Ucraina si Uniunea Europeana

Ileana Racheru | 20.02.2008

Pe aceeași temă

Chiar daca toate partidele politice declara integrarea europeana ca prioritate, succesul "vectorului european" al Ucrainei depinde mai mult de capacitatea autoritatilor ucrainene de a implementa angajamentele actuale decat de intensitatea retoricii proeuropene. Evenimentele petrecute recent in Ucraina deschid o noua fereastra de oportunitate pentru aspiratiile europene ale acestei tari.

La initiativa Iuliei Timosenko, in decembrie 2006, a fost reintrodusa functia de viceprim-ministru pentru integrarea europeana si internationala. Hryhory Nemira, bine cunoscutul expert in afacerile europene, a fost numit in aceasta functie.

 Contactele politice si diplomatice dintre Ucraina si UE s-au intensificat. Numarul contactelor la diferite nivele a crescut in 2007 in comparatie cu anul 2006.

 Pentru relatiile UE-Ucraina, implementarea Planului de Actiune Ucraina-UE (semnat in februarie 2005 pentru 3 ani) si negocierile pentru Noul Acord Largit-NAL, considerat fundamentul relatiilor contractuale dintre UE si Ucraina cel putin pentru urmatorii 10 ani, sunt de importanta majora.

 In ianuarie 2008 au avut loc sase runde de negocieri pentru NAL orientate catre: dialog politic si reforme, precum si cooperare si convergenta in domeniul politicii externe si de securitate; justitie, libertate si securitate; cooperare sectoriala. Cel mai important aspect care va fi negociat este calitatea Ucrainei de membru al UE. Kievul insista cu privire la ambitia de a deveni membru al UE si a solicitat ca aceasta prevedere sa se regasesca in NAL. La momentul actual UE nu este pregatita sa integreze Ucraina, motiv pentru care a oferit numai Politica Europeana de Vecinatate (care nu face referire la un calendar de aderare) ca unic cadru pentru relatiile reciproce.

 

Dialog politic si reforme

Cel mai important argument pentru progresul inregistrat in acest domeniu este organizarea de alegeri libere si democratice la 26 martie 2006 si alegerile anticipate de la 30 septembrie 2007.

 Evolutii favorabile s-au inregistrat in ceea ce priveste transformarile democratice la nivel intern - libertatea presei, libera exprimare, drepturile minoritatilor nationale, drepturile omului, evolutia democratiei si a societatii civile. In privinta luptei impotriva coruptiei, monitorizarile independente au aratat ca eforturile in acest domeniu se afla intr-un stadiu initial. Potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptei al Transparency International în 2006, Ucraina a fost plasata pe locul 99 in 2006, fata de locul 113 in 2005.

 

Facilitati pentru vize

 Pe 18 iunie 2007, UE si Ucraina au semnat la Luxemburg Acordul de Facilitare a Vizelor (AFV). AFV deschide posibilitatea unor noi facilitati si chiar a ridicarii vizelor pentru cetatenii ucraineni si poate fi considerat cea mai importanta realizare pentru relatiile UE-Ucraina din perioada 2006-2007.

 

Admitere

 La 18 iunie 2007, partea ucraineana a reusit sa semneze un acord pentru o perioada de tranzitie de 2 ani. Cele doua parti au ajuns in cele din urma la un compromis, partea ucraineana a obtinut o perioada suplimentara de timp (UE oferise, initial, doar o perioada de un an) pentru dezvoltarea infrastructurii si pentru a incheia acordurile de readmisia cu Rusia, astfel incat acestea sa intre in vigoare simultan cu cele incheiate cu UE, pentru a preveni transformarea Ucrainei intr-o destinatie pentru imigrantii din statele terte.

 

Cooperarea in sectorul vamal si de granita 

 Un alt succes important pentru relatiile UE-Ucraina este cooperarea in sectorul vamal si de granita, prin triunghiul Ucraina-UE-Moldova. Lansarea Misiunii de Asistenta de Granita a UE la frontiera Ucrainei cu Moldova, in decembrie 2005, si stabilirea unui nou regim vamal intre Ucraina si Moldova a devenit primul exemplu de succes pentru cooperarea multilaterala sub sponsorizarea UE. Cel mai important obiectiv al acestei colaborari - solutionarea problemei transnistrene - nu a inregistrat progrese, fapt care pune sub semnul intrebarii eforturile depuse de UE, Ucraina si Moldova. Implicarea crescuta a UE in chestiunea transnistreana a demonstrat existenta unor diferente esentiale in pozitiile UE si ale Rusiei cu privire la acest subiect, ceea ce a afectat si climatul relatiilor Ucraina-Rusia.

 

Reformele economice si sociale

Previziunile generale oferite de un consortiu independent initiat de Centrul Razumkov au dus la concluzia ca reformele din domeniul socio-economic sunt foarte lente.

 

Membru OMC

 Obtinerea calitatii de membru al OMC reprezinta cea mai importanta realizare pentru implementarea partii economice a Planului de Actiune Ucraina-UE. La 5 februarie 2008, Ucraina a devenit membru OMC, dupa un proces de negocieri care a durat 15 ani.

 

Comert

 Datele EUROSTAT si cele oferite de Comitetul de Stat pentru Statistica din Ucraina prezinta discrepante. Potrivit Comitetului de Stat, in ianuarie-septembrie 2006, comertul extern al Ucrainei cu statele membre UE a crescut cu 30,9 fata de aceeasi perioada a lui 2007. Datele oferite de EUROSTAT indica o crestere a comertului extern dintre Ucraina si UE cu 28,9% in ianuarie-septembrie 2006 fata de aceeasi a lui 2005.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22