Traian Basescu, despre cazul Ponta: Acuzatia de conflict de interese e FORTATA. Ponta s-a operat in Turcia pentru ca din UE putea fi adus la DNA cu mandat de aducere

P.c. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat, la Gandul Live, ca este surprins de usurinta cu care poti sa faci sa cada un guvern, aratand de asemenea ca acuzatiile de conflict de interese la adresa lui Victor Ponta sunt fortate si nu vor rezista in fata unei instante.


"Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să spui că în baza acelor afaceri a fost numit domnul Şova ministru, mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puţin în diagnosticul penal pus de conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate poate forţa atât de mult conflictul de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier. Nu cred că va rezista în instanţă această acuzaţie. Pe mine mă îngrijorează puţin uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern. Forţezi puţin un conflict de interese şi faci clasa politică să ceară demisia. Greutatea s-a pus că nu a încuviinţat Parlamentul ridicarea imunităţii pe conflictul de interese. Dacă aş fi fost prim-ministru la momentul în care s-a formulat această acuzaţie, mi-aş fi dat demisia. Cred că a greşit aici, pentru cariera lui, pentru partid şi pentru credibilitatea Guvernului", a spus fostul presedinte.

 

"A fost numit Şova ca răsplată mi se pare o exagerare. Cel puţin în diagnosticul penal conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate forţa atât de mult conflictul de interese ca să ceri ridicarea imunităţii... Dacă aş fi fost prim ministru la momentul în care s-ar fi formulat acuzaţia aş fi demisionat imediat. Cred că a greşit."

 

CITITI SI: Traian Băsescu: Ponta foloseste ultimul colac de salvare în speranţa că nu va pleca. Eu nu-l consider vinovat, nu văd confictul de interese


Fostul presedinte s-a declarat de asemenea ingrijorat de "usurinta cu care poti sa faci sa cada un guvern". In opinia sa, Victor Ponta "va pierde guvernul" dar nu va fi condamnat pentru acuzatia de conflict de interese: "S-ar putea sa fie Kazmunai Gaz, privatizarea CFR Marfa, multe altele dar nu conflictul de interese in relatia cu Sova".
 

Basescu a mai spus ca, dupa parerea sa, Victor Ponta a ales sa se opereze in Turcia pentru ca din Uniunea Europeana "in orice moment putea fi adus la DNA cu un mandat de aducere". "În UE ar fi putut adus la DNA cu un mandat de aducere, altă explicaţie nu am. S-a operat în Turcia pentru a nu putea fi adus cu mandat foarte repede."

 

Despre Klaus Iohannis:

 

Fostul presedinte a mai spus ca, in locul presedintelui Iohannis, ar fi pus mai multa presiune pe premierul Ponta deoarece stia ca varianta cooperarii institutionale nu functioneaza: "Nu a pus presiune suficientă pe Ponta. Eu puneam de a doua zi după prezidenţiale, nici nu eram instalat. Cred că a mers pe varianta cooperării instituţionale. Cred că nu îl cunoştea. Cu Ponta nu se poate. Ponta nu e cinstit în relaţiile cu nimeni. Cum încerca să pună pe seama CSAT contractul de privatizare a CFR Marfă. A trimis documentele la CSAT şi a plecat în vacanţă."

 

Despre DNA

 

"Voi continua să pun semne de întrebare( asupra lui Kovesi - n.r.), dacă se reia spectacolul arestărilor. Foarte greu de imaginat varianta asta, arestăm şi mai vedem noi. Îl ţinem acolo până aflăm ce vrem. Sunt adversar al arestărilor preventive pentru lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă. Un om simplu sau un om politic în faţa instituţiilor statului este o gâză. Singura pavăză este respectarea drepturilor omului.

 - E bine ca procurorii să fie călare pe oamenii politici cu anchetarea lor. Anchetarea se poate face însă decent, fără spectacol.

- Poate să-şi facă treaba şi nedemocratic. Cu dispreţ pentru demnitatea unui om."

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22