Ucraina cere un imprumut suplimentar de doua miliarde de euro de la UE pentru plata datoriilor la gazele rusesti

T.d. | 21.10.2014

Pe aceeași temă

Kievul apeleaza la Uniunea Europeana (UE) pentru a-si putea plati o parte din datoria la gaze, catre Moscova. Este vorba de “un imprumut suplimentar de doua miliarde de euro”, o suma ce conditioneaza reluarea furnizarii de gaze rusesti catre Ucraina, potrivit unui anunt al Comisie Europene (CE), informeaza Agerpres.

Această solicitare “va fi acum examinată în consultare cu FMI și autoritățile ucrainene”, a precizat Simon O'Connor, purtător de cuvânt al executivului european, în contextul în care la Bruxelles continuă o întâlnire UE-Ucraina-Rusia consacrată disputei ruso-ucrainene pe tema gazului.

Propunerea aflată în discuție pentru rezolvarea disputei dintre Kiev și Moscova presupune ca Ucraina să plătească 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele livrate de Rusia, dintre care două miliarde până la sfârșitul lunii octombrie. În schimb, Gazprom s-ar angaja să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la prețul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Președintele rus Vladimir Putin menționa vineri, la Milano, la finalul întrevederilor avute cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, unele “progrese” și "un acord privind condițiile reluării livrărilor de gaze, cel puțin în perioada de iarnă".

Liderul de la Kremlin le-a cerut totodată europenilor, care se tem de perturbări în aprovizionarea lor cu gaze naturale din cauza conflictului ucrainean, să ajute Kievul să-și reglementeze datoria pe care o are față de concernul rus Gazprom.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22