Transnistria se declara pregatita sa organizeze un nou REFERENDUM privind INDEPENDENTA

T.d. | 12.11.2014

Pe aceeași temă

Tiraspolul este pregatit sa organizeze un nou referendum privind independenta Transnistriei, a declarat marti liderul transnistrean Evgheni Sevciuk, intr-o conferinta de presa la Moscova, potrivit Mediafax.

Potrivit cotidianul moldovean Timpul care citează site-ul RIA.ru, Şevciuk a precizat că acest nou referendum va fi organizat doar dacă rezultatul lui va fi recunoscut şi respectat de către comunitatea internaţională.

"Suntem pregătiţi să examinăm posibilitatea organizării a încă unui referendum privind autodeterminarea regiunii, dar cu condiţia ca voinţa poporului transnistrean să fie recunoscută şi tratată cu respect", a declarat Şevciuk, potrivit Unimedia, care citează agenţia rusă RIA Novosti.

"Aceasta este una dintre cele mai scurte căi de soluţionare a conflictului", a apreciat el, adăugând că "astfel se va rezolva problema, luând în consideraţie dorinţa locuitorilor din zona de conflict".

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va continua să susţină regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Rogozin a apreciat că, după venirea la putere a prooccidentalilor în Ucraina vecină, riscul la adresa drepturilor economice ale transnistrenilor şi la securitatea regiunii cresc. "În aceste condiţii Rusia, ca stat garant şi mediator în eforturile de a se ajunge la o soluţionare pe termen lung şi viabilă a situaţiei din Transnistria, Rusia îşi continuă cursul către susţinerea republicii" separatiste moldovene, a subliniat el.

Vicepremierul rus a adăugat că un prim pachet de aranjamente între Rusia şi Transnistria a fost semnat pe 2 iulie, iar în cursul vizitei liderului separatist la Moscova cele două părţi au finalizat "a doua etapă interguvernamentală" a acordurilor, în baza unui protocol încheiat pe 25 octombrie 2013.

"Scopul este promovarea cooperării în sferele socio-economică, umanitară, culturală, ştiinţifică şi educaţională", a precizat Rogozin.

Totodata, Şevciuk a mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată şi a apreciat că "acordurile interguvernamentale" din iulie au avut un "efect pozitiv considerabil".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22