Site-uri recomandate

Gourmet Gift - oferte cadouri de craciun corporate
TGG - usi interior
Adauga rapid anunturi gratuite de mica publicitate

Magazin online cu ceasuri de mana

---
Externe | Editie scrisa
26.11.2013

Ucraina - good bye UE!

de Ileana Racheru 

2 comentarii

Decizia Ucrainei de a suspenda negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE nu pare să aibă nicio logică sau sugerează negocieri obscure, în urma cărora au cedat presiunilor rusești.

La 21 noiembrie, guvernul de la Kiev a anun­țat că suspendă negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere (AA) cu Uniunea Eu­ro­peană, cu doar o săptămână înainte de sum­mit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Comunicatul gu­vernului ucrainean a men­ți­o­nat că decizia este mo­ti­vată de „interesele naționale de securitate“, care impun „sta­bilirea unui dialog activ cu Federația Rusă și celalte sta­te membre ale Uniunii Va­male și CSI pentru revi­ta­li­zarea legăturilor comerciale și economice“. Documentul a menționat și propunerea de a crea o Co­mi­sie tripartită UE-Ucraina-Federația Rusă care să lucreze asupra chestiunilor economice și co­merciale. Decizia Ucrainei i-a luat prin sur­prindere pe oficialii europeni, care au anulat în ultimul moment vizite la Kiev, destinate atingerii unui compromis pentru eliberarea Iu­liei Timoșenko, ultima cerință a UE, pentru c­a­re insista Germania, pe care autoritățile ucra­i­nene nu o îndepliniseră pentru a semna AA. Oficialii europenii și-au exprimat dezamăgirea și au respins propunerea Ucrainei de a ne­gocia AA cu Kievul cu participarea Federației Ruse. Străzile principalelor orașe ucrainene s-au umplut de protestatarii nemulțumiți de de­ci­zia surprinzătoare a guvernului.

Decizia Ucrainei l-a luat prin surprindere și pe Vladimir Putin, care a reiterat că „UE face presiuni asupra Ucrainei“, a acceptat pro­pu­nerea Kievului de a coopera în Comisia tripartită, dar nu a confirmat vreo intenție a ucrai­nenilor de a adera la Uni­unea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, așa cum s-a în­tâmplat în cazul Armeniei.

Semnarea AA era un de­zi­de­rat al întregii clase politice de la Kiev (cu excepția Partidului Comuniștilor), care, pentru prima dată după 1991, a avut o viziune unitară asupra politicii externe. Viktor Ianukovici și Partidul Regiunilor, instalați la pu­tere cu platforme electorale prorusești, fu­seseră transformați, în ultimele luni, de presa pro-putere în campioni ai integrării europene a Ucrainei. Sondajele arătau că până și ce­tă­țenii ucraineni rusofoni erau 40% favorabili semnării acordurilor cu UE. Ucraina rezistase în ultimele luni presiunilor Rusiei, care și-a în­chis piața pentru produsele acesteia și a for­mulat deja clasica amenințare cu sistarea li­vră­rilor de gaz și reușise să realizeze cu Slo­vacia și Ungaria un mecanism de apro­vi­zio­na­re cu gaz rusesc în sistem invers, pentru a evi­ta tarifele rusești. Parlamentul de la Kiev adoptase întregul pachet legislativ solicitat de UE pentru reformarea justiției și a sistemului electoral. În acest context, decizia liderilor ucraineni nu pare să aibă nicio logică sau su­gerează negocieri obscure, în urma cărora au cedat presiunilor rusești.

Un comunicat publicat de Ministerul de Ex­terne de la Varșovia, după anunțul Kievului, men­ționează că „decizia finală cu privire la semnarea AA cu UE va fi luată de Consiliul de Securitate și de președintele Ucrainei“. Docu­mentul polonez direcționează analiza către președintele Viktor Ianukovici, deși acesta nu a avut apariții publice după ce guvernul a anunțat suspendarea negocierilor cu UE. Decizia lui Ianukovici se explică prin modul în care acesta a ajuns și s-a menținut la putere în Ucraina postsovietică. Propulsat în politică de clanuri din estul Ucrainei cu afaceri obs­cure, Ianukovici are doar experiența unor cam­panii electorale create și fraudate cu ajutorul tehnologilor politici afiliați Kremlinului și a unor mandate de premier și președinte în regimuri autoritare, susținute de corupția ge­neralizată. De fapt, Ianukovici este aproape lipsit de experiența politică a socializării cu UE, situație care l-a determinat să aleagă, în contextul alegerilor prezidențiale din 2015 și a unor sondaje în care nu apare ca favorit, spri­ji­nul Rusiei, care nu impune normele unui scru­tin corect, solicitate de UE. În plus, Rusia nu a făcut presiuni pentru eliberarea Iuliei Ti­moșenko, care a pierdut la limită ultimele ale­geri prezidențiale și care, cu sprijinul Occi­den­tului, a organizat protestele revoluției por­to­calii, în urma cărora Ianukovici a fost depo­sedat, în 2004, de un mandat prezidențial ob­ținut prin fraudă.

Un diplomat UE menționa, în urma unor run­de de negocieri cu oficialii ucraineni, că Bru­xellesul nu pune bani pe masa Kievului, lă­sând să se înțeleagă că europenizarea Ucrai­nei va fi un proces îndelungat, în care îm­pru­muturile acordate de organismele occidentale vor fi condiționate de transformarea nor­ma­ti­vă și reforme. Or, Ianukovici pare liderul obiș­nuit cu câștiguri imediate. Toate acestea într-o perioadă în care Ucraina are mari probleme economice. Pe fond, parteneriatul cu UE pu­nea condiții dure în perioada imediată, care se va suprapune campaniei electorale pentru ale­ge­rile prezidențiale din 2015: eliminarea sub­si­dii­lor la gaz pentru populație și co­lec­ta­rea efi­ci­entă a taxelor. Potrivit unor surse din Partidul Regiunilor, oficialii ucraineni sperau că UE va interveni pentru a salva Ucraina du­pă un sce­nariu asemănător Greciei. Spre deo­se­bire de UE, Rusia este dispusă să pună banii pe masa Kievului și să renunțe, cel puțin pe ter­men scurt, la politicile comerciale agresive.

 

* Ileana Racheru este cercetător la Institutul Diplomatic Român.

Cuvinte cheie: ucraina, vilnius, moldova, rusia, ue, parteneriat

 

Comentarii (2)

>>> ADAUGA COMENTARIU <<<

Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
Nume:
Email: (nu va fi publicat)
Comentariu:

 • 27.11.2013 | Andronache sorin a scris:
  Sunteti asa de sigura ca ucraina nu va fi in uniunea europeana in viitor?
  • 27.11.2013 | ileana racheru a raspuns:
   Avand in vedere determinarea elitelor politice ucrainene de a mentine coruptia si de a se inconjura de noi oligarhi, faptul ca alegerile din 2012 au fost reluate partial din motive de frauda si indisponibilitatea Germaniei de a accepta noi aderari(Germ. a cerut expres ca P. Estic sa fie dedicat statelor fara perspective de integrare intr-un viitor previzibil) cred ca mai devreme de 15(cu indulgenta)-20(previzibil), Ucraina nu fi membru al UE. In plus trebuie luata in consideratie si pozitia Rusiei care se opune.

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

1

De acelasi autor

Republica Moldova: între stagnarea proeuropeană și reformele de carton ale populiștilor proruși

Succesul partidelor proeuropene în sate și orașele mici arată că acestea au reuşit să-şi ...


Gazoductul Iaşi-Ungheni și geopolitica energetică a Rusiei

În ciuda retoricii guvernului de la București și a MAE, Rusia a câștigat, cel puțin temporar, ...


De ce nu are Germania o politică externă în relația cu Ucraina?

Lecția ucraineană a politicii externe germane este una simplă, de geopolitică de secol XIX - actorul ...


O Uniune Europeană disfuncțională în criza din Crimeea

Se poate opune UE cu succes agresivității Rusiei în spațiul ex-sovietic sau se va limita la susținerea ...


Ucraina între UE și Rusia

Euro-Maidanul a izbucnit ca un protest pașnic care a contestat decizia regimului Ianukovici de a nu semna acordurile ...Toate articolele (40)

Externe

Editie online | Mihai Patru

Despre Orientul Mijlociu în America Republicană

Cursa electorală pentru președinția SUA a debutat de ceva vreme și dincolo de controversa cu care ...


Editie scrisa | Tudor Despina

Ofensiva rusă din Siria

În ciuda problemelor din Ucraina și a dificultăților eco­­nomice ale Rusiei, cauzate de sancțiunile ...


Editie scrisa | Octavian Manea

Putin „pacificatorul“

Speculând dezorientarea Europei luată cu asalt de zeci de mii de refugiați, dar și împotmolirea ...


Editie scrisa | Lidia Moise

Siria, un faliment finanţat de corupţie

Nimeni nu îndrăzneşte să avanseze vreun scenariu de redresare a economiei siriene, devastate de războiul ...


Editie scrisa | Octavian Manea

Învinși și învingători în a doua dezbatere republicană

Candidații antisistem puri se află în scădere, în timp ce „candidații hibrizi“, ...

Recomandarea editorilor

Subiectele zilei