Ucraina. Parlamentul decide suspendarea cooperarii militare cu Rusia si dreptul de tranzit militar spre Transnistria

T.d. | 21.05.2015

Pe aceeași temă

Parlamentul Ucrainei (Rada) a votat joi suspendarea cooperarii militare cu Federatia Rusa. Legislativul de la Kiev a mai decis si suspendarea dreptului de tranzit spre regiunea separatista moldoveana Transnistria, controlata de Moscova.

Astfel Rada ucraineana a decis anularea a cinci acorduri de cooperare, intre acestea si o intelegere care acorda armatei ruse drept de tranzit spre regiunea separatista Transnistria, acolo unde Moscova si-a instalat un guvern-marioneta.

In regiunea transnistreana, Kremlinul are aproximativ 1.500 de militari, iar anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza dificultati de ordin logistic pentru Rusia.

Dupa cum se prezinta situatia, trebuie sa ne gandim si sa gasim o solutie. Nu ar trebui sa renuntam la Transnistria si Moldova”, a spus presedintele Comisiei de aparare din Camera inferioara a Parlamentului rus, Vladimir Komoedov, potrivit Associated Press, citata de Mediafax.

Decizia luata joi de Rada ucraineana vizeaza si un acord de cooperare ruso-ucrainean in domeniul militar, acord suspendat prin decizia parlamentarilor de la Kiev.

Parlamentul Ucrainei a mai decis, de asemenea, anularea acordurilor dintre Kiev si Moscova privind organizarea transporturilor militare interstatale si a platilor aferente, privind cooperarea in domeniul spionajului militar si privind protectia reciproca a informatiilor clasificate.

La inceputul anului, parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege potrivit caruia Federatia Rusa devenea “stat agresor”. Mai mult, actul califica autoproclamatele republici populare din Donetk si Lugansk drept organizatii teroriste.
 

Kievul cere Moscovei despagubiri

Saptamana trecuta, Ucraina a decis sa ceara Moscovei despagubiri pentru agresiunea militara din estul tarii si anexarea Peninsulei Crimeea. Astfel, autoritatile de la Kiev vorbesc despre suma de 350 de miliarde de dolari.

Potrivit adjunctului ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei, Aleksandr Borovik, suma a fost calculata in baza precedentului invaziei Kuwaitului de Saddam Hussein, in 1991.

La un moment dat Rusia va plati. Este necesar sa calculam, e necesar sa fim pregatiti sa facem lobby oricand putem si sa spunem <<uitati, asta trebuie sa platiti>>”, a spus Borovik.

“S-au cerut 350 de miliarde de dolari dupa ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis ca datorau 320 de miliarde de dolari. Avand in vedere cat a durat acea agresiune si de cand dureaza agresiunea Rusiei impotriva noastra, acestea sunt comparabile”, a mai spus oficialul ucrainean.

Kremlinul continua sa respinga orice implicare in conflictul separatist din estul Ucrainei.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22