorbit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, care i-ar fi spus ca un pas inapoi echivaleaza cu demisia sa. In aceste conditii, UDMR ar lua in calcul iesirea de la guvernare, insa o decizie finala ar urma sa fie luata dupa o ultima discutie pe care Kelemen Hunor si Victor Ponta ar trebui sa o aiba saptamana viitoare.
 

Referitor la acest subiect, presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a mai declarat ca subiectul interventiei Romaniei in procesul de la Luxemburg nu a facut obiectul niciunei consultari in Coalitie. "A fost o actiune partizana a MAE! Am cerut retragerea interventiei", a declarat liderul Uniunii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22