Traian Basescu: Sunt un adversar al arestului preventiv, unii cauta scalpuri de pus la cingatoare. Ponta a pierdut alegerile ca un gugustiuc

P.c. | 28.04.2015

Pe aceeași temă

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, considera ca justitia din Romania trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca e subiect de dezbatere si considera ca CSM nu trebuie folosit pentru a taxa orice declaratie mai critica legata de justitie. Fostul presedinte a comentat de asemenea evenimentul organizat de Victor Ponta la 3 ani de la caderea guvernului Ungureanu, considerand ca ar fi fost mai bine ca premierul sa sarbatoreasca 165 de zile de cand a fost invins de Iohannis, relateaza ziare.com


"Deocamdata e punctul de vedere al Inspectiei Judiciare, n-am dubii ca va fi validat de CSM. Justitia trebuie sa se obisnuiasca ca e subiect de dezbatere, a utiliza institutia CSM ca pe maciuca, oricine deschide gura si rosteste justitie e taxat de CSM, nu arata decat ca oamenii din justitie se simt slabi", a afirmat Basescu luni seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV.


Inspectia Judiciara a transmis luni ca afirmatiile facute de fostul presedinte al Romaniei si de fostul ministru Elena Udrea, despre Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu si despre arestul preventiv au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie.

 

CITITI SI: Inspecția Judiciară: Afirmațiile lui Traian Băsescu și Elena Udrea au afectat independența justiției


Basescu a declarat in urma acestei decizii ca justitia trebuie sa evolueze si ca nu este de acord cu comportamentul "barbar" : "Foarte multi incearca sa atribuie ce se intampla din noiembrie incoace, in mod deosebit la DNA, ca e urmare a mandatelor mele. Este o minciuna si va aduc aminte ca Nastase a fost anchetat in libertate, stapanul domnului Palada, Voiculescu, a fost anchetat zece ani in libertate fara restrictii, ca domnul ministru Muresan a fost anchetat in libertate, Nagy, Remes...nu a fost moda arestarilor. Acum a aparut o moda a arestarilor spre sfarsitul mandatului meu. In timpul mandatului meu am spus ca nu e in regula. Nu sunt impotriva justitiei dar acest spectacol care degradeaza omul inainte de a fi condamnat e nepermis intr-un stat democratic", a declarat Basescu.
 

"Nu mai am constrangerile functiei si ma simt la fel de liber ca orice cetatean sa vorbesc despre justitie, eu as fi vrut sa provoc o discutie profunda... Justitia trebuie perfectionata de la mandatul meu incolo. Nu trebuie sa spunem: aici a ajuns justitia si de aici trebuie sa-si afiseze brutalitateaNu sunt perfecte si trebuiesc sa continue sa evolueze. In raport cu omul, cu individul, ca e deputat, simplu cetatean, fost ministru, institutiile statului sunt extrem de puternice. Omul e o gaza in fata institutiilor. Singura pavaza pe care o are e constitutia si drepturile omului".

 

CITITI SI: Traian Basescu, noi critici la adresa justitiei: Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate

 

"Eu sunt un adversar declarat al arestului preventiv. O data tinut un om 3-5 luni in arest ce va face judecatorul care va judeca fondul? Se va simti solidar cu colegul sa acopere cele patru luni de arest preventiv. Problema este cum aplici noul cod penal: cu toata brutalitatea sau discernamant, in functie daca a falsificat probe, daca a ucis, daca e intr-o banda de crima IT, de crima organizata, trebuie sa-l arestezi...", a continuat Basescu.
 

Fostul presedinte a mai afirmat ca unii procurori solicita persoanelor anchetate sa faca declaratii despre el: "Mi s-a spus ca ma aresteaza dar daca spun ceva despre Basescu,...la asta ar trebui sa se sesizeze inspectia CSM, ca daca asa s-a ajuns sa se faca investigatiile... Sunt unii care cauta scalpuri sa puna la cingatoare". 

 

Ponta a pierdut alegerile ca un gugustiuc

 

Traian Basescu a ironizat evenimentul organizat luni de Victor Ponta, prin care acesta a marcat trei ani de la caderea Guvernului Ungureanu. "Domnul Ponta a sarbatorit azi trei ani de cand a cazut Guvernul lui Mihai Razvan Ungureanu, cred ca e cea mai bizara sarbatoare din UE. Eu zic ca mai bine facea un mare festival ca s-au implinit 165 de zile de cand l-a batut Iohanis", a afirmat Basescu luni seara, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.
 

CITITI SI: VIDEO Victor Ponta, la 3 ani de la caderea guvernului Ungureanu si venirea la putere a USL: Cei care au votat motiunea au facut un bine pentru tara

 

In opinia fostului presedinte, Ponta "abia arata ca e sincer cand spune: Iata m-am tinut de cuvant, avem un presedinte liberal. A incercat sa isi acopere amaraciunea infrangerii, a pierdut ca un gugustiuc".
 

Victor Ponta, lider PSD si premier, a incheiat, luni, prezentarea bilantului celor trei ani de guvernare amintind ca, in urma cu trei ani, Uniunea Social-Liberala (USL) - care ingloba atunci PSD, PNL si PC - a promis ca va da un premier social-democrat si un presedinte liberal.
 

Acest lucru s-a intamplat, a transmis, razand, Victor Ponta. El a proiectat o imagine in care apare alaturi de Klaus Iohannis. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22