Traian BASESCU, despre bugetul APARARII: Ministrul DUSA tinde sa dovedeasca public ca nu INTELEGE nimic. E nevoie de DOCUMENTATIE consistenta nu de sarcini date prin presa

P.c. | 18.12.2014

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, inainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, ca a vazut "sarcina primita prin presa", de la ministrul Apararii, sa rezolve la Consiliu problema bugetului Apararii, el aratand ca Mircea Dusa "tinde sa dovedeasca si public ca nu intelege nimic", relateaza Hotnews.


"Am vazut sarcina primita prin presa, de la ministrul apararii, sa rezolv problema bugetului Apararii. Domnul ministru tinde sa dovedeasca si public ca nu intelege nimic. Intrebarea mea este, pentru ca nu vreau sa se faca un joc politic pe aceasta tema, ce documentatie s-a trimis la Comisia Europeana, pentru ca eu sa pot sustine in Consiliu acest lucru?", a spus presedintele Basescu, la Aeroportul Otopeni, inainte de plecarea la Bruxelles.
 

Seful statului a afirmat ca a discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect, in timpul negocierilor cu Fondul Monetar International. "L-am rugat sa agate in deficitul pe care il va conveni, si care a ramas in programul stabilit, deficit pe ESA 1,4% si deficit structural 1% din PIB, dar l-am rugat, in interiorul acestui deficit, pentru a credibiliza actiunea noastra, sa agate un 0,1% in plus pentru Armata, pentru ca noi sa spunem: Atat am putut, dar mai vrem o extindere cu inca 0,2% a deficitului destinat cheltuielilor de aparare¬, a explicat Traian Basescu.
 

El a mentionat ca "acest lucru se poate face insa cu o documentatie solida, depusa la Comisia Europeana". "Eu sunt convins ca in perioada urmatoare si ministrul Apararii si cel de Finante si premierul vor lucra la aceasta documentatie", a mai aratat Basescu.

 

Seful statului a adaugat ca il va preveni pe Jean Claude Junker ca aceasta documentatie va veni si se va putea discuta in perioada imediat urmatoare, si a tinut sa precizeze ca Guvernul va trebui sa intre in structurile Comisiei Europene, pentru a incepe discutiile, in vederea obtinerii acestei derogari. "Lucrul este posibil dar nu se rezolva cu dat sarcini prin presa, ci cu facut documentatie consistenta", a mai comentat presedintele Basescu.
 

CITITI SI: Vicepresedintele CJ Alba: Ministrul Dusa a trimis la parada, FARA COMBUSTIBIL, Armata a IV-a Transilvania

 

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care i-a cerut sa pledeze, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, pentru aprobarea cresterii deficitului, care ar permite MAPN o suplimentare de 0,3% la buget. "Eu i-am trimis domnului presedinte o scrisoare prin care-l rog maine la Consiliul European sa aduca in discutie acest subiect, vis-a-vis de sporirea bugetului pentru Ministerul Apararii", a declarat Mircea Dusa, dupa dezbaterile din comisiile reunite de buget. Dusa a mai precizat ca a anexat la scrisoarea catre presedintele Basescu si alte scrisori trimise "la ceilalti lideri europeni de a face acest demers in vederea obtinerii de derogarii pentru cresterea deficitului".
 

Comisiile parlamentare reunite de aparare au avizat, marti, favorabil bugetul Ministerului Apararii si au adoptat in unanimitate un amendament propus de Opozitie, de majorare cu 0,3% a bugetului destinat acestui domeniu, a declarat pentru Mediafax deputatul PNL, George Scutaru.
 

Guvernul si Comisia Europeana nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de aparare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat ca nu are mandat pentru o decizie care trebuie luata doar de catre Consiliul European, a anuntat pe 9 decembrie premierul Victor Ponta, dupa incheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe marginea bugetului de stat pe 2015.
 

Ponta a precizat ca a avut deja o discutie cu presedintele Traian Basescu, pentru ca Romania sa solicite in urmatorul Consiliu European, din aceasta luna, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzatoare a deficitului bugetar, si a aratat ca, daca avizul nu va putea fi obtinut la aceasta reuniune, atunci va discuta si cu viitorul presedinte, Klaus Iohannis.
 

"Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana - n.r.) si care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat in acest sens. Am avut o discutie cu presedintele in functie, domnul Basescu, voi avea o discutie si cu presedintele ales, domnul Iohannis, pentru ca decizia de a acorda Romaniei aceasta derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar in Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile urmatoare, Romania va reveni cu aceasta solicitare", a spus Ponta, amintind de obligatiile asumate de Romania in calitate de stat membru NATO.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22