The Guardian: Jafurile alimentate de excluderea sociala

O. M. | 09.08.2011

Pe aceeași temă

Vitrine sparte si devastate, magazine jefuite si golite de marfa. Cladiri incendiate. Cam asa arata Londra ultimelor 3 zile.

„Este foarte probabil ca multi dintre participanti sa fie oameni cu venituri foarte reduse sau someri lipsiti de perspectiva unui viitor sigur”, a declarat pentru The Guardian, profesorul John Pitts, criminolog. Si totusi acesti tineri par ca nu au nimic de pierdut. Se observa chiar nonsanlanta in comportamentul lor. Desi Londra este masiv supravegheata prin camere de luat vederi, multi dintre jefuitori nici macar nu se sinchiseau sa-si protejeze fata. „Incapacitatea politiei induce un fel de euforie si adrenalina maxima-sentimentul ca esti cel care detine controlul si ca nimeni nu poate sa te opreasca” a mai adaugat John Pitts. Magazinele de firma- H&M, JD Sports, Body Shop au fost primele victime. Au fost dezlantuite energiile „unei generatii hranite cu reclama si consumerism excesiv”, o generatie definita mai putin pin ceea ce face, cat prin ceea ce cumpara. Magazinele de firma sunt percepute drept „marile tentatii” si aproape pe neasteptate tinerii s-au vazut in posesia strazii: nu aveau decat sa intre in magazine si sa aleaga tot ce le dorea inima.  Nici sediile marilor corporatii nu au scapat de furia multimilor.

Pentru Paul Bagguley, sociolog la Universitatea Leeds, cresterea somajului este un catalizator al „rebeliunii”: pur si simplu acesta ofera consumatorilor „disponibilitatea biografica”, de a hoinari pe strazi si de a specula pana si cea mai mica oportunitate.

In acelasi timp nu pot fi neglijate relatiile extrem de incordate, dintre comunitati si politie. Atmosfera este imbibata de ura. Pentru Michael Rosie, lector in sociologie la Universitatea Edinburgh lectia evenimentelor este clara: „comunicarea este fundamentala. Totul sugereaza ca politia trebuie sa ramana proactiva in a discuta si in a asigura legaturi permanente la nivelul comunitatilor”.

Dar nivelul distrugerilor te lasa perplex. Oare ce gandesc cei care sunt gata sa dea foc propriului cartier? „Pentru a se comporta in acest fel, tinerii trebuie sa creada ca nu-i leaga nimic de propriul cartier, ca nu au nicio miza in societate in general” crede Stafford Scott, consultant in egalitate rasiala. Daca pentru cei mai multi revoltele au fost o surpriza, totusi, „semnele de avertizare sunt de mult acolo: jaful vine din credinta ca, daca nu poti obtine egalitate si nu te astepti sa ti se faca dreptate, atunci mai bine te asiguri cumva ca iti primesti plata”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22