Traian Basescu: Ponta incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor. Ilie Sarbu, socrul sau, a patronat semnarea unui contract pe zece ani cu compania Holzindustrie Schweighofer

P.c. | 14.05.2015

Pe aceeași temă

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a scris, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, ca Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu compania austriaca Holzindustrie Schweighofer, legata de scandalul defrisarilor ilegale. Traian Basescu aminteste ca in 2003 la semnarea contractului cu austriecii, seful corpului de control era actualul premier, Victor Ponta, actualul director general de la ROMSILVA iar Adam Craciunescu, "un protejat al lui tata socru", era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii, relateaza Hotnews.

 

CITITI mesajul postat de Traian Basescu :

 

"Plagiatorul mincinos este si ticalos

 

Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu, a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer.La semnarea contractului, seful corpului de control era actualul premier, VV Ponta.


Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Craciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii atunci cind s-a semnat contractul cu austriecii.


In 2013, cind contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Craciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor si terenurilor agricole ale Romaniei. Niciunul nu a facut nimic pentru a pune frina lacomiei austriecilor.


Mai mult, ticalosul plagiator si mincinos face aluzie la faptul ca, in sustinerile lui, are argumente primite de la servicii de informatii, lucru absolut imposibil fara informarea simultana a presedintelui, avind in vedere magnitudinea subiectului.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis: PSD deturneaza politic demersul onest al unor ONG-uri pentru salvarea padurilor

 

Si pentru ca urmare a reactiei societatii, se stringe latul in jurul politicienilor care au patronat jaful padurilor, ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor, profitind de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil sa nu explice public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic.


Este drept ca, dincolo de gardul Cotroceniului, se afla si sforarul Dan Mihalache, dar totusi... Ponta, vezi ca mortul este in familia ta, in administratia ta si in clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sirbu etc."

 

Traian Basescu si-a reluat apoi acuzatiile, intr-o interventie telefonica la B1TV:

 

  • Este exact motivul pe care l-am deslusit si in postarea de astazi de pe Facebook, dorinta de a arunca peste gardul Cotroceniului o problema care in niciun caz nu este a presedintelui Iohannis.
  • Daca Iohannis a gresit ceva, acel lucru este ca nu a explicat bine.
  • Asta a fost gestul pe care care toata mafia cu suport politic din Parlament si din fostele guverne l-au folosit drept scuza.
  • In realitate, radacinile problemei firmei austriece sunt in 2003. In timp ce domnul Victor Viorel Ponta era sef al Corpului de Control, tata socru era ministru al Agriculturii, iar actualul director Romsilva era secretar de stat in Ministerul Agriculturii responsabil cu padurile. Acestia au fost cei care au patronat. 
  • La guvernarea Nastase a fost practica: padurile date unei firme austriece pe 10 ai, petrolul dat pe 10 ani si nu s-a mai facut rediscutarea redeventei, Bechetel-ul dat forever, iar oamenii acestia incearca acum sa puna in carca altuia efectele coruptiei din perioada Nastase. Iar ce fac acum cu padurile e acelasi lucru: incearca sa puna in spatele unor noi veniti la putere responsabilitatea pentru ce au facut in mandatul lui Nastase. 

 

CITITI SI: VIDEO Klaus Iohannis, replica DURA pentru Ponta pe Codul silvic: Am cerut SRI sa VERIFICE informatiile premierului legate de traficul de influenta. Daca ele NU se confirma, primul ministru va RASPUNDE

 

  • Nu am avut putere executiva mai mare decat are Iohannis acum, dar firma austriaca nu a fost subiect de dezbatere publica pana acum.
  • In timpul mandatului meu a fost batalia gaterelor ilegale, iar SRI a avut iun rol important dand informatii presedintelui si executivului despre taerile ilegale. Acum nu mai vorbim de taieri ilegale, vorbim despre taieri abuzive cu acoperire legala.
  • Daca vreti sa fiu foarte sincer, urmarind dezbaterea publica, cred ca se urmareste o schimbarea a legii, o imbunatatire a punerii sub control a ceea ce se intampla cu padurile, si era si timpul.
  • Eu as limita nu la 30 % drept de taiere ci la 30% drept de cifra de afaceri in legatura cu taierile. Ei taie cu legea in mana, dar fac altceva periculos, achizitioneaza de la toti cei care taie la cele mai bune preturi si pur si simplu distrug piata.
  • Daca SRI ar fi avut aceste informatii, cu siguranta ele erau pe masa presedintelui, mai ales ca au fost dezbateri publice, au fost proteste, iar la astfel de momente serviciile de informatii reactioneaza prompt. Dupa parerea mea, Ponta a blufat ieri, a vrut doar sa isi consolideze o minciuna. Nu am niciun dubiu, oricare ar fi simpatiile sefilor serviciilor, ca cineva ar indrazni sa dea informatii de asemenea importanta premierului si nu presedintelui. Informarea presedintelui genereaza interventie ori publica - eu am utilizat uneori si in interventia publica informatie de la servicii, ori il suni pe ministru si il intrebi - ai primit informatia de la serviciul X, da-mi un raspuns in 1-2 saptamani ce s-a intamplat. Dar presedintele mai mult de a avertiza ca stie subiectul, executiv, nu are ce sa faca.
  • Nu mi s-a intamplat niciodata in 10 ani sa primesc de la Consiliul Concurentei un preaviz legat de promulgarea unei legi, e prima data cand se intampla. Probabil ca dl Chiritoiu, care a fost pus de mine la Consiliul Concurentei, vrea sa se mentina si de aceea a facut asa.
  • Consiliul Concurentei nu are o relatie institutionala din proprie initiativa cu presedintele. Daca presedintele nu a cerut, nu sta in picioare varianta.
  • Eu stiu din Tratatul de la Lisabona ca orice stat membru cand constata o situatie dificila intr-un sector din propria economie poate impune o clauza de salvgardare pe o perioada limitata de 2 ani, 3 ani, 5 ani. Eu nu imi dau seama de amploarea taierilor, dar daca specialistii constata ca e o situatie dificila, Romania trebuie sa recurga la o clauza de salvgardare.
  • Eu sunt adeptul unei limitari a exporturilor de cherestea.
  • (La observatia ca si UDMR s-a aratat recent in favoarea limitarii tarierilor - n.red.) (Traian Basescu, razand - n.red. ) Drujba lui Dumnezeu, Verestoy. Probabil s-a terminat ce era de taiat in zona lui Verestoy asa ca UDMR s-a calmat.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22