Tezele PSD de la Turnu Magurele: Adio, dar profit de tine

Fara Autor | 20.06.2009

Pe aceeași temă

In spatele usilor inchise, dar cu un microfon strecurat strategic inauntru de Realitatea TV, liderii PSD reuniti in Comitetul Executiv , tinut la TurnuMagurele, i s-au dezlantuit impotriva partenerilor de la PDL. "Dati, ma, in ei, ca sunt vraiste la chestia asta! Boc habar nu are de economie. Pogea e adus de pe drumuri", le-a spus Mircea Geoana colegilor. La randul sau, presedintele PSD Constanta, Radu Mazare la atacat atit programul "Prima casa", cit mai ales pe Traian Basescu:" Ne batem cu toţi capul cum să scăpăm de Iuda ăsta de Băsescu". Pina in toamna insa, PSD nu pare dispus sa se lase dus de la guvernare.

Pana in septembrie, pesedistii adopta tactica pregatirii terenului. In repetate randuri, Geoana a vorbit vineri despre "maniera destabilizatoare, perturbatoare si generatoare de instabilitate" in care presedintele Basescu s-ar amesteca in activitatea Guvernului.

Strategii de toamna

"Aceasta coalitie este necesara in perioada de criza, insa trebuie avuta o discutie in ce priveste imixtiunea nepermisa a presedintelui Basescu in activitatea Guvernului si nerespectarea separatiei puterilor in stat", a spus Geoana.

Plecand de la acest pretext, liderii PSD spun si vor insista ca nu-si pot aplica programul de guvernare, drept pentru care doresc clarificari atat cu PDL, cat si cu seful statului. "In absenta acestei clarificari, avem toata libertatea de a lua masurile pe care le consideram necesare", a mai spus Geoana. Cu alte cuvinte, pesedistii vor cere PDL sa se distanteze de actiunile presedintelui, iar cum acestia vor refuza, PSD va putea iesi de la guvernare spunand ca nu a fost lasat sa-si aplice programele.

Liderul PSD a repetat ca "interesul national cere ca domnul Basescu sa nu mai fie presedintele Romaniei" si a lansat un semnal catre PNL, spunand ca pentru turul doi al prezidentialelor, e nevoie de "un larg front de iubitori ai democratiei" pentru indepartarea lui Traian Basescu.

Tezele liderilor

Mircea Geoană

„Suntem în spatele lor. Tot timpul reacţionăm la Băsescu. Este greşit din punct de vedere strategic. Când Videanu deschide vorba, în spate este un business. Ăsta când respiră vrea să facă bani. Daţi, mă, în ei, că sunt vraişte la chestia asta! Îi simte lumea că sunt slabi, Boc n-are habar de economie, Îi simte lumea că sunt slabi, Boc n-are habar de economie, Pogea e adus de pe drumuri, ăştilalţi ştiu că e omul de casă al lui Videanu, că au furat împreună, cu marmură şi cu borduri".

"Sunt vulnerabili din punct de vedere public. Hai să-i atacăm! Dar cu un atac raţional, un atac pe argumente, un atac pe oportunităţi”. Din discursul lui Geoană nu au lipsit şi autocriticile: „Nu existăm ca structură distinctă, nu avem propuneri distincte. Nu ştim să comunicăm politici alternative distincte. Suntem o masă amorfă, în care Boc comunică în numele întregului Guvern”.

Radu Mazăre

„Ce e asta, Prima Casă?! A venit Boc cu vrăjeala asta… Păi cum îl las eu pe Pogea, când am jumătate din Guvern, să facă bagabonţeala asta?! Păi ăştia, Cum ajung miniştri de Finanţe, cum sunt foarte deştepţi. (…) Ne batem cu toţi capul cum să scăpăm de Iuda ăsta de Băsescu. Ăsta e cel mai mare rău. Domnul Murgeanu şi cu domnul Blaga au nişte firme, care fac pereţi. Şi s-au dus acolo o sută şi ceva de milioane de euro la anveloparea blocurilor. Pe domnul Blaga şi pe domnul Murgeanu nu-I interesează problema asta. Pe ei îi interesează să dea drumul repede, să facă nişte blocuri, şi să cumpere pereţii de la firmele pe care ţi le spun ei”.

Ion Iliescu

„Sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, BNR, Radio, Agerpresul, SSPR-ul (Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari). Să scoatem din prima linie oameni vulnerabili, care au nişte caracteristici, îmbogăţiţi... şi lumea discută cum s-au îmbogăţit, cum au tot felul de relaţii dubioase... Pot să fie oameni de care avem nevoie, dar nu trebuie să fie în prima linie. În faţă să fie oameni care au autoritate morală, care n-au niciun fel de reţinere, pentru că au spatele puternic”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22