Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei: Alina Bica va fi REVOCATA din functie daca nu demisioneaza. Faptele de care este acuzata Bica sunt FOARTE GRAVE

T.d. | 21.11.2014

Pe aceeași temă

Procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, va fi revocat din functie daca nu va demisiona, a declarat procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, vineri dimineata. Conducerea DIICOT urmeaza a fi asigurata de Tiberiu Nitu si de procurorul-sef adjunct. Procurorii DNA au dispus, joi noaptea, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a Alinei Bica, procurorului-sef DIICOT. Bica este suspectata de fapte de coruptie intr-un dosar de retrocedari in care prejudiciul adus statului ar fi de peste 62 milioane euro, potrivit Evenimentul Zilei.

Conducerea DIICOT va fi asigurata de procurorul șef adjunct și de mine pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT și DNA prin intermediul procurorului șef. Dacă nu va demisiona, vom analiza și vom solicita revocarea din funcția de conducere", a declarat Nitu.

Tiberiu Niţu s-a arătat dezamăgit de faptul că unii procurori nu au înţeles statutul de magistrat, apreciind că faptele comise de Alina Bica sunt foarte grave.

"Sunt mulțumit de ofensiva procurorilor în lupta împotriva corupției. În același timp sunt profund dezamăgit că sunt procurori care n-au înțeles statutul de magistrat și rigorile acestuia, chiar și atunci când sunt detașați la alte instituții, pentru că este important să vă spun că faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor de procuror ori de procuror șef al DIICOT, ci de secretar de stat la ministerul Justiției și membru în comisia de retrocedări”, a precizat Nițu

Potrivit procurorului general, decizia CSM de a dispune arestul la domiciliu pentru Alina Bica nu a fost o imixtiune în atribuțiile instanței.

Faptul că CSM a hotărât arestul la domiciliu pentru Alina Bica nu este o imixtiune ori o preluare a atribuțiilor unei instanțe. Este o procedură prevăzută de lege prin care fiecare secție încuviințează cu privire la magistrați percheziție, arest și alte măsuri procesuale”, a explicat procurorul.

Tiberiu Nitu a declarat că a fost anunţat de reţinerea şefei DIICOT de Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.

Alina Bica a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea este suspectată că ar fi aprobat restituirea frauduloasă a unui teren de 13 hectare, situat în București, în zona Plumbuita. Alți doi membri ai Comisiei de Restituire au fost reținuți. CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT, dar nu și pentru arestarea acesteia.

CITESTE SI: Alina Bica, procurorul-sef DIICOT, a fost RETINUTA
 

Cine e  Alina Bica

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de la acel moment, premierul Victor Ponta.

Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT.

Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

Alina Bica a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea este suspectată că ar fi aprobat restituirea frauduloasă a unui teren de 13 hectare, situat în București, în zona Plumbuita. Alți doi membri ai Comisiei de Restituire au fost reținuți. CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT, dar nu și pentru arestarea acesteia.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22