Traian Basescu: Filajul Elenei Udrea si Alinei Bica, dosar secret

Fara Autor | 16.12.2014

Pe aceeași temă

Traian Basescu a spus duminca seara ca a primit de la servicii dosarul privind filajul din Paris la Elena Udrea si Alina Bica, dar acesta este secret. De asemenea, seful statului a dezvaluit ca dosarul lui Remus Baciu, fost vicepresedinte al ANRP, a pornit de la informarea pe care a primit-o de la un politician si a transmis-o apoi procurorilor anticoruptie.

 

Referindu-se la informatiile pe care le avea despre Alina Bica atunci cand a numit-o la sefia DIICOT, Traian Basescu a explicat: ”Nu am avut informatii despre activitatea ei, nici nu stiam ca in acel consiliu de evaluare al ANRP erau reprezentanti ai tuturor ministerelor. Nu am stiut, categoric, am numit-o cu multa increde, recunosc (…) Am spus ca e omul potrivit. Daca va uitati pe actele normative, ele nu erau avizate de domnul Predoiu, ci de doamna Bica, un secretar de stat extrem de activ si efcicient. Nici macar nu am stiut ca e in acel consiliul de administratie (de la ANRP – n. red.)”.

 

Basescu a sesizat DNA in cazul Remus Baciu

 

Intrebat in continuare cum explica lipsa informatiilor SRI legat de activitatea acesteia, Basescu a raspuns: “Nu avem cate un ofiter SRI in spatele fiecarui roman. Ce va pot spune e ca prima condamnare la ANRP s-a facut de la o informatie a unui politician data mie si eu am transmis mai departe, si un vicepresedinte a fost condamnat”.

 

Seful statului a refuzat sa dezvaluie numele politicanului si sa confirme sau sa infirme faptul ca acel politician ar fi Elena Udrea.

 

In urma cu cateva saptamani, Udrea a declarat la Adevarul Live ca atunci cand facea parte din Guvernul le-a atras atentia colegilor asupra unor nereguli de la ANRP, dar a refuzat sa spuna numele numele acestora.

 

Reamintim ca Alina Bica, pe care Basescu a numit-o in mai 2013 la conducerea DIICOT, la propunerea ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta, a fost arestata in noiembrie pentru fapte de coruptie pe care le-ar fi infaptuit in 2011, pe vremea cand facea parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP.

 

Filajul Elenei Udrea si Alinei Bica, la Paris, dosar secret

 

Alina Bica si Elena Udrea sunt prietene foarte apropiate, ele fiind fotografiate impreuna, anul acesta, in timpul unei vizite la Paris. Presedintele Basescu a cerut explicatii serviciilor secrete, dupa ce fotografii cu cele cele doua au fost facute publice, fiind convins ca este vorba de structuri specializate care le-au urmarit.

 

Duminica seara, in timpul ultimei conferinte de presa la care participa in calitate de sef al statului, Basescu a fost intrebat de Dan Tapalaga daca a primit de la servicii raportul solicitat referior la urmarirea celor doua:”In ceea ce priveste raportul pentru filajul efectuat, raspunsul e da, am primit raportul si e strict secret”.

 

Pozele au aparut inaintea arestarii Alinei Bica, dar presa a banuit la vremea respectiva ca este vorba despre un filaj legat de o ancheta in care ar fi implicate cele doua femei. La scurt timp, Bica a fost arestata preventiv intr-un dosar in care Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi primit aproximativ 9 milioane de euro.

 

Baciu, arestat in perioada faptelor de care este acuzata Bica

 

Alina Bica a fost arestata in luna noiembrie anul acest, pentru ca in 2011 a aprobat, impreuna cu ceialalti membri ai Comisiei ANRP, o despagubire de peste 377 de milioane de lei pentru Stelian Gheorghe, un apropiat al lui Dorin Cocos.

 

In acelasi an, 2011, Remus Baciu, care ocupa din 2005 functia de vicepresedinte al institutiei, era retinut pentru fapte de coruptie. Scandalul a dus atunci la schimbarea conducerii ANRP – presedintele Catalin Teodorescu a demisionat, iar in locul sau a venit Dorina Danielescu, fost procuror-sef la DIICOT, unde Alina Bica i-a fost colega mai multi ani.

 

Vicepresedintele ANRP de a carui condamnare este Remus Baciu,  condamnat anul acesta, definitv, la cinci ani de inchisoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22