Time, reportaj despre catastrofa aviatica din Ucraina: ŢARUL secolului 21, Vladimir Putin, stapaneste arta intunecata de a dezvolta PROBLEME pe care doar el le poate rezolva

D.g. | 25.07.2014

Pe aceeași temă

Revista americana Time a publicat un reportaj impresionant despre catastrofa aviatica din Ucraina, in care si-au pierdut viata 298 de oameni, dupa prabusirea unui avion Boeing 777, cel mai probabil in urma unui atac cu racheta sol-aer, scrie HotNews.ro.

"O voce, o singura voce poate opri acest impas indecent al victimelor nevinovate. Dar Vladimir Putin ridica din umeri si arata cu degetul la guvernul ucrainean si la aliatii sai occidentali. 'Fara indoiala, spune Putin, statul pe teritoriul caruia s-a intamplat poarta raspunderea pentru aceasta tragedie ingrozitoare'".

Ziaristii americani noteaza ca Putin va continua pe aceasta cale in conditiile in care "fiecare noua criza il face mai puternic".

"Tarul secolului 21 stapaneste arta intunecata de a dezvolta probleme pe care doar el le poate rezolva", se arata in analiza Time.

Un exemplu perfect este criza din Siria: "A furnizat arme si antrenament pentru armata presedintelui Bashar Assad, sustinandu-l pe tiran in timp ce occidentul ii cerea sa plece. Iar cand Assad a trecut 'linia rosie' trasata de Obama si a folosit arme chimice impotriva poporului sau, Putin a intervenit pentru a oferi solutia. La cererea presedintelui rus, Assad renunta la stocurile de arme chimice. In schimb, SUA renunta la lovituri aeriene in Siria. Sa ghicim cine domneste la Damasc si acum? Aliatul lui Putin, Assad".

Revista noteaza ca Putin are aliati chiar in centrul Europei, cum este cazul Italiei, care detine in prezent presedintia rotativa a UE. Sanctiunile economice dure impotriva Rusiei vor afecta puternic economia europana, argumenteaza Italia.

"Europenii sunt panicati de linia americana a sanctiunilor", spune Serghei Markov, un politician cu conexiuni foarte bune la Kremlin care a calatorit in Europa la jumatatea lui iunie pentru a obtine sprijinul politicienilor europeni. "Imediat ce UE va avea cea mai mica sansa sa scape de Washington in ceea ce priveste Ucraina va profita de ea".

Iar primele trei runde de sanctiuni au facut prea putin in a stopa alimentarea cu arme si combatanti a pro-rusilor din Estul Ucrainei.

Intre timp, planurile lui Putin sunt mult mai mari decat Ucraina. El spera ca acest conflict va crea diviziuni in Europa care vor reduce influenta americana. Viziunea sa, expusa in 17 aprilie, in momentul de varf al euforiei create de anexarea Crimeei, este crearea unei "Europe mai mari", de la Portugalia la coasta pacifica a Rusiei, cu Moscova printre centrele de influenta. "Prin crearea de probleme ca cea ucraineana, pe care doar el le poate rezolva, se pozitioneaza in centrul politicilor europene", subliniaza Time.

Zilele urmatoare vor arata daca SUA si Europa pot forma un front unit impotriva unei tari pe care aproape toata lumea o crede vinovata ca ar fi furnizat arma ucigasa insurgentilor separatisti. "Nu putem face asta unilateral", a declarat un oficial din administratia americana.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22