Ucraina acuza prezenta unui transport nuclear rusesc cu destinatia Crimeea. Moscova respinge acuzatiile

T.d. | 27.04.2015

Pe aceeași temă

Kievul acuza din nou o activitate nucleara ruseasca in regiune. Recent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sustine ca a semnalat prezenta unui transport cu insemnul “Pericol nuclear”. Pornit de pe teritoriul Federatiei Ruse, transportul in cauza ar fi avut ca destinatie peninsula Crimeea, anexata de Moscova.

Potrivit publicatiei Gazeta.ua, citata de Agerpres, un transport insemnat “Pericol nuclear” ar fi fost semnalat in drum spre Crimeea.

Potrivit datelor operative din 23 aprilie”, afirma SBU, “la Consulatul General al Ucrainei din Rostov pe Don a venit un apel telefonic alarmant. Potrivit persoanei care a sunat si care, din motive lesne de inteles, a dorit sa ramana anonima, prin gara Rostov au pornit probabil in directia Crimeii cateva vagoane cu insemnul <Pericol nuclear>. Potrivit locuitorilor din peninsula, astfel de transporturi au fost observate in mod repetat pe teritoriul republicii autonome ocupate” Crimeea, transmite Serviciul de Securitate ucrainean.

De altfel, Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei a subliniat ca unii experti nu exclud scenariul ca armata Rusiei sa transporte focoase nucleare pentru sistemele de rachete mobile.
 

Ce spune Moscova

Federatia Rusa a reactionat la acuzele Kievului si a respins, duminica, orice fel de amplasare de capacitate nucleare in peninsula Crimeea.

Potrivit reprezentatului special al presedintelui rus in “Districtul federal Crimeea”, Oleg Belaventsev, nu exista nicio necesitate ca Rusia sa desfasoare armament nuclear in peninsula.

"Nu exista nicio necesitate in acest sens. Avem suficiente arme pentru a atinge inamicul acolo unde el este. Avem suficiente astfel de arme, amplasate pe submarine nucleare si pe alti purtatori", a afirmat Belaventsev, subliniind ca peninsula Crimeea ramane "o zona fara arme nucleare".

"In Crimeea, la ordinul presedintelui (Vladimir Putin), noi vom crea o zona de agrement si vom dezvolta Crimeea pentru rusi si vizitatori din strainatate", a mai spus reprezentantul special al presedintelui rus in peninsula anexata in martie 2014.
 

Bombardiere strategice in Crimeea

Totusi, declaratiile lui Belaventsev sunt contrazise de alte luari de pozitie ale unor oficiali rusi. La mijlocul lunii martie, a aparut informatia potrivit careia Moscova a decis amplasarea de bombardiere strategice cu capacitati nucleare in peninsula.

Concret, este vorba despre avioane de tip Tupolev, model Tu-22M3, avand capacitate nucleara. Informatia a fost oferita de un oficial din Ministerul rus al Apararii.

Avioanele supersonice Tu-22M3 zboara cu pana la 1,88 Mach (2300 km/h) si au o raza de acțiune de 2400 de kilometri. Drept comparatie, distanta dintre Crimeea si Constanta este de numai 400 de kilometri.
 

Factorul nuclear, element de presiune

De altfel, Occidentul a constatat o intensificare a discursului nuclear al Kremlinului, incepand cu criza din Ucraina din 2014. Recent, Moscova a readus in discutie capacitatile sale nucleare, vizata in acest caz fiind tot Crimeea.

Astfel, potrivit directorului Departamentului de neproliferare din Ministerul rus de Externe, Mihail Ulianov, Kremlinul isi rezerva dreptul de a stationa arme nucleare in Peninsula Crimeea.

"Nu am idee dacă în acest moment sunt staţionate arme atomice în Crimeea şi nu am cunoştinţă de vreun plan în acest sens, dar Rusia poate face acest lucru", a spus Ulianov.

Generalul Serghei Karakaiev, comandantul Forelor Strategice ruse, afirma în decembrie 2014 că Moscova nu intenţionează să instaleze armament strategic în Crimeea.

"Nu este necesar acest lucru. Raza de acţiune a rachetelor balistice moderne permite lovirea ţintelor oriunde în lume fără ca inamicul să prezinte pericol pentru frontierele Rusiei", sublinia Karakaiev.
 

NATO si militarizarea Crimeii

Alianta Nord Atlantica trage un semnal de alarma privind “militarizarea” Peninsulei Crimeea, anexata in urma cu un an de Moscova. Prin vocea comandantului NATO in Europa, Philip Breedlove, este vorba despre “sisteme foarte sofisticate”.

„Rusia desfăşoară acolo sisteme foarte sofisticate (...) Vedem acolo sisteme de rachete sol-aer care acoperă în proporţie de 40% Marea Neagră. Există rachete de croazieră care acoperă practic în întregime Marea Neagră”, a spus generalul american într-un interviu difuzat de televiziunea ucraineană 1+1.

Vedem că Crimeea este o platformă de lansare militară”, a mai spus el.

Teritoriul a fost anexat în martie anul trecut, după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională.

Alipirea Crimeii a fost urmată de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, care s-a soldat cu peste 6.000 de morţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22