TENSIUNE la sectiile de votare din DIASPORA. Paris: Jandarmii au intervenit. Londra: Oamenii striga JOS PONTA, MAFIA PSD si VREM SA VOTAM

T.d. | 02.11.2014

Pe aceeași temă

La Ambasada Romaniei din Paris a fost chemata Politia franceza, dupa ce sute de oameni au ramas la Ambasada pentru ca nu au putut vota, transmite Hotnews.

UPDATE 00.05: Ministerul Afacerilor Externe s-a conformat deciziei BEC privind incheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv in privinta votului exprimat in strainatate, anunta ministerul, intr-un comunicat. In aceste conditii, atat membrii birourilor sectiilor de votare cat si sefii de misiuni diplomatice si consulare si membrii acestora au obligatia de a respecta intru totul deciziile BES, respectiv BEC, se arata in comunicatul MAE.

"In mod regretabil, in cateva cazuri cetatenii care, pana la ora 21.00 nu au reusit sa isi exercite votul in strainatate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare. Ministerul Afacerilor Externe constata ca acestor solicitari nu li se poate da curs intrucat aceasta ar reprezenta o incalcare directa a prevederilor legale", sustine MAE.

UPDATE 23.03: Cristian Muresan, un cetatean roman aflat la coada in Paris, a declarat pentru HotNews.ro ca la fata locului au venit circa 100-200 de politisti francezi fata de cei circa o mie de romani. Politistii au inchis portile Ambasadei si din cei o mie de romani au putut intra pentru a continua procesul de vot cam jumatate.

Oamenii incep sa se stranga si in fata Prefecturii din Cluj, potrivit Ziare.com. Oamenii protesteaza dupa ce romanii din diaspora au intampinat mari dificultati la sectiile de votare, unde au fost nevoiti sa astepte ore in sir pentru a vota. Protestul a fost convocat pe Facebook de grupul Uniti Salvam.

Situatia este tensionata la Paris, dupa ce oamenii au trebuit sa astepte la cozi foarte mari pentru a vota in turul I al alegerilor prezidentiale, iar multi dintre ei nu au reusit sa isi exercite dreptul, pana la inchiderea sectiilor.

Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare, potrivit Mediafax.
 

BEC confirma interventia Politiei, la Ambasada Romaniei in Paris

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat, duminică seară, că la Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenţia Poliţiei franceze, în urma "situaţiei mai tensionate" înregistrate după închiderea urnelor, potrivit Mediafax.

"Din informaţiile pe care le-am obţinut telefonic de la colegii mei de la Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, numărul 48, înţeleg că este o situaţie mai tensionată la Ambasada României din Paris. S-a solicitat întervenţia Poliţiei franceze. Secţia de votare, după ştiinţa mea, s-a închis la ora 21.00", a spus el.

Întrebat cine a solicitat intervenţia Poliţiei, Marian Muhuleţ a spus: "Cei de la ambasadă, din câte am înţeles".

Întrebat dacă votanţii s-au baricadat şi au refuzat să părăsească incinta, acesta a răspuns că nu are astfel de detalii.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al BEC a mai spus că nu are informaţii că ar exista situaţii similare la alte secţii de votare din străinătate.

Ziare.com trasmite ca peste 2.000 de romani forteaza intrarea in Ambasada Romaniei in Paris. Oamenii sunt foarte nemultumiti de faptul ca nu au reusit sa voteze in timp util.

Oamenii sunt nemultumiti ca au stat cateva ore la coada si nu pot vota. Ei scandeaza "Jos Ponta!", potrivit Realitatea TV.

Romanii au inconjurat Ambasada si au blocat doua strazi adiacente, potrivit sursei citate. Jandarmii francezi au intervenit si incearca sa calmeze spiritele.

23:42 - "La Viena, dupa 3 ore de asteptare, inclusiv ocuparea sectiei de votare, in loc de consul a fost chemata politia. Nu am putut vota. Eram peste o suta de oameni care am venit cel putin de la sapte. E incredibil de frustrant", a comentat Maria Cristina, o romanca din Viena, pe pagina de Facebook a grupului "Uniti Salvam", organizatorii protestului din Bucuresti.

23:33 - Monica Macovei a declarat ca la sectia 150 de la Londra nu au putut vota toti romanii si a solicitat BEC sa redeschida sectia.

"Se poate redeschide sectia de votare. Nu poti inchide sectia cu 3.500 de oameni care stau in fata sectiei", a declarat Macovei, la Digi24.

23:24 - Camelia Ureche, jurnalist in New York, a declarat la Digi24, ca exista un singur loc unde se poate vota, ceea ce este insuficient.

"Eu sunt la consulatul roman, unde e amenajata sectia de vot. Un singur punct pentru a se vota este insuficient, aici sunt peste 51.000 romani, fara a-i lua in calcul pe cei in tranzit sau fara acte. Sunt aici de trei ore si nu am reusit sa votez. Mai sunt la coada peste 100 persoane", a declarat romanca.

23:19 - Politia a fost chemata si la o sectie de votare din Viena, pentru ca mai multi alegatori romani care nu au apucat sa voteze au ramas in incapere si dupa ora locala 21.00, spunand ca nu vor pleca pana cand nu isi vor exprima optinunea.

O romanca aflata de 22 de ani in Austria a declarat la B1 TV ca aproximativ 100 de persoane au fost lasate in sectia de votare cu putin timp inainte de ora noua, iar o doamna le-a spus ca toti vor putea sa voteze. In scurt timp, dupa ce s-a facut ora 21.00, aceeasi persoana le-a transmis oamenilor ca nimeni nu mai poate vota si ca trebuie sa plece.

Pentru ca circa 50 de oameni au refuzat, in scurt timp si-au facut aparitia politistii vienezi, care i-au rugat pe alegatorii nemultumiti sa iasa din sectie.

UPDATE 22:53 - O romanca a reusit sa intre in Ambasada din Paris, dar spune ca nu se mai voteaza. Ea a stat patru ore la coada.

UPDATE 22:52 - Incidente au loc si la sectia de votare din Londra, cu cateva minute inainte de inchiderea urnelor. Mutli alegatori nu au reusit sa voteze, iar la aceasta ora peste 500 de oameni se afla in fata ambasadei. La aceasta sectie de votare exista doar patru stampire. Oamenii striga "Jos Ponta", "Mafia PSD" si "Vrem sa votam", potrivit B1TV.

UPDATE 22:50 - Iulia Badea Gueritee, jurnalist roman din Franta, a declarat la Realitatea TV ca jandarmii au aparut la ora 21:20 (ora Frantei) si au blocat intrarea in Ambasada Frantei. Oamenii ii cer Ambasadorului sa iasa, in timp ce jandarmii stau cu scuturile ridicate si protejeaza intrarea in Ambasada.

UPDATE 22:48 - O cititoare Ziare.com sustine ca ar exista probleme similare si la Ambasada Romaniei din Madrid. Deocamdata nu exista o confirmare oficiala

UPDATE 22:47 - Romanii prezenti la protest sustin ca nu se mai voteaza de 30 de minute.

UPDATE 22:42 - BEC a confirmat ca la Ambasada Romaniei din Paris exista probleme.

UPDATE 22:40 - Probleme au aparut si la Strasbourg, unde una dintre votante s-a plans ca a stat o ora si jumatate la coada, iar in spatele ei se mai aflau inca 400 de persoane, in conditiile in care exista doar doua cabine de vot.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22