Tribunalul Bucuresti, motivarea arestarii ginerelui copresedintelui PNL Vasile Blaga: Lasarea in libertate ar fi generat perturbari grave ale disciplinei publice

P.c. | 28.05.2015

Pe aceeași temă

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de arestare a lui Andrei Rudeanu, ginerele copresedintelui PNL Vasile Blaga, ca faptele savarsite de acesta sunt extrem de grave si ca ramanerea sa in libertate ar crea un sentiment de insecuritate, incurajand savarsirea acelorasi fapte de alte persoane, relateaza ziare.com


Tribunalul Bucuresti a decis, in 22 mai, arestarea preventiva a lui Andrei Rudeanu, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, cu un prejudiciu de 600.000 de euro. Conform motivarii instantei, lipsa unei "reactii ferme" a sistemului judiciar si lasarea lui Rudeanu in libertate ar induce "perturbari grave ale disciplinei publice", ale respectului fata de lege, "stimuland temerea colectiva ca justitia nu este eficienta impotriva unor fapte deosebit de periculoase".

 

Judecatorul de drepturi si libertati arata ca cercetarea in libertate a ginerelui lui Vasile Blaga ar genera "doar oroare si revolta in societate" si "un sentiment acut de insecuritate, dar si o incurajare a altor subiecti de a desfasura astfel de activitati ilicite menite sa le creeze un avantaj material rapid si usor".

 

CITITI SI: Seful firmei de paza Nei Guard sustine ca Vasile Blaga i-ar fi cerut sa-l ajute pe ginerele sau sa obtina contracte (surse)


"Faptul ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind pentru prima oara implicat intr-un raport penal de conflict, precum si faptul ca realizeaza venituri licite, are familie organizata, un copil minor in intretinere, domiciliu pe teritoriul tarii, nu poate justifica, cel putin la acest moment, retinerea unui grad de pericol social redus, de natura a permite luarea unei masuri preventive mai putin intruzive", motiveaza magistratul decizia de arestare a lui Andrei Rudeanu.
 

Fapta pe care se presupune ca a savarsit-o ginerele lui Blaga, mai noteaza judecatorul de drepturi si libertati, este deosebit de grava si de natura sa provoace o puternica rezonanta in cadrul societatii.

 

Ionut Rudeanu, arestat preventiv

 

Ionut Rudeanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistratii Tribunalului Bucuresti. Decizia instantei nu e definitiva si poate fi contestata. Rudeanu este cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala cu un presupus prejudiciu de 600.000 de euro.

 

Ionut Rudeanu a fost audiat pentru opt ore, mai multe perchezitii avand loc la firme de protectie si paza.

 

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti cerceteaza mai multe firme de paza si protectie din Bucuresti, Deva si Buftea, intr-un dosar de evaziune fiscala in care s-ar inregistra un prejudiciu de 2,5 milioane lei.

 

Procurorii sustin ca in perioada 2010-2014 firmele controlate ar fi facut tranzactii fictive pentru a nu plati taxele si impozitele. Rudeanu a fost audiat, alaturi de alte persoane, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, pe numele acestuia fiind emis un mandat de aducere.

 

Firma controlata de Ionut Rudeanu,  Axis Security, a castigat pe banda rulanta contracte cu institutiile din subordinea guvernului - fie ca a fost vorba de Guvernul Boc sau de Guvernul Ponta. In 2013, majoritatea contractelor au fost incheiate cu Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADR).

 

CITITI SI: Ginerele lui Vasile Blaga, Ionut Rudeanu, a fost retinut intr-un dosar de evaziune fiscala

 

Aceste contracte se adauga insa altora castigate la inceputul anului tot cu CNADR. Firma ginerelui liderului PDL a castigat, in luna aprilie 2013, in asociere cu compania multinationala G4S Secure Solutions cinci contracte de asigurare a pazei pe autostrazile din sudul Romaniei in valoare totala de 15,7 milioane de lei.
 

Vasile Blaga: Fiecare isi duce crucea

 

Blaga s-a distantat de ginerele sau, intr-un interviu acordat in februarie 2014 Revistei 22, declarand ca i-a spus acestuia ca "nu mai are ce cauta in casa mea": "Ginerii nu ti-i alegi. I-am spus-o foarte clar mai ales dupa ultima isprava, cea cu Timisoara, de acum trei saptamani, cand a luat un contract de 200.000 lei pentru paza sau nu stiu ce: nu mai are ce cauta in casa mea. Mai mult n-am ce sa fac. E casatorit cu fiica mea, am un nepot foarte reusit, eu nu pot sa ma duc mai departe. Stiu ca e foarte greu ca lumea sa ma creada, asta i-am si spus-o intre patru ochi: poti sa-ti dai seama ca nimeni nu crede ca daca n-ai fi ginerele meu ai lua contractele respective?. Ar putea sta in banca lui, ca are destul de lucru".

 

Vineri, ulterior retinerii ginerelui sau, Blaga a a afirmat ca in cazul in care a gresit, Ionut Rudeanu va trebui sa plateasca: "Este tatăl nepotului meu, soţul fiicei mele, dar, până la urmă, fiecare îşi duce crucea. Dacă a greşit, va trebui să plătească, sper să-şi dovedească nevinovăţia", a spus Blaga, înainte de şedinţa PNL.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22