UCRAINA: UN NOU STAT ia fiinta, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale: NOVOROSSIA

T. D. | 24.05.2014

Pe aceeași temă

Regiunile ucrainene Donețk și Lugansk au format sâmbătă un stat nou denumit ''Republica Novorossia'', într-un congres al susținătorilor federalizării Ucrainei, ce s-a desfășurat la Donețk, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, considerate de Occident 'cruciale' pentru rezolvarea crizei politice din această țară, informează agenția de presă RIA Novosti, conform agerpres.

Astfel, așa-numitul premier al 'republicii populare' Donețk, Aleksandr Borodai (la origine expert în strategii politice din Rusia), și autointitulatul lider al 'republicii populare' Lugansk, Aleksandr Kariakin, au semnat un acord de reunificare, în cadrul unei ceremonii la care au avut acces doar reprezentanții televiziunii oficiale din Rusia, Rossia-24. Congresul, la care se spune că au participat 145 de delegați din opt regiuni din sud-estul Ucrainei, s-a desfășurat sâmbătă, cu ușile închise, în hotelul 'Shakhtar Plaza' din Donețk.

CITESTE SI: ALEGERI UCRAINA. Noi confruntari violente in estul tarii. Moscova anunta ca va RESPECTA rezultatul votului

Organismul suprem în ''Novorossia'', la care pot adera alte 'republici populare', va fi așa-numitul ''Consiliu special'', ce va fi format din câte trei reprezentanți ai fiecărei 'republici'. Potrivit așa-numitului guvernator 'popular' al Donețkului, Pavel Gubarev, se preconizează ca la ''Novorossia'' să adere alte șase regiuni ale Ucrainei: Dniepropetrovsk, Zaporojie, Odesa, Nikolaev, Herson și Harkov.

Separarea acestor regiuni (de Ucraina) ar urma să aibă loc în același mod ca în cazul regiunilor Donețk și Lugansk, respectiv prin referendum, a spus Gubarev.

Regiunile Donețk și Lugansk și-au proclamat independența la începutul lunii mai, în urma unor controversate referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic.

În cadrul așa-numitului congres s-a decis crearea unei mișcări socio-politice 'Frontul popular', care va reuni susținători ai federalizării din toate regiunile Ucrainei.

Armata ucraineană este angrenată de la mijlocul lunii aprilie într-o vastă operațiune împotriva militanților proruși din sud-estul țării, care contestă noile autorități proeuropene de la Kiev, pe care le consideră că au venit la putere în urma unei lovituri de stat la 22 februarie.

CITESTE SI: Vladimir Putin: Rusia nu urmareste reconstructia URSS

După cum transmite ITAR-TASS, în centrul Donețkului are loc în prezent un miting împotriva desfășurării alegerilor prezidențiale anticipate în Ucraina. În jur de 500 de persoane, cărora li s-au alăturat și participanții la 'congres', manifestează în Piața Lenin, agitând drapele ale forțelor de autoapărare din Donețk și ale 'republicii populare' Donețk.

Ministerul ucrainean de Interne a recunoscut mai devreme că deține controlul asupra a aproximativ jumătate din comisiile electorale în regiunile Donețk și Lugansk, existând probleme în furnizarea de buletine de vot și în ceea ce privește securitatea.

Articol preluat de pe Agerpres.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22