Tsipras: Bancile se vor redeschide dupa semnarea acordului cu creditorii

M. B. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Joi seara a fost rândul comuniștilor să demonstreze în Piața Syntagma, cerându-le grecilor să voteze OXI (NO) la referendum

 

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat joi seara, într-un interviu acordat postului grec Antena 1, că băncile se vor deschide după semnarea unui acord cu creditorii internaționali, dacă la referendum va învinge tabăra NU, a celor care se opun austerității. Va pleca imediat la Bruxelles și va semna bailoutul în condiții mai favorabile decât cele menționate în ultima propunere a Troicii.

 

Inițial, în momentul anunțării controlului capitalului și a închiderii băncilor până după referendum, Tsipras a spus că acestea ar urma să se redeschidă pe 7 iulie.

 

În interviul acordat joi seara, premierul nu a mai vorbit despre o dată, ci a explicat că băncile se vor redeschide după semnarea acordului cu Troika. Dar, pentru aceasta este nevoie ca la referendumul de duminică să fie un vot puternic al taberei NU, situație în care el va pleca luni la Bruxelles și va semna acordul. Un acord cu prevederi mult mai favorabile decât cele din ultima oferta a creditorilor, sugerează Tsipras, așa cum a făcut-o de multe ori în ultimele zile. Cu o nouă restructurare a datoriei, fără de care, spune șeful guvernului de la Atena, niciun program nu va fi viabil.

 

Dacă însă rezultatul referendumului va fi DA, atunci propunerea veche a creditorilor, cea pentru care s-a decis organizarea referendumului, va merge spre aprobare în Parlament, a explicat Tsipras.

 

Într-un interviu acordat Bloomberg, ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, declarase anterior că el nu va semna acordul în cazul unui rezultat DA la referendum, mai bine își taie mâna decât să facă asta, a spus el, confirmând că-și va da demisia.

 

Pe de altă parte, The Telegraph a publicat o declarație a lui Constantine Michalos, șeful Camerei de Comerț elene, potrivit căruia lichiditățile bancare au coborât până în jurul a 500 de milioane de euro, astfel încât cei care cred că se vor redeschide marți visează. Banii s-ar epuiza în cel mult o oră, a estimat Michalos.

 

De asemenea, limita permisă pentru a fi scoasă de la ATM a scăzut de la 60 de euro pe zi, la 50 de euro, întrucât s-ar fi terminat bancotele de 20 de euro.

 

Liderii mediului de afaceri sunt în discuții cu Banca Greciei pentru a obține de urgență banii necesari importurilor de alimente și medicamente.

 

La Bruxelles, pentru a nu influența referendumul de duminică, Comisia Europeană a amânat joi publicarea raportului privind zona euro.

 

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se așteaptă ca Guvernul Tsipras să demisioneze, în cazul în care grecii votează DA, adică pentru programul de reforme dure propus de creditori, și în locul acestuia să fie format un cabinet de tehnocrați, până la alegeri, care să semneze noul acord de asistență financiară.

 

În această situație, momentul Syrizei va trece, iar Grecia va avea o altă șansă, a mai spus Schulz într-un interviu acordat Handelsblatt, adăugând că Tsipras  este impredictibil și manipulează poporul elen cu demagogia sa.

 

CITITI SI: Grecia nu si-a platit datoria la FMI. Premierul elen ramane pe pozitii. Referendumul va fi organizat duminica. George Kaminis, primarul Atenei, indeamna cetatenii sa voteze DA la referendum

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22